Pri obnove Ukrajiny by mala pomôcť agentúra, ktorú dnes prezentovali vo Viedni

Pri obnove Ukrajiny by mala pomôcť agentúra, ktorú dnes prezentovali vo Viedni

Kyjev/Doneck/Moskva/Viedeň/Washington 3. marca 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP-Vadim Ghirda)

 

Svetoví lídri sa dnes vývojom na Ukrajine zaoberali v ďalšej videokonferencii

Ukrajinská armáda, ktorej najmenej traja príslušníci padli a ďalších deväť utrpelo zranenia na východe krajiny v priebehu uplynulých 24 hodín, dnes opäť obvinila proruských separatistov z vážneho porušenia dohodnutého prímeria. Separatisti však obvinenia odmietli s tým, že iba reagujú na provokácie zo strany ukrajinských ozbrojených síl.

Reklama

Obe strany informovali v uplynulých dňoch o stiahnutí ťažkých zbraní z frontovej línie, čo však pozorovatelia OBSE nedokázali overiť a teda ani potvrdiť.

Ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak pohrozil, že ak sa situácia neupokojí v plnom rozsahu, stiahnuté zbrane sa vrátia na pôvodné pozície.

Reklama

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zriadil komisiu pre zmenu ústavy s cieľom rozšíriť právomocí regiónov. Aj táto reforma je súčasťou dohôd uzavretých v Minsku 12. februára.

Agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačové oddelenie protiteroristickej operácie (ATO) informovala, že “teroristi” v noci nadnes “chaoticky a provokatívne” ostreľovali pozície vládnych síl.

“Neďaleko Donecka, pri bani Dutovská, teroristi dvakrát ostreľovali náš oporný bod. V smere na Artemivsk bola streľba na dediny Myronivsk a Majorsk,” uviedol štáb ATO s tým, že paľba z mínometov zasiahla aj obec Avdijivka. “Celkovo od 21.00 h 2. marca až do 5.00 h 3. marca nepriateľ šesťkrát porušil režim prímeria,” dodal štáb ATO.

Podľa agentúry TASS ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) oznámilo, že ukrajinské sily porušili prímerie v noci nadnes osemkrát. Mínometná paľba podľa ministerstva zasiahla okraj mesta Doneck a obec Pisky, obete neboli hlásené.

Vo Viedni sa dnes konala prezentácia Agentúry pre modernizáciu Ukrajiny, na ktorú sa oficiálne transformovala “Tajná spoločnosť priateľov Ukrajiny”.

Reklama

Ako pri tejto príležitosti uviedol publicista a filozof Bernard-Henri Lévy, Ukrajinu sužujú “sovietizmus, korupcia a vojna”. Práve preto je potrebná obnova hospodárskou cestou podobná tej, ktorá po druhej svetovej vojne z iniciatívy vtedajšieho šéfa americkej diplomacie Georgea Marshalla pomohla starému kontinentu, teda akýsi Marshallov plán pre Ukrajinu.

Malo by sa tak stať za účasti špičkových predstaviteľov medzinárodnej politickej scény. Bývalý komisár pre rozširovanie EÚ Günter Verheugen bude pracovať na modeloch európskej integrácie Ukrajiny, niekdajší nemecký minister financií Peer Steinbrück by mal pomôcť s oblasťou daní a financií, Peter Mandelson, tvorca politiky britských labouristov nazývanej New Labour a “alter ego” ich expremiéra Tonyho Blaira, vypracuje potrebné koncepcie, bývalý šéf francúzskej diplomacie a spoluzakladateľ Lekárov bez hraníc Bernard Kouchner bude zodpovedný za zdravotníctvo, kým poľský expremiér Wlodzimierz Cimosewicz za znalosti z boja proti korupcii.

Zakladajúcimi členmi agentúry sú popri Lévym ešte konzervatívny britský poslanec lord Risby známy pod občianskym menom Richard Spring a poslanec nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Karl-Georg Wellmann. Za projektom stojí ukrajinský oligarcha Dmytro Firtaš.

Svetoví lídri sa dnes vývojom na Ukrajine zaoberali v ďalšej videokonferencii, na ktorej sa z iniciatívy prezidenta USA Baracka Obamu a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej očakávala aj účasť predsedu Európskej rady Donalda Tuska, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ako aj premiérov Veľkej Británie a Talianska Davida Camerona a Mattea Renziho. Účastníci by popri problematike diania na Ukrajine mali prediskutovať aj iné bezpečnostné otázky globálneho charakteru, informoval Biely dom.

 

Reklama

Západní lídri sú pripravení ostro reagovať na prípadnú eskaláciu

Ukrajinsko-ruská problematika, situácia v Líbyi a ďalšie bezpečnostné otázky globálneho charakteru boli dnes témami videokonferencie svetových lídrov, na ktorej sa z iniciatívy prezidenta USA Baracka Obamu a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zúčastnili aj predseda Európskej rady Donald Tusk, francúzsky prezident Francois Hollande, ako aj premiéri Veľkej Británie a Talianska David Cameron a Matteo Renzi.

Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na krátku informáciu Donalda Tuska na jednej zo sociálnych sietí.

Podľa informácií Elyzejského paláca sa západní lídri zhodli na nutnosti ostrej reakcie medzinárodného spoločenstva v prípade, že prímerie dohodnuté vo februári v Minsku bude na východe Ukrajiny vážne porušované.

Ako informovala agentúra Reuters, hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert v Berlíne povedal, že účastníci videokonferencie sa zhodli na pripravenosti uvaliť ďalšie sankcie na Rusko, ak na východe Ukrajiny dôjde k ďalšej eskalácii konfliktu.

Svetoví lídri zdôraznili, že implementácia dohody z Minska a existujúce sankcie voči Rusku sú úzko prepojené, čo znamená, že k zrušeniu sankcií môže dôjsť až po úplnom uplatnení dohody v praxi. Práca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a jej pozorovateľských misií má podľa nich na aplikáciu dohody zásadný význam a musí byť aj naďalej podporovaná a zintenzívnená. Zhodli sa aj na potrebe pokračovať vo finančnej podpore Ukrajiny.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali