Prezidentka zasiahla. K dispozícii je len 60% potrebného personálu: „Žiadam zrušiť kategorizovania občanov na tých, ktorí budú mať priepustku na slobodu a tých druhých”. Toto má byť Matovičova odpoveď?

Prezidentka zasiahla. K dispozícii je len 60% potrebného personálu: „Žiadam zrušiť kategorizovania občanov na tých, ktorí budú mať priepustku na slobodu a tých druhých”. Toto má byť Matovičova odpoveď?

Bratislava 30. októbra 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:Facebook – Zuzana Čaputová)

 

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová v piatok po 11. hodine vystúpila pred média s vyhlásením k celoplošnému testovaniu. Potvrdila nepripravenosť akcie pod vedením premiéra Igora Matoviča a ministra obrany Jaroslava Naďa a vyhlásila, že podľa nej by ľudia na základe neúčasti na teste nemali byť delení na občanov druhej kategórie

Čaputová Zmeko Pach
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová s náčelníkom generálneho štábu ozbrojených síl SR generálom Zmekom a veliteľom operácie Spoločná zodpovednosť brigádnym generálom Ivanom Pachom

“Ako hlavná veliteľka ozbrojených síl som dnes požiadala náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR generála Zmeka a veliteľa operácie Spoločná zodpovednosť brigádneho generála Ivana Pacha, aby ma informovali o stave pripravenosti tejto operácie,” uviedla v úvode prezidentka.

Reklama

“Z celkového množstva potrebných odberných tímov je pripravených zhruba 60% na oba víkendové dni. Uvedený stav je platný menej ako 24 hodín pred spustením operácie. Dôvodom je najmä chýbajúci zdravotnícky personál. Cieľ operácie pretestovať celé obyvateľstvo Slovenska je teda podľa ich slov nenaplniteľný,” dôrazne upozornila.

“Z poskytnutých informácií je zrejmé, že v rámci celoplošného testovania nebude možné otestovať státisíce občanov, záujemcov o testovanie.”

Reklama

 

Vzhľadom na uvedené prezidentka požiadala premiéra Igora Matoviča o nasledovné

“Realizovať testovanie tam, kde budú zabezpečené odbery – teda vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí o testovanie majú záujem. Zároveň takto zúročíme doposiaľ vykonané prípravné práce ozbrojených síl, samospráv a dobrovoľníkov a vynaložené materiálne a finančné zdroje.

Zároveň však žiadam ešte pred spustením testovania prehodnotiť podmienky zákazu vychádzania a netrestať následne ľudí, ktorí sa z objektívnych dôvodov na test nedostanú,  alebo ktorí z iných dôvodov na test nemôžu prísť. Nemôžeme pripustiť, aby státisíce občanov zostali pred testovaním v neistote.

Žiadam teda zrušiť kategorizovanie občanov na tých, ktorí budú mať priepustku na slobodu a tých druhých, pretože na nich nevyšlo. Takýto následok v aktuálnej situácii rozdeľuje spoločnosť a to je to posledné, čo teraz potrebujeme.

V hre dnes už nie je len výsledok testovania, ale aj súdržnosť Slovenska a schopnosť obstáť pred ťažkou skúškou ďalších dní a týždňov. Plošným testovaním si nekupujeme priepustku, len rozkladáme riziko šírenia vírusu v čase a je na nás, aby sme tento čas využili zmysluplne.

Reklama

Umožnime ľuďom, aby sa dobrovoľne otestovali. Občania, využite túto príležitosť vo vašej obci, meste, ak máte takúto možnosť. A to bez strachu a iba v záujme ochrany zdravia.”

 

Matovič: Vláda vie, čo robí

Premiér Matovič pred vyhlásením prezidentky na Facebooku napísal, že dnes ráno prebehlo mimoriadne zasadnutie vlády, kde minister obrany informoval, že k včerajšiemu večeru bolo plne obsadených 4 900 odberových tímov pomocným personálom.

“Avšak zatiaľ len 63% z nich bolo plne obsadených potrebnými zdravotníkmi,” uviedol.

Reklama

Podotkol, že naďalej dôveruje slovenským zdravotníkom a verí, že obsadenosť zdravotným personálom sa dnes ešte zvýši. “Poďme preto všetci urobiť maximum,” píše Igor Matovič.

“Nerobme si už prosím naschvály. Ukážme všetci spolu, že v rozhodujúcej chvíli zaberieme spolu za jeden povraz a dokážeme to. V inom prípade, nám zostáva v rukách už len totálny lockdown a ten si nikto z nás nepraje.”

Podľa Matoviča, “vláda vie presne, čo robí”. “Sme pripravení na všetky situácie, ktoré môžu cez víkend nastať.”

Následne o krátky čas opäť na sociálnej sieti dodal: “Niekto sa rozhodne v ťažkej chvíli nadbiehať názoru ľudí, ktorí si myslia, že majú právo nakaziť iných … iní pomáhajú do poslednej chvíle ako vedia. Lebo si uvedomujú, že poriadne zvládnuté celoplošné pretestovanie je spôsob, ako sa vyhnúť tvrdému lockdownu (milióny ľudí doma bez práce). Lebo si uvedomujú, že vyhľadaním 30-50 tisíc pozitívnych ľudí behom víkendu, zachránime desiatky tisíc ľudí pred ochorením, tisícky ľudí pred trvalými následkami a stovky ľudí pred smrťou … a nemocnice pre kolapsom.”

“Ak patríš do druhej skupiny, prosím, pomôž,” dodal.

“Chýbajú nám ešte stovky zdravotníkov, ktorí môžu vykonávať stery. Oslov ich, prosím. Odmenu za rizikovú prácu majú výrazne motivačnú (700-1100 za dva dni) … a všetko iné majú už na mieste nachystané … najmä celý zbytok tímu a kopu ľudí, ktorí chcú vedieť, či náhodou tiež pozitívni nie sú,” uviedol Matovič, keďže Ministerstvo financií avizovalo na sociálnej sieti:

“Rozhodli sme sa preto vás ešte viac motivovať a ministerstvo financií podporí mimoriadne odmeny pre všetkých zdravotníkov v prvej línii. V priemere si môže zdravotník, ktorý pomôže správnej veci, zarobiť za víkend približne až 900 eur.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

17:38

Holandský tenista Tallon Griekspoor sa prebojoval do osemfinále dvojhry na turnaji ATP v Madride. V 3. kole v pozícii nasadenej dvadsaťštvorky zdolal turnajovú jedenástku Holgera Runeho z Dánska v troch setoch 6:4, 4:6 a 6:3. Ďalej ide aj siedmy nasadený Rus Andrej Rubľov po triumfe 7:6 (10), 6:4 nad Španielom Alejandrom Davidovichom Fokinom.

17:33

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do osemfinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Madride. Nasadená štvorka si v 3. kole poradila s Mayar Sherifovou z Egypta 6:1, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude Češka Sára Bejleková, ktorá vyradila Ashlyn Kruegerovú z USA takisto v dvoch setoch 6:3, 6:1. O prekvapenie sa postarala mladá Ruska Mirra Andrejevová, ktorá vyradila siedmu nasadenú Češku Markétu Vondroušovú 7:5, 6:1.

17:18

Izrael súhlasil, že si pred spustením útoku na mesto Rafah v Pásme Gazy vypočuje obavy a názory Spojených štátov. V nedeľu to povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. “Ubezpečili nás, že nepôjdu do Rafahu, kým nebudeme mať možnosť naozaj sa s nimi podeliť o naše názory a obavy,” povedal Kirby pre televíziu ABC.

17:11

Rozvoj americkej spoločnosti Tesla v Číne možno nazvať “úspešným príkladom čínsko-americkej hospodárskej a obchodnej spolupráce”. Vyhlásil to v nedeľu čínsky premiér Li Čchiang po stretnutí s generálnym riaditeľom Tesly Elonom Muskom, ktorý pricestoval na návštevu Pekingu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali