Príbeh Maroša Žilinku – Konzervatívec, Lipšicov štátny tajomník a skúsený prokurátor, ktorý klepol po prstoch novodobej mafii

Príbeh Maroša Žilinku – Konzervatívec, Lipšicov štátny tajomník a skúsený prokurátor, ktorý klepol po prstoch novodobej mafii

Bratislava 4. decembra 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Poslanci parlamentu pomerne jednoznačne navrhli prezidentke na vymenovanie za šéfa Generálnej prokuratúry Maroša Žilinku, ktorý zvrátil vyšetrovanie v kauze Donovaly Mariana Kočnera, ktorá bola jeho prvým veľkým medializovaným podvodom. Žilinka v minulosti krátko pôsobil aj v politick

Maroš Žilinka
Na snímke kandidát na generálneho prokurátora Maroš Žilinka počas schôdze Ústavnoprávneho výboru NR SR, ktorý vypočúval kandidátov na generálneho prokurátora SR v Bratislave 23. novembra 2020
ej funkcii ako štátny tajomník ministerstva vnútra.

Verejnosť začala výraznejšie vnímať osobu Maroša Žilinku, keď sa do médií dostali škandalózne informácie o tom, že skupina, ktorá má byť zodpovedná za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej plánovala aj likvidáciu jeho osoby ako aj jeho rodiny. Údajne vtedy bola vyslovená objednávka aj na vraždu advokáta Daniela Lipšica a ďalšieho prokurátora Petra Šufliarskeho. Vypovedal o tom svedok Andruskó.

Reklama

Žilinka už roky patrí k najskúsenejším prokurátorom ÚŠP zaoberajúcim sa najzávažnejšou a najsofistikovanejšou ekonomickou trestnou činnosťou. Ako sám uviedol na nedávnom vypočúvaní pred Ústavnoprávnym výborom NR SR, za prelomový prípad by označil machinácie s nehnuteľnosťami na Donovaloch, kde preskúmaval stanovisko podriadenej prokurátorky a vyšetrovateľa, pričom zistil, že ich rozhodnutie zastaviť trestné stíhanie bolo nezákonné. Nakoniec na základe jeho analýzy bolo vznesené obvinenie Marianovi Kočnerovi.

“Malo to tie konzekvencie, ktoré to malo, ktoré som z hľadiska seba a rodiny zažil, ale to je vedľajšie. Dôležité je to, že túto analýzu ja považujem za zakladajúci dokument spoločenskej zmeny. Práve táto kauza Donovaly spolu s ďalšími kauzami, ktoré sme voči tejto osobe riešili, vyvolala tú reakciu, ku ktorej žiaľ prišlo,” uviedol Žilinka.

Reklama

Okrem toho Žilinka v minulosti dozoroval napríklad kauzu nebankového subjektu Drukos či kauzu Transpetrol. Stále dozoruje kauzu Technopol Services.

 

Priateľ Michala Gučíka

Viacero otázok poslancov počas vypočúvania Maroša Žilinku smerovalo ku jeho vzťahu s niekdajším šéfom spravodajskej televízie TA3. Poslanci za SaS upozorňovali na to, že táto televízia v danom čase nekriticky odvysielala niekoľko hodín tlačových konferencií Mariana Kočnera.

Žilinka uviedol, že s Michalom Gučíkom sa pozná asi desať rokov, sú priatelia a navštevujú sa napríklad na sviatky alebo na narodeniny. Povedal, že s ním nerieši pracovné záležitosti a poukázal na v súčasnosti veľmi vážny zdravotný stav Gučíka.

“O mne vedia všetci, ktorí ma poznajú, vrátane neho, že som čestný otvorený človek a že jednoducho striktne rozlišujem súkromie a prácu. Vedia, že mám okolo seba pomyselný červený kruh, do ktorého ja nikoho nevpustím a je to tak 27 rokov, čo som na prokuratúre,” odpovedal poslancom 23. novembra Žilinka.

Reklama

 

Alkohol na prokuratúre

Poslanci na Žilinku vytiahli aj podnety a fámy, ktoré im zaslali občania či mimovládne organizácie. Jeden podnet, ktorý predniesol poslanec Baraník (SaS) sa týkal toho, že Žilinka mal byť v práci videný opitý. Tieto tvrdenia prokurátor Maroš Žilinka rýchlo a rázne odmietol.

“To je jedno obyčajné svinstvo… Že vôbec takéto niečo niekto povie o mne, ktorý prakticky nepijem. Že ja som sa s niekým mal opíjať, alebo chodiť nadránom domov? Sú tu moji ochrankári… a ja dávam verejný súhlas na to, lebo toto je nebetičné svinstvo, ani nemám slov ku tomuto. Ja neviem, či mňa vôbec videl niekto, že by som bol opitý. S tým alkoholom to je vrchol. Ja som v živote neprišiel domov opitý,” vyhlásil.

 

Viera v Boha a v spravodlivosť

Maroš Žilinka dostal aj otázku, čo pre neho znamená viera aj v ponímaní spravodlivosti. Uviedol, že sa považuje za konzervatívca. “Áno, ja som taký konzervatívny a aj veriaci človek. Nikdy som sa tým netajil. To nie je hanba. Ale zároveň som absolútne tolerantný ku tomu, kto má akú vieru. Nedovolil by som si niekoho odsudzovať pre to, že nie je veriaci alebo je iného vierovyznania.”

Reklama

“A viera v práve? Ja som mal aj také heslo, že dôverujem ľudom a právnemu štátu a verím v spravodlivosť. Ak by som neveril v spravodlivosť, tak by som tú prácu nemohol robiť a zdôrazňujem, že ja asi tú prácu budem robiť aj keď nebudem zvolený za generálneho prokurátora, pre mňa sa tou kandidatúrou nekončí život.

 

Politická kariéra

Žilinka od roku 2010 rok a pol pôsobil ako štátny tajomník ministerstva vnútra v čase, keď rezort viedol Daniel Lipšic.

V roku 2012 kandidoval do Národnej rady na kandidátke KDH. Do parlamentu ale nebol zvolený.

Neskôr neúspešne kandidoval aj na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali