Kto sa má v tom vyznať? Podľa prieskumu agentúry Phoenix vedie Šefčovič, druhá je Čaputová. Prieskum AKO dal kandidátke progresívcov až 53%

Kto sa má v tom vyznať? Podľa prieskumu agentúry Phoenix vedie Šefčovič, druhá je Čaputová. Prieskum AKO dal kandidátke progresívcov až 53%

Bratislava 1. marca 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Upozornenie: Pretože prieskumy agentúr sa pri posledných parlamentných voľbách od skutočných výsledkov značne líšili, k výsledkom aktuálnych prieskumov pristupujte s použitím kritického myslenia

 

Reklama

Kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič vedie v predvolebnom prieskume agentúry Phoenix research on-line. Druhou by bola kandidátka Zuzana Čaputová

Na snímke kandidát na prezidenta SR Maroš Šefčovič

Agentúra Phoenix research on-line uskutočnila bleskový výskum po oznámení odstúpenia prezidentského kandidáta Roberta Mistríka z volebného súboja o post hlavy štátu a zisťovala, či jeho potenciálni voliči vypočujú Mistríkovo priame odporúčanie voliť za slovenskú prezidentku právničku Zuzanu Čaputovú. Meranie sa uskutočnilo od 26. februára na reprezentatívnej vzorke 1 099 respondentov starších ako 18 rokov metódou CAWI.

Reklama

Bleskový výskum volebných preferencií a volebného potenciálu ukázal, že Mistríkova podpora, ktorú mu v rámci predchádzajúcich meraní voliči vyjadrovali, sa rozprestrela nielen medzi troch súčasných najsilnejších kandidátov Maroša Šefčoviča, Zuzanu Čaputovú a Štefana Harabina, ale posilnila aj konzervatívnych prezidentských kandidátov, predovšetkým Bélu Bugára, Milana Krajniaka, Františka Mikloška a Ivana Zuzulu. Na zistenie volebného odhadu agentúra využila metódu takzvaného volebného potenciálu. Výskum volebného potenciálu neukazuje možný výsledok volieb, ale ukazuje šance daného subjektu u zvažujúcich voličov, teda tých, ktorí zvažujú svoju účasť vo voľbách. Ide len o hlasy od občanov, ktorí nevylučujú svoju účasť vo voľbách. Súčet vo výskume volebného potenciálu tak nemusí zodpovedať sto percentám.

Optikou volebných preferencií aj volebného potenciálu vedie diplomat Maroš Šefčovič (deklarované volebné preferencie 19,8 percenta, volebný potenciál 26,1 percenta), ktorému s menším preferenčným odstupom sekunduje právnička Zuzana Čaputova (volebné preferencie 18,5 percenta, volebný potenciál 21,2 percenta). Tretím v poradí je sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin s nameranými volebnými preferenciami 15,2 percenta a volebným potenciálom 19,8 percenta. So značným odstupom sa ako štvrtý umiestnil poslanec a podpredseda NR SR Béla Bugár, ktorý však spoločne s poslancom Milanom Krajniakom, bývalým poslancom Františkom Mikloškom a vedcom, predsedom Slovenskej konzervatívnej strany Ivanom Zuzulom patrí okrem prvých troch kandidátov k najúspešnejším adresátom deklarovanej podpory od pôvodných voličov vedca a prezidentského kandidáta Roberta Mistríka. Najmenej potenciálnych Mistríkových voličov sa podarilo osloviť poslancovi Marianovi Kotlebovi, Róbertovi Švecovi, Jurajovi Zábojníkovi a podnikateľke Bohumile Tauchmannovej. Pre úplnosť agentúra dodala, že v rámci výskumu sa zisťovala aj zvažovaná účasť voličov v blížiacich sa prezidentských voľbách. Tá je 55,5 percenta, keď odstúpenie Roberta Mistríka posilnilo váhanie voličov v otázke ich účasti vo voľbách novej hlavy štátu.

Projekt Phoenix Research on-line je partnerom americkej PewResearchCenter, spoločnosti s medzinárodnou pôsobnosťou 3Q Global a anglosasko-nemeckej AMR.

Meno kandidáta Volebné preferencie v percentách Volebný potenciál v percentách
Maroš Šefčovič 19,8 26,1
Zuzana Čaputová 18,5 21,2
Štefan Harabin 15,2 19,8
Béla Bugár 9,1 12,3
Marian Kotleba 7,8 9,7
Milan Krajniak 7,1 9,5
František Mikloško 6,7 7,7
Ivan Zuzula 5,6 7,3
Eduard Chmelár 5,1 5,8
Martin Daňo 2,5 4,0
Róbert Švec 1,2 1,5
Juraj Zábojník 1,1 1,4
Bohumila Tauchmannová 0,3 1,0

 

Prieskum agentúry AKO: Čaputová by podľa jej prieskumu získala takmer 53 percent

Reklama

Zuzanu Čaputovú by podľa prieskumu agentúry AKO, ktorý si dal vypracovať jej tím, volilo 52,9 percenta respondentov. Druhý by podľa prieskumu skončil Maroš Šefčovič so ziskom 16,7 percenta hlasov a prvú trojicu uzatvára Štefan Harabin, ktorého by volilo 11,4 percenta opýtaných.

Výsledky prieskumu, v ktorom agentúra AKO 27. a 28. februára oslovila 800 respondentov, poskytol agentúre SITA Martin Burgr z tímu Zuzany Čaputovej. Tá mala pôvodne výsledky prieskumu prezentovať na dnešnej tlačovej konferencii, pre nabitý program kandidátky však tlačovku zrušili. Dnes je zároveň posledný deň, keď možno zverejňovať výsledky prieskumov. Prvé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 16. marca.

Na snímke Zuzana Čaputová

Čaputovú podľa tlačovej správy posledné čísla napĺňajú silou aj zodpovednosťou za krajinu. Praje si, aby bola kampaň aj naďalej vedená v korektnom duchu. Takisto vníma snahy oponentov a niektorých politikov vytvoriť konflikt a odlákať pozornosť od toho, že ľudia sa už nemôžu pozerať na nespravodlivosť systému, ktorý mocní spoluvytvorili.

“Uvedomujem si, proti čomu stojíme. Očakávam, že posledné zverejnené čísla naplnia mocných strachom. Nie je to však strach zo mňa. Je to strach z nás všetkých, z toho, koľko ľudí sa spája, aby ma v súboji o spravodlivejšie Slovensko podporilo,” uviedla Čaputová s tým, že nepristúpi na negatívnu kampaň a bude komunikovať témy, ktoré ona považuje za dôležité.

Chce osloviť aj konzervatívnych voličov, veriacich, Slovákov, Maďarov, Čechov či Rómov. “Chcem oslovovať všetkých, lebo nás všetkých spája frustrácia z arogancie mocných a nespravodlivosti,” uzavrela.

Reklama

Podľa prieskumu agentúry AKO by za Čaputovou (52,9 %), Šefčovičom (16,7 %) a Harabinom (11,4 %) nasledoval Marian Kotleba (5,6 %), Béla Bugár (4,1 %), František Mikloško (3,1 %), Milan Krajniak (2,4 %). Eduardovi Chmelárovi namerali podporu 1,5 percenta, Martinovi Daňovi jedno percento a menej ako percento by získali Bohumila Tauchmannová, Ivan Zuzula, Róbert Švec a Juraj Zábojník.

Výsledky prieskumu AKO pre Zuzanu Čaputovú, ktorý robili telefonickým dopytovaním na vzorke 800 ľudí od 27. do 28. februára.

 

Meno kandidáta volebný model (%) interval spoľahlivosti (%)
Zuzana Čaputová 52,9 48,9 – 56,9
Maroš Šefčovič 16,7 13,7 – 19,7
Štefan Harabin 11,4 8,8 – 14,0
Marian Kotleba 5,6 3,7 – 7,5
Béla Bugár 4,1 2,5 – 5,7
František Mikloško 3,1 1,7 – 4,5
Milan Krajniak 2,4 1,2 – 3,6
Eduard Chmelár 1,5 0,5 – 2,5
Martin Daňo 1,0 0,2 – 1,8
Bohumila Tauchmannová 0,5 0,0 – 1,1
Ivan Zuzula 0,5 0,0 – 1,1
Róbert Švec 0,2 0,0 – 0,6
Juraj Zábojník 0,1 0,0 – 0,4

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali