Pri rannej omši sa pápež František modlil za nespravodlivo odsúdených

Pri rannej omši sa pápež František modlil za nespravodlivo odsúdených

Vatikán 7. apríla 2020 (HSP/TK KBS/RV/Foto:SITA/AP-Remo Casilli)

 

Povolaním každého z nás je slúžiť. Ak sa od toho vzdialime, vzďaľujeme sa od Božej lásky. O tomto hovoril pápež František v homílii v Dome sv. Marty dnes, v utorok 7. apríla. Rannú svätú omšu obetoval za všetkých, čo znášajú na vlastnej koži nespravodlivé rozsudky:

Na snímke pápež František

„V týchto dňoch Pôstneho obdobia sme videli prenasledovanie, ktoré znášal Ježiš a ako sa učitelia Zákona na ňom vyvŕšili: bol súdený v zášti, so zúrivosťou, a pritom bol nevinný. Chcel by som sa dnes modliť za všetkých, ktorí znášajú nespravodlivý rozsudok z nenávisti.“

Reklama

V úvode svätej omše zaznela vstupná antifóna: «Nevydávaj ma zvoli utláčateľov; veď povstali proti mne kriví svedkovia, dychtiví po násilí» (Ž 27,12).

Svätý Otec v homílii komentoval dnešné liturgické čítania – druhú pieseň o Pánovom služobníkovi z Knihy proroka Izaiáša (49,1-6) a úryvok z Evanjelia podľa Jána (13,21-33.36-38), ktoré hovorí o Judášovej zrade a Petrovom zapretí. Svätý Otec veriacich vyzval vyprosovať si milosť vytrvať v službe aj napriek našim pádom.

Reklama

Slávou kresťana je slúžiť, sme povolaní už pred narodením

Plné znenie homílie Svätého Otca

„Izaiášovo proroctvo, ktoré sme si vypočuli, je proroctvom o Mesiášovi, o Vykupiteľovi, ale aj proroctvom o ľude Izraela, o Božom ľude: môžeme povedať, že to môže byť proroctvo o každom jednom z nás.

V podstate proroctvo zdôrazňuje, že Pán si vyvolil svojho sluhu od matkinho lona: hovorí to dvakrát. Jeho sluha bol vyvolený od začiatku, od narodenia či ešte pred narodením.

Boží ľud bol vyvolený pred narodením: a tak isto aj každý z nás. Nik z nás nespadol na svet len tak náhodne, náhodou. Každý má nejaké určenie, slobodný údel, údel vyvolenia Bohom. Rodím sa s údelom byť Božím dieťaťom, byť Božím služobníkom, s úlohou slúžiť, budovať, stavať. A to od matkinho lona.

Reklama

Jahveho služobník, Ježiš, slúžil až po smrť: zdalo sa to ako porážka, bol to však spôsob služby. A toto zdôrazňuje spôsob služby, aký si musíme osvojiť v našom živote. Slúžiť znamená dávať sa, dávať sa druhým. Slúžiť znamená nenárokovať si pre každého z nás nejaký prospech, ktorý by nebol slúžením.

Slúženie je slávou; a slávou Krista je slúžiť až po zrieknutie sa seba samého, až po smrť, smrť na kríži. Ježiš je služobníkom Izraela. Boží ľud je služobníkom; a keď sa Boží ľud vzdiali od tohto postoja služby, je odpadlíckym ľudom: vzďaľuje sa od povolania, ktoré mu dal Boh. A keď sa každý z nás vzdiali od tohto povolania slúžiť, vzďaľuje sa od Božej lásky. A stavia svoj život na iných láskach, koľkokrát  modlárskych.

Pán si nás vyvolil od materského lona. V živote existujú pády: každý z nás je hriešnik a môže padnúť i padol. Výnimkou sú len Panna Mária a Ježiš: všetci ostatní sme padli, sme hriešnikmi. Avšak to, čo je dôležité, je postoj pred Bohom, ktorý si ma vyvolil, ktorý ma pomazal ako služobníka; je to postoj hriešnika, ktorý je schopný prosiť o odpustenie, tak ako Peter, ktorý najprv prisahá: „Nie Pane, nikdy ťa nezapriem, v nijakom prípade!“ – no potom, ako zaspieva kohút, plače. Ľutuje. Toto je cesta služobníka: keď skĺzne, keď padne, prosí o odpustenie.

Naopak, ak služobník nedokáže pochopiť, že upadol, keď sa ho vášeň zmocní takým spôsobom, že ho vedie k modlárstvu, otvára srdce satanovi, vstupuje do noci: a to sa stalo Judášovi.

Pomyslime dnes na Ježiša, služobníka verného v službe. Jeho povolanie je slúžiť, až po smrť, a to smrť na kríži. Pomyslime na každého z nás, súčasť Božieho ľudu: sme služobníkmi, naše povolanie je pre službu, nie na to, aby sme ťažili z nášho miesta v Cirkvi.

Reklama

Slúžiť. Vždy v službe.

Vyprosujme si milosť vytrvať v službe. Neraz s pokĺznutiami, pádmi, avšak  aspoň tú milosť plakať tak, ako plakal Peter.“


Duchovné sväté prijímanie

Pre veriacich sledujúcich svätú omšu prostredníctvom médií pápež vyslovil modlitbu duchovného svätého prijímania:

„Môj Ježišu, verím, že si v Najsvätejšej oltárnej sviatosti skutočne prítomný. Milujem ťa nadovšetko a moja duša túži po tebe. Keďže ťa teraz nemôžem prijať sviatostne, príď do môjho srdca aspoň duchovne. A pri tvojom príchode ťa objímam a celkom sa s tebou spájam. Nedovoľ, aby som sa niekedy odlúčil od teba.“

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali