Primátor Veľkého Krtíša v priamom prenose žiada pomoc armády

Primátor Veľkého Krtíša v priamom prenose žiada pomoc armády

Veľký Krtíš 5. septembra 2023 (TASR/HSP/Foto: Facebook)

 

Televízia TA3 v pondelok večer informovala, že situácia so stovkami migrantov vo Veľkom Krtíši sa vyostrila. Nebolo špecifikované, aký konkrétny incident sa stal, no podľa primátora mesta je situácia vážna a je potrebné aj nasadenie vojakov

Na snímke migranti v areáli súkromnej firmy vo Veľkom Krtíši

Primátor mesta Veľký Krtíš Dalibor Surkoš už skôr podporil petíciu občanov a postavil sa proti zriadeniu veľkého centra pre migrantov vo svojom meste (viac v článku).

Reklama

Surkoš v pondelok v médiách referoval o aktuálnej situácii vo Veľkom Krtíši, pričom reagoval na informáciu TV TA3 o tom, že “situácia sa podvečer vyhrotila”.

Surkoš na úvod živého rozhovoru v pondelok večer vyvrátil informáciu TA3, že migranti sú sústredení v telocvični. Vysvetlil, že stovky ľudí sa tiesnia v priestoroch výrobnej haly súkromnej spoločnosti.

Reklama

 “Nemám úplne presné informácie. Ide o to, že vznikla neprehľadná situácia v hale, kde sa tí utečenci zdržiavajú. Bolo mi vysvetlené, že išlo o to, že dnes boli dovedené ďalšie osoby v počte cca 180 osôb. Čiže v tej hale je približne 850 ľudí a dožadovali sa odvozu.”

Podľa slov primátora do tábora mal prísť autobus, ktorý mal migrantov zvážať ďalej na cudzineckú políciu do Banskej Bystrice.

“Takže vznikol tam nejaký nepokoj a boli tam stiahnuté nejaké jednotky z kraja,” opisuje incident a následné opatrenia polície primátor Dalibor Surkoš.

Pre TA3 ďalej uviedol, že v priebehu pondelka bolo z Veľkého Krtíša autobusom presunutých 40 ľudí do Banskej Bystrice. “Ale v poobedňajších a podvečerných hodinách prišlo ďalších 180…”

“Dokedy majú u vás migranti zotrvať? A čo s nimi bude ďalej?” Opýtal sa následne moderátor TA3. Primátor vysvetľuje: “Najprv bolo vysvetlené, že sa zdržia len pár hodín, kým budú vybavené tie doklady, ktoré potrebujú ku povoleniu na pobyt na Slovensku a že ich teda ďalej budú čakať prevádzači, ktorí ich odvezú do Nemecka alebo do krajín, do ktorých smerujú.”

Reklama

Primátor dodal, že napriek tomu, že migranti podľa pôvodného plánu mali vo Veľkom Krtíši zotrvať len pár hodín, niektoré osoby sa tam nachádzajú už 4 dni.

Dalibor Surkoš hovorí o nevyhovujúcich podmienkach. “Nezodpovedá to žiadnemu štandardu normálnych ľudí.”

Riešenie je podľa neho v rukách štátu. Oficiálne orgány podľa neho musia vyhodnotiť, či táto situácia zodpovedá zadržiavaniu ľudí podľa platných zákonných pravidiel. Uviedol, že mesto dalo podnet verejnému ochrancovi ľudských práv ako aj hygienikom, či stavebnému úradu.

“Oni sú tam sústredení preto, aby dostali papier, ktorý ich bude oprávňovať k legálnemu pobytu na území SR. Zámer bol, že sa oddelenie cudzineckej polícia zriadi aj v tejto výrobnej hale, aby došlo ku rýchlejšiemu vybavovaniu týchto ľudí.”

“Tu sa ale musím zastať občanov svojho mesta. Nevie ako dlho sa budú tí ľudia v meste zdržiavať. Budú tu mať voľný pohyb. Nevieme, čo máme od toho očakávať. Určite to vyvoláva značné znepokojenie občanov mesta.”

Reklama

V závere rozhovoru si ešte primátor Surkoš zobral slovo a vyzval: “Ja si myslím, že štát by mal jednoducho… Máme to vojenský priestor Lešť… Štát by mal posilniť vojakmi chránenie tohto priestoru, aby policajné sily mali dostatočnú kapacitu spolu s vojakmi na to, aby to zvládli.”

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali