Prokuratúra podala obžalobu na bratislavského sudcu Juraja M.

Prokuratúra podala obžalobu na bratislavského sudcu Juraja M.

Bratislava 14. apríla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Juraja M. obvinila Generálna prokuratúra z nečinnosti

Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR už podal na súd obžalobu na dlhoročného bratislavského sudcu Juraja M.

Reklama
Ilustračné foto

“Prokurátor GP SR podal 30. marca obžalobu na obvineného JUDr. Juraja M., sudcu Okresného súdu Bratislava I, pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin marenia úlohy verejným činiteľom. Predmetom skutku sú konania obvineného, ktorými od októbra 2013 do konca apríla 2014 opakovane svojou nečinnosťou spôsobil prepustenie viacerých osôb z väzby na slobodu,” uviedla dnes pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Prokurátor GP SR súčasne s obžalobou podal aj návrh na odňatie trestnej veci Okresnému súdu Bratislava I a pridelenie inému okresnému súdu. “Do súdu sa nebudem vyjadrovať k trestnému konaniu,” povedal dnes pre TASR sudca Juraj M.

“Obžaloba z prečinu marenia úlohy verejným činiteľom bola na Okresný súd Bratislava I podaná 10. apríla. Zároveň prokurátor GP SR podal návrh na odňatie a prikázanie veci súdu toho istého druhu a stupňa, pričom GP SR navrhuje, aby vo veci konal súd mimo obvodu Krajského súdu v Bratislave. Zákonný sudca OS Bratislava I, ktorému bola elektronickou podateľňou pridelená predmetná obžaloba, teraz v zmysle paragrafu 23 ods. 1 Trestného poriadku predloží vec Najvyššiemu súdu SR na rozhodnutie o návrhu GP SR o odňatie a prikázanie veci,” potvrdil hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Reklama

Juraja M. nedávno odvolací päťčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR odsúdil za prieťahy na 50-percentné zrážky z platu na obdobie šiestich mesiacov. Sudca sa 30. marca na pojednávaní na NS SR priznal k zavineniu prieťahov v šiestich prípadoch.

“Rozhodnutie odvolacieho disciplinárneho súdu zo dňa 30. marca v dvoch návrhoch podaných predsedníčkou Okresného súdu Bratislava I Evou Fulcovou zatiaľ súd nemá k dispozícii. Disciplinárny súd ešte koná v ďalších dvoch disciplinárnych návrhoch ministra spravodlivosti SR, kde je navrhnuté disciplinárne opatrenie – odvolanie z funkcie sudcu,” uviedol dnes pre TASR hovorca KS v Bratislave Adamčiak. Fulcová po doručení písomne vyhotoveného rozhodnutia odvolacieho disciplinárneho súdu podá ďalší návrh na disciplinárne konanie voči sudcovi s návrhom na disciplinárne opatrenie – odvolanie sudcu z funkcie.

Juraj M., ktorého obvinila GP SR z nečinnosti a ktorý čelí a čelil viacerým disciplinárnym návrhom, je zákonným sudcom, respektíve predsedom senátu vo viacerých mediálne známych kauzách, ktoré sa na tomto nižšom súde nepodarilo za dlhé roky ukončiť.

V niektorých prípadoch zase po dlhých rokoch pojednávaní mu veci odvolací Krajský súd v Bratislave vrátil naspäť na opätovné prerokovanie pre jeho procesné pochybenia. Na nečinnosť sudcu sa sťažovali a poukazovali v minulosti Generálna prokuratúra SR, ministerstvo spravodlivosti či predsedníčka Okresného súdu Bratislava I, ale aj pozostalí obetí i poškodení v prípadoch, ktoré rieši.

Dlhé roky nie je napríklad ukončená kauza brutálnej vraždy v bratislavskej Petržalke, kde bol v roku 2005 zavraždený Michal Horecký a kde figuruje jediný obžalovaný Martin J. Roky sa pojednáva pred senátom Okresného súdu Bratislava I, ktorému predsedá Juraj M., v procese s obžalovaným podnikateľom a bývalým štátnym úradníkom ministerstva privatizácie Ivanom B., ktorý údajne od roku 1998 vymáhal peniaze v mene exlídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara a ktorého už v novembri 2009 Juraj M. odsúdil na desaťročný trest. Rozsudok však zrušil v roku 2010 odvolací Krajský súd v Bratislave pre procesné pochybenia sudcu.

Reklama

Ďalšie mediálne kauzy, v ktorých je predsedom senátu sudca Juraj M., je bankomatový gang Jána G. a autíčkarsky gang Martina R., expriateľa známej slovenskej herečky Karin H. Chybou sudcu Juraja M. sa tento rok dostali na slobodu na istý čas členovia bankomatového gangu, vrátane šéfa Jána G.

Sudca Juraj M. je predsedom senátu aj v prípade dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, ktorá sa stala v roku 2004. Ide o prípad údajného objednávateľa vraždy Radoslava M. a ďalšieho obžalovaného Róberta M. Nedávno zavinením sudcu sa v tejto kauze zrealizovala zbytočná eskorta banskobystrického bossa Mikuláša Černáka z Ilavy do Bratislavy. Dve členky senátu sa na pojednávanie nedostavili, lebo sudca ich zabudol informovať o termíne procesu.

Sudca Juraj M. je zákonným sudcom aj v prípade docenta Jiřího P. Slovenskej technickej univerzity, ktorý mal obťažovať svoje študentky. Prípad je na súde viac ako štyri roky a celá kauza sa ťahá už od roku 2006.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali