Prieskum: Čoraz viac Slovákov nechce susediť s moslimom či zahraničným robotníkom

Prieskum: Čoraz viac Slovákov nechce susediť s moslimom či zahraničným robotníkom

Bratislava 18. decembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Slováci čoraz častejšie označujú ľudí inej rasy, národnosti či vierovyznania za neželaných susedov. Vyplýva to z tohtoročného reprezentatívneho prieskumu európskych hodnôt EVS 2017, ktorý sa opakuje v deväťročných cykloch.

Na snímke doktorantka Marianna Mrva

Róm je neželaným susedom pre 62 percent opýtaných respondentov, prisťahovalci či zahraniční robotníci pre 43 percent ľudí, Moslimovia pre 54 percent a homosexuáli pre 37 percent opýtaných, informovali v pondelok na tlačovej konferencii v Bratislave vedci zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Reklama

V roku 2008 boli pritom tieto percentá výrazne nižšie. Napríklad Moslimov nechcelo za susedov 21 percent opýtaných a prisťahovalcov či zahraničných robotníkov 16 percent. “Môže za to antiprisťahovalecká rétorika väčšiny súčasných politikov,” povedala Marianna Mrva zo SAV. Ľudia majú podľa nej strach z neznámeho a súčasné nastavenie politickej klímy podľa nej tieto pocity prehlbuje.

Pomerne veľký odstup si od ľudí inej rasy či Moslimov držia ľudia na západnom Slovensku – osobitne v Bratislavskom kraji (41 percent), tí v obciach do 1000 obyvateľov a respondenti starší ako 65 rokov. “Najnižší podiel bol v Nitrianskom kraji (15 percent),” povedala Mrva. Rozdiely v názoroch podľa vzdelania či rodu sú podľa nej zanedbateľné.

Reklama

Zahraničných robotníkov a prisťahovalcov nechcú za susedov najmä ľudia z Bratislavského kraja (65 percent opýtaných). Najmenej negatívne postoje v tejto veci majú ľudia v Nitrianskom a Prešovskom kraji (31 percent a 30 percent). “V tomto názore takisto nie sú rozdiely podľa vzdelania či pohlavia, respondenti nad 65 rokov (52 percent) a neveriaci (52 percent) však označovali túto kategóriu za neželaných susedov významne častejšie,” uviedla Mrva.

Najnižší podiel respondentov neželajúcich si za susedov Rómov bol v Trenčianskom a Banskobystrickom kraji (51 percent a 49 percent) medzi ľuďmi so základným vzdelaním (43 percent). Ostatné stupne vzdelania sa neodchyľujú od priemeru. K susedstvu homosexuálov sa odmietavo v najmenšej miere stavajú opäť obyvatelia Banskobystrického kraja (24 percent) a vysokoškolsky vzdelaní respondenti (29 percent).

“Pomerne nízke percentá” v Banskobystrickom kraji si podľa vedcov zo SAV ešte zaslúžia diskusiu vzhľadom na to, “že bývalý župan kraja razil nepriateľskú rétoriku”. Sú však názoru, že práve priama konfrontácia ľudí v kraji s takýmto štýlom komunikácie im otvorila oči a stali sa jej odporcami, čiže začali prejavovať vyššiu mieru tolerancie.

Slováci podľa vedcov prejavujú vysokú mieru konsenzu v náhľade na uprednostňovanie našincov pred prisťahovalcami, keď je nedostatok pracovných príležitostí. “Úplne s tým súhlasilo 57 percent opýtaných respondentov. Štatisticky významne vysoký podiel úplného súhlasu s týmto tvrdením bol v Bratislavskom, Nitrianskom a Žilinskom kraji (73, 71 a 77 percent), medzi obyvateľmi najväčších miest (73 percent),” dodala Mrva.

Prieskum realizovali vedci na vzorke 1435 respondentov v dňoch 27.9. až 30.11.2017 v spolupráci s agentúrou Kantar TNS. Výskum európskych hodnôt je najstarším komparatívnym výskumom hodnotových orientácií v Európe, na Slovensku sa robí od roku 1991.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali