Pružina má bratov Šťastných, ale aj iné poklady. 150 jaskýň i 1000 oviec v okolí

Pružina má bratov Šťastných, ale aj iné poklady. 150 jaskýň i 1000 oviec v okolí
Pružina modernou obcou s takmer kompletnou infraštruktúrou, žijúca bohatým spoločenským, kultúrnym a športovým životom
Pružina modernou obcou s takmer kompletnou infraštruktúrou, žijúca bohatým spoločenským, kultúrnym a športovým životom

Pružina 16. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Pramene, krasové útvary, vyše stovka menších jaskýň 

V okolí obce Pružina ležiacej pod viac ako 1200-metrovým Strážovom, je množstvo krasových prameňov. Od vyvieračiek, ponorov a iných krasových javov v Strážovských vrchoch nie je ďaleko ku jaskyniam. Tie sú spolu s vodou špičkovej kvality podľa predsedu Slovenskej speleologickej spoločnosti Bohuslava Kortmana najväčším bohatstvom obce.

Reklama

“V okolí Pružiny objavili jaskyniari asi 150 krasových jaskýň, ďalšie desiatky možno čakajú na objavenie. Ide väčšinou o menšie jaskyne puklinového charakteru, ktoré nie sú prístupné verejnosti. Výnimkou je niekoľko jaskýň, ktoré sú svojou veľkosťou výnimočné. V 90. rokoch sme napriek skeptickým vyjadreniam karsológov, geológov a hydrológov objavili na Strážove vo výške viac ako 1000 metrov novú jaskyňu – Četníkovu svadbu, ktorá sa každým rokom rozrastala a dnes má už asi 1200 metrov. Jej priestory sú porovnateľné s mnohými známymi jaskyňami na Slovensku,” povedal Kortman s tým, že posledné skúmania naznačujú, že Četníkova svadba ešte neodhalila celé svoje tajomstvo a je predpoklad, že je prepojená s ďalšími jaskyňami.

 

Reklama

Deväť druhov netoierov a jedna z najlepších vôd na Slovensku

Ďalším neoceniteľným pokladom okolia Pružiny je podľa Kortmana tamojšia voda. Ako zdroj pitnej vody ho využívajú nielen okolité obce, ale napríklad aj Púchov či Dubnica nad Váhom. Časť z nej sa vo firme niekoľko kilometrov pod Pružinou spracováva na komerčné účely. Podľa odborníkov je to jedna z najkvalitnejších vôd na Slovensku, nepotrebuje žiadnu úpravu a ak sa aj upravuje, tak len kvôli tomu, aby splnila štátne normy.

K raritám najvyššieho vrchu Strážovských vrchov Strážova patrí podľa Kortmana skutočnosť, že má niekoľko vrcholov, z ktorých každý má viac ako 1000 metrov a stretávajú sa na nich hranice piatich okresov – Ilavského, Púchovského, Považskobystrického, Žilinského a Prievidzského.

 

20 detí im chýba do 2000 obyvateľov. Snažia sa, ako sa len dá…

Reklama

Do magickej hranice 2000 obyvateľov chýba obci Pružina v okrese Považská Bystrica necelých 20 duší. Prekročiť ju chcú nielen z prestížnych, ale najmä z pragmatických dôvodov – kvôli vyšším podielovým daniam. Starosta obce Michal Ušiak hovorí, že počet obyvateľov by mal prekročiť dvojtisícovú hranicu do roku 2014.

Starosta obece Pružina Michal Ušiak
Starosta obece Pružina Michal Ušiak

“Robíme pre to maximum. Ešte v roku 2007 sme postavili 38 nájomných bytov za vtedajších 50 miliónov korún, prílev nových obyvateľov si sľubujeme od projektu 100 domov, ktorý realizuje miestny podnikateľ. Obec k pozemkom na individuálnu bytovú výstavbu pripravila kompletné inžinierske siete. Momentálne stojí v lokalite asi 20 nových domov, ďalšie sú rozostavané,” priblížil Ušiak s tým, že obec podporuje nielen prílev cezpoľných obyvateľov, ale motivuje aj domáce mamičky. Každý novonarodený Pružinčan dostane od obce vkladnú knižku so 70 eurami.

Nie je to tak dávno, čo za 600.000 eur zrekonštruovali miestnu základnú školu, opravy potrebuje aj materská škola, kde chodí viac ako pol stovky detí. Pružina je plynofikovaná, momentálne budujú kanalizáciu, tretina obce je už odkanalizovaná. V obci je zdravotné stredisko, lekáreň, päť krčiem, dve pizzerie, v centre obce postavil miestny podnikateľ moderné štýlové nákupné stredisko s penziónom, bowlingom.

 

Chceli by ryžovať z cestovného ruchu, brzdí ich ochrana prírody

Reklama

“Vsadiť chceme predovšetkým na cestovný ruch. Príroda v okolí najvyššieho vrchu Strážovských vrchov Strážova na to predurčuje. Máme kopec cyklotrás, turistických chodníkov, jaskýň. V okolí obce vyrastajú penzióny, sú tú rekreačné zariadenia, lákadlom pre turistov je i salaš a špičkové ovčie výrobky súkromnej podnikateľky,” hovorí starosta. Ocenil tiež aktivitu miestneho športového klubu Strážov, Klubu dôchodcov a dobrovoľných hasičov, ktorí svojpomocne premenili miestnu hasičskú stanicu na jednu z dominánt obce.

Kaplnka v obci Pružina
Kaplnka v obci Pružina

Rozvoj cestovného ruchu podľa neho trochu brzdí fakt, že obec je v piatom ochrannom pásme, podobne ako Tatry. Z toho vyplývajú aj mnohé obmedzenia pre potenciálnych investorov. “Ďalším nebezpečenstvom je premnoženie medveďov, ktorých je v Strážovských vrchov toľko, ako nikdy predtým. Aj predtým tu boli, ale maximálne jeden – dvaja. Dnes ich tu je asi osem a nie je žiadnou výnimkou, že chodia už aj do obývaných častí obce,” dodal Ušiak s tým, že medvede zatiaľ našťastie na nikoho nezaútočili.

I napriek “finančným suchotám” chcú v rámci svojich možností investovať do rozvoja obce. Podľa starostu čakajú na výzvu z ministerstva kultúry, aby mohli zrekonštruovať starú faru a urobiť v nej pamätnú izbu najznámejšej osobnosti pôsobiacej v obci – Štefanovi Závodníkovi. “V dezolátnom stave máme miestne komunikácie, tie potrebujú opravu ako soľ. Stále však čakáme na 70.000 eur, ktoré nám dlhuje štát za našu investíciu do rekonštrukcie základnej školy,” posťažoval si Ušiak.

 

Pružina mala i naďalej má svoje osobnosti 

V malebnej obci Pružina pod majestátnym Strážovom sa narodili či pôsobili osobnosti, ktoré svojou prácou či majstrovstvom preslávili obec ďaleko za hranicami Slovenska. Okrem spomínaného spoluzakladateľa Matice slovenskej Štefana Závodníka, aj minister dopravy Rakúsko-Uhorska Gabriel Baroš, cisársky “večný vojak” Ladislav Gabriel Škultéty, či vari najznámejšie bratské hokejové trio bratov Šťastných – to všetko sú osobnosti, ktoré sú spojené s Pružinou.   

Busta Štefana Závodníka, ktorý bol rímskokatolícky kňaz, národovec, buditeľ, zakladateľ rôznych spolkov na Slovensku, spoluzakladateľ Matice slovenskej
Busta Štefana Závodníka, ktorý bol rímskokatolícky kňaz, národovec, buditeľ, zakladateľ rôznych spolkov na Slovensku, spoluzakladateľ Matice slovenskej

“Štefan Závodník bol rímskokatolícky kňaz, národovec, buditeľ, zakladateľ rôznych spolkov na Slovensku, spoluzakladateľ Matice slovenskej. V pružine prežil 35 najplodnejších rokov svojho života, vybudoval tu školu, kaplnku na hornom konci obce, postavil kostol v Mojtíne, ktorý bol kedysi súčasťou Pružiny. Založil tri školy a svojím dielom predbehol dobu, v ktorej žil,” priblížil jedného z velikánov slovenských dejín starosta Pružiny Michal Ušiak.

Závodník bol nekompromisný bojovník proti alkoholizmu, hral na husliach, piane, gitare, flaute, založil poštový úrad v Beluši, neskôr poštu, dedinskú sporiteľňu a záložňu v Pružine. Vynikal v ovocinárstve, za svojho člena si ho zvolila renomovaná ovocinárska spoločnosť v Bavorsku. Práve v Pružine založil Spolok včelárov slovenských v Hornom Uhorsku. Spolu so Štúrom, Hoďžom, Hurbanom, Palárikom a Radlinským bol v roku 1951 pri tom, keď sa rozhodlo, že stredoslovenčina bude spisovnou rečou všetkých Slovákov. Bol členom delegácie, ktorá v Pešti odovzdala Memorandum národa slovenského a v roku 1963 bol spolu so Štefanom Moyzesom u cisára žiadať splnenie sľubu o poslovenčení škôl. Bol spoluzakladateľom Matice slovenskej, prvého slovenského gymnázia v Kláštore pod Znievom, spolku Tatrín, Spolku sv. Vojtecha. Zomrel v roku 1885, pochovaný je na čestnom mieste pri vstupe do pružinského kostola. Jeho srdce je uložené v mramorovom sarkofágu v zrekonštruovanej kaplnke Sedembolestnej Panny Márie v Pružine.

 

Pružinčanka Oľga Apoleníková, ktorá začala podnikať v poľnohospodárstve pred siedmimi rokmi
Pružinčanka Oľga Apoleníková, ktorá začala podnikať v poľnohospodárstve pred siedmimi rokmi

K súčasným osobnostiam patrí Podnikateľka roka 2009 

Reklama

Pružinčanka Oľga Apoleníková začala podnikať v poľnohospodárstve pred siedmimi rokmi. Najskôr s hovädzím dobytkom a ošípanými, v roku 2005 sa preorientovala na ovce. Dnes je najväčšou chovateľkou oviec v okrese Považská Bystrica, jej biopotraviny sú vychytávkou na trhu a v roku 2009 získala prestížne ocenenie Podnikateľka roka v kategórii malých a stredných podnikateliek.

Ako povedala, na ovčiarstvo sa začala zameriavať kvôli finalizácii vlastných výrobkov, čo pri kravskom mlieku a hovädzom a bravčovom mäse nebolo možné. Prvé výsledky sa dostavili čoskoro. “V minulom roku skončila v celoštátnej súťaži Biopotravina roka naša bryndza druhá, tento rok je desať dní pred koncom hlasovania s desaťpercentným náskokom v čele. Verím, že tento rok vyhráme,” priblížila Apoleníková. Zdôraznila, že všetky produkty na salaši v Pružine vyrábajú v ekologicky čistom prostredí, bez použitia chémie, za použitia najmodernejších technológií a i preto majú vysoký kredit na trhu od Považskej Bystrice po Bratislavu.

“Chováme asi tisícku oviec, polovicu z nich dojíme, vyrábame vlastný syr, bryndzu, žinčicu a jahňacinu. Tá si najmä v posledných rokoch nachádza stále pevnejšie miesto na stoloch slovenských gurmánov. Kým v minulosti šla väčšina produkcie jahňaciny do Talianska, dnes viac ako polovica zostáva na slovenskom trhu,” priblížila Apoleníková s tým, že ľudí treba na jahňacinu a ovčie výrobky naučiť. Jej sa to podarilo najmä vďaka prezentačným podujatiam priamo na salaši v Pružine, v niektorých reštauráciách, no najmä na predveľkonočnom prezentačnom jarmoku ovčiarov a salašníkov z okolia Považskej Bystrice nazvanom Zo salaša do mesta.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:35

Grécka vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia (ND) v pondelok zaradila na svoju kandidačnú listinu do júnových volieb do Európskeho parlamentu etnického Gréka z Albánska Frediho Beleriho.

Beleri bol zatknutý 12. mája 2023 pre kauzu kupovania hlasov pred komunálnymi voľbami v albánskom pobrežnom meste Himara. Napriek tomu voľby vyhral.

09:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken využil Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu na to, aby ubezpečil štáty hraničiace s Čiernym morom, že sa môžu spoľahnúť na podporu Spojených štátov amerických. Informovala agentúra AP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
09:12

Prvý deň historického procesu s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky sa skončil bez zvolenia členov súdnej poroty. Ich výber bude pokračovať v utorok.

09:03

Americký prezident Joe Biden spolu s manželkou, prvou dámou Jill Bidenovou v pondelok zverejnili svoje daňové priznanie za rok 2023. Spolu zarobili približne 620.000 dolárov a na federálnych daniach z príjmu odviedli 146.629 dolárov.

08:50

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev podpísal v pondelok zákon, ktorý kriminalizuje domáce násilie páchané na ženách a deťoch.

Osoby usvedčené z ublíženia alebo bitia ženy či dieťaťa budú podľa novej legislatívy potrestané prísnejšie, a to v závažnejších prípadoch aj trestom odňatia slobody.

08:26

Ceny ropy sa v utorok ráno zvýšili, keďže čínska ekonomika vzrástla viac, ako sa očakávalo. Eskalácia napätia na Blízkom východe ale udržala trhy s ropu na uzde po tom, čo Izrael uviedol, že zareaguje na víkendový útok Iránu raketami a dronmi.

08:13

Prokuratúra v Severnom Macedónsku v pondelok informovala o zadržaní 17 dozorcov, slúžiacich vo väznici v hlavnom meste Skopje. Sú podozriví z napomáhania pri vlaňajších útekoch dvoch väzňov.

07:54

Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson.

07:48

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť.

07:36

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú v pondelok v americkom štáte Nové Mexiko odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej. Tá zomrela, keď na ňu počas skúšky pri natáčaní vystrelil zo zbrane herec Alec Baldwin.

07:26

Austrálska polícia označila pondelkový útok nožom v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney za teroristický čin.

Medzi najmenej štyrmi zranenými, hoci bez ohrozenia života, je okrem prominentného biskupa aj 15-ročný podozrivý, ktorého zadržala polícia. Tínedžera museli na čas držať v chráme, keďže útok vyvolal v miestnej komunite nepokoje.

07:15

Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke český premiér Petr Fiala (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:55

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. Po pondelňajších rozhovoroch veľvyslancov členských krajín to tvrdí viacero nemenovaných diplomatov.

06:45

Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi.

Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi “bude reagovať”. Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali