Prežije koalícia alebo právny štát?

Prežije koalícia alebo právny štát?

Bratislava 24. septembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay,TASR-Jaroslav Novák)

 

Zdá sa, že vládna koalícia na Slovensku je pred ďalšou krízou. Cynizmus a absolútna strata zábran v snahe dosiahnuť spravodlivosť, rozumej politickú pomstu, doviedla túto koalíciu do hlbokej krízy. Na strane druhej sa zdá, že vyhrážky opustenia koalície sa u Borisa Kollára berú už ako povinný politický folklór. Teraz však ide o veľa

slovensko
Ilustračné foto

Ostatné udalosti nám ukázali, ako masívne a systematicky boli porušované pravidlá právneho štátu. Skutočnosť, že Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) zatkol vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu, Pavla Ďurka a spol. a dokonca aj dočasne povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza, ktorého zatkli jeho vlastní kolegovia a podriadení, jasne svedčí o tom, že miera ohýbania práva prekročila všetky rozumné hranice. Iste, dalo sa to čakať. Generálna prokuratúra, respektíve námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera využil totiž mimoriadny opravný prostriedok – paragraf 363 a zrušil trestné stíhanie bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. Ako sa ukázalo v 76-stranovom odôvodnení tohto mimoriadneho opravného prostriedku, NAKA v prípade Pčolinský jedenásťkrát hrubo porušila zákon a šestnásťkrát interné vyšetrovacie predpisy.

Reklama

Model usvedčovania nepohodlných nominantov predchádzajúcej garnitúry dosiahol obludné rozmery. Všetko začalo vtedy, keď skupina premotivovaných vyšetrovateľov dostala v podobe politického krytia svojich prešľapov. Masívne nadužívanie inštitútu kajúcnikov potom viedlo k hromadnému zatýkaniu, manipulácii s výpoveďami, neprípustnému ovplyvňovaniu svedkov a ich cynickému zneužívaniu voči vyhliadnutým obetiam justično-policajtskej zlovôle. Slovenská informačná služba tieto nezákonnosti a krivenie práva monitorovala a podávala hlásenia o týchto skutočnostiach okruhu oprávnených osôb. No a ako vieme, skončilo to zatknutím a 175-dňovou kolúznou väzbou bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

Reakcie na prepustenie Vladimíra Pčolinského boli ambivalentné. Skutočnosť, že bol v podstate bezdôvodne väzobné stíhaný, bola jasná takmer každému. Generálna prokuratúra však zrušila už aj samotné obvinenie, čo je zásadný precedens a zároveň aj zásadný odkaz verejnosti, že v našej spoločnosti je celkom možné, ba dokonca bežné, že na základe vykonštruovaného obvinenia môže byť človek dlhodobo väznený, a to napriek tomu, že jeho údajná trestná činnosť je už dostatočne zdokumentovaná. Čo je však ešte podstatnejšie, môže byť dlhodobo väznený, pričom sa počas jeho väzby nevykonávajú žiadne procesné úkony. To svedčí o tom, že väzba sa využíva predovšetkým na lámanie charakteru, alebo, inak povedané, na psychické deptanie s cieľom človeka zlomiť a donútiť ho vypovedať podľa objednaného scenára.

Reklama
Vladimír Pčolinský
Na snímke Vladimír Pčolinský

Práve vedomie, že skupina vyšetrovateľov, ktorá takýmto spôsobom dosahuje „výsledky“, nie je nedotknuteľná, rezultovalo do paniky mainstreamových médií, ktoré hrubé pošliapavanie práva propagandisticky obhajujú. Rovnaká panika nastala aj v skupine vyšetrovateľov a špeciálnych prokurátorov, ktorí celý systém vytvorili a udržovali v chode. Našťastie pokus o zglajchšaltovanie vyšetrovateľov a prokurátorov sa nikdy v plnej miere nepodaril.

Naopak, tieto praktiky sa veľmi nepáčili časti NAKA, prevažnej väčšine vyšetrovateľov Úradu inšpekčnej služby a, samozrejme, SIS. Policajný zbor, ale aj Úrad inšpekčnej služby sú dnes hlboko rozdelené. Dokonca, ako už bolo spomínané, časť inšpekcie zatkla svojho dočasného šéfa za vynášanie dôverných informácií tým častiam Policajného zboru, ktoré hrubo a systematicky porušovali právo. Aj preto už v máji nasadil Úrad inšpekčnej služby na vyšetrovateľov NAKA okolo Jána Čurillu odpočúvacie zariadenia, čím získali nezvratné dôkazy o ich masívnych nezákonnostiach, na základe ktorých bola táto skupinka poslaná súdom do kolúznej väzby.

Zdá sa však, že týmto sa to nekončí. Odposluchy boli nainštalované aj na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a nemožno pochybovať, že skôr či neskôr sa ich obsah dostane aj na verejnosť. Nakoniec však, Slovensko je už dlhé roky majstrovskou krajinou v oblasti úniku odposluchov. Nepochybujem teda, že hlava Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic má hlavu v smútku, ak si uvedomí, čo všetko o ňom a činnosti jeho úradu osoby činné v trestnom konaní vedia. Vo svetle týchto skutočností je dokonca možné, že jeho paranoja, teda predstava, že je sledovaný, je plne oprávnená. Má prečo byť sledovaný. Vráťme sa však k pointe tohto komentáru.

Dnes máme v justičnom systéme viacero posledných záchranných bŕzd a tie dokážu značne sťažiť napĺňanie čisto politickej objednávky. Aj preto časť koalície desí predstava, že zákonnosť môže zvíťaziť nad primitívnou politickou pomstou. Preto vznikla špeciálna komisia zameraná na obnovu právneho štátu, ktorá má v konečnom dôsledku zrušiť, alebo aspoň vykastrovať paragraf 363, čím sa vypustí posledná poistka proti súčasnej zvôli. Na verejnosť dokonca unikli údajné plány na reformu justičného systému, ktoré by de facto znamenali vykastrovanie Generálnej prokuratúry a jej podriadenie Úradu špeciálnej prokuratúry.

Boris Kollár
Na snímke predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina)

Strana SME RODINA si iste aj kvôli utilitárnym dôvodom nemôže dovoliť deštruovať systém Generálnej prokuratúry, ktorý je zakotvený v ústave. Naopak, v Ústave Slovenskej republiky nie je zakotvený špeciálny súd, takže zamýšľané zásadné zmeny kompetencií nie sú možné bez aktívnej participácie Borisa Kollára a jeho strany. Preto vyhrážky koaličných partnerov, že ak SME RODINA nepodporí zmeny navrhované komisiou, sama sa tak vylúči z koalície, treba brať s veľkou rezervou.

Reklama

Médiá stredného prúdu vytvárajú obraz, že erózia koalície nie je zásadný problém, tvrdia, že sedemdesiatpäť poslancov aj s podporou nezaradeného Miroslava Kollára umožní Hegerovej vláde prežiť aj bez strany SME RODINA. Neumožní. A ak, tak len niekoľko málo týždňov, maximálne mesiacov. Čo je však ešte podstatnejšie, extrémne krehká jednoduchá väčšina v žiadnom prípade nemôže dotiahnuť zmeny, ktoré plánuje presadiť novozriadená špeciálna komisia. Celé tieto koaličné prekáračky sú len hrou nervov pre nezorientované publikum.

Uvidíme, ako to nakoniec skončí, ale výsledok win – win nie je možný, a to aj napriek tomu, že slovenská politika vie byť extrémne kreatívna. Koaličná kríza skončí buď definitívnym odchodom strany SME RODINA z koalície, v tom prípade sa však aj tak nič zásadne nedosiahne, lebo zmeny, ktoré komisia navrhuje, potrebujú ústavnú väčšinu, alebo sa urobí zopár kozmetických úprav, napríklad, že paragraf 363 bude môcť preskúmať Najvyšší súd alebo Ústavný súd tak, ako je to v Českej republike, čo je mimochodom krajná hranica, po akú je ochotný Boris Kollár zájsť. Horizont práce komisie sa predpokladá na dva až tri týždne, a až potom spoznáme víťaza. Kto ním bude? Koalícia alebo právny štát?

Roman Michelko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali