Prezidentka si vyslúžila poriadnu dávku kritiky za to, že prijala cenu Madeleine Albrightovej: “Klesla na samé dno. Dokonca ho prerazila”

Prezidentka si vyslúžila poriadnu dávku kritiky za to, že prijala cenu Madeleine Albrightovej: “Klesla na samé dno. Dokonca ho prerazila”

Washington/Bratislava 7. decembra (TASR/HSP/Foto: TASR-Jaroslav Novák )

 

“Demokracia je len taká silná, aká silná je naša každodenná angažovanosť v nej – trpí, keď ju nebránime.” V noci na stredu to prostredníctvom videoodkazu uviedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pri prevzatí Ceny za demokraciu Madeleine Albrightovej, ktorú jej udelil americký Národný demokratický inštitút (NDI). TASR informuje podľa príspevku NDI na sociálnej sieti

Zuzana Čaputová
Na snímke Zuzana Čaputová

Čaputová dostala Cenu za demokraciu Madeleine Albrightovej za jej neochvejný záväzok zotrvať pri ochrane demokracie na Slovensku, v Európe a na celom svete, napísal NDI na Twitteri.

Reklama

Irónii sa tentokrát pri komentovaní tejto udalosti nevyhol Eduard Chmelár: “Blahoželám Zuzane Čaputovej k získaniu Ceny za demokraciu Madeleine Albrightovej, ktorú jej udelil Národný demokratický inštitút vo Washingtone. Veď ktorý presvedčený demokrat by nechcel prevziať ocenenie pomenované po cynickej architektke bombardovania Juhoslávie, ktorej v niektorých krajinách nepovedia inak ako “balkánska mäsiarka”,” píše Chemlár.

“Ktože by netúžil po uznaní od tej láskavej ženy, ktorá v máji 1996 na pripomenutie moderátorky CBS, že v dôsledku sankcií proti Iraku zomrelo viac ako pol milióna detí, bez váhania odpovedala: “Tá cena stojí za to.” Koľko dobra bolo cítiť z jej mäkkých očí, keď počas autogramiády v Prahe zvrieskla na demonštrantov, ktorí jej prišli ukázať fotografie obetí humanitárneho bombardovania: “Hnusní Srbi, vypadnite!!!” Preto nás teší, že aj slovenská diplomacia sa “hrdo hlási k jej odkazu slobody, demokracie a oddanosti službe ľuďom”. Veď uznajte, jej snaha sprivatizovať kosovskú telekomunikačnú a poštovú spoločnosť v hodnote 600 miliónov eur vôbec neznamená, že mala obchodný záujem na odtrhnutí Kosova, ona to robila z čírej lásky k tunajším ľuďom, ktorých si zamilovala do posledného centu. Takže sa z toho veľmi tešíme, lebo pomenovať cenu za demokraciu po Albrightovej je ako pomenovať cenu za humanizmus po Breivikovi,” dodáva známy politický komentátor a na záver ešte podotýka:

Reklama

“Nikto iný nevie lepšie oceniť prínos k demokracii ako Národný demokratický inštitút napojený na rozpočet Kongresu USA. Títo čistí filantropi, ktorí pomáhali financovať pokus o prevrat vo Venezuele a ďalšie bohumilé skutky, sú otravnými ľudskoprávnymi aktivistami neustále obviňovaní z presadzovania americkej ekonomickej a kultúrnej hegemónie. Ale to je určite bohapusté ohováranie. Veď my vieme, že americké think-tanky robia všetko nezištne. No a napokon je tu naša milá laureátka, ktorá získala cenu “za jej neochvejný záväzok zotrvať pri ochrane demokracie na Slovensku, v Európe a na celom svete” a určite aj v Mliečnej dráhe a priľahlých galaxiách. Až mi slzička vyhŕkla. Ešteže nikto nezabúda na jej zásluhy, ako vášnivo presadzuje zavedenie cenzúry na všetkých fórach, s akým odhodlaním ignoruje všetky výzvy na to, aby sa zastala najznámejšieho väzňa svedomia Juliana Assangea, ako rázne podnikla útok na priamu demokraciu, keď odvážne ochránila vládu pred referendom, ako odolala všetkým snahám postaviť sa na stranu ľudí proti mocenskej svojvôli. Už to konečne uznajte, tá cena je v tých správnych rukách. A vy, ktorí to nedoprajete tejto svetoznámej, najvplyvnejšej žene, ktorú nám všetci závidia, dokonca aj tam, kde o nej nič nevedia, vy stojíte na strane zla. Ibaže by to všetko bolo… inak?”

 

Reaguje aj Ľuboš Blaha a Anna Belousovová

Bez komentára to nenechal ani poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD). ” Čaputová s rovnakým zápalom ako Albrightová obhajuje americké záujmy, zbrojenie a predlžovanie vojny, kvôli ktorej umierajú ľudia na Ukrajine. Obe sa vyžívajú v tom, že zomierajú Slovania. Obe milujú Ameriku a obe Slovensko považujú za čiernu dieru. Akú inú cenu mala Čaputová dostať? Plne si ju zaslúži,” píše Blaha na Telegrame.

Blaha poukázal aj na to, že prezidentka dostala cenu od Národného demokratického inštitútu (NDI) z Washingtonu, ktorý je financovaný americkou vládou a Sorosovou Nadáciou otvorenej spoločnosti.

“Akoby to, že už druhýkrát dostáva cenu z USA nebol dôkaz toho, ako veľmi má k tejto veľmoci blízko. Naposledy to bolo 175 tisíc dolárov, koľko to bude tentoraz? Dodávam, že NDI je financovaný americkou vládnou nadáciou National Endowment for Democracy. Táto istá nadácia sa podieľala na prevrate na Ukrajine, na pokuse o puč vo Venezuele a na ďalších amerických majdanoch. A takéto nadácie dnes oceňujú Čaputovú – to jej už rovno mohli na čelo vypáliť AMERICKÁ MAJDANISTKA. Je skvelé, že Čaputová dostáva ocenenia za to, že čelí svojim občanom a za služby pre Ameriku, ehm, pardón, demokraciu. Len sa tak zamýšľam, že tým Američanom už ani hanby nie je, že to robia takto okato…,” píše poslanec.

Reklama

Kriticky sa vyjadrila aj Anna Belousovová: “O Zuzane Čaputoveu som nikdy nemala vysokú mienku, no po tom, čo získala Cenu za demokraciu Madelaine Albrightovej, u mňa klesla na samé dno. Dokonca ho prerazila. Vôbec nazvať po Albrightovej- ” balkánskej mäsiarke” nejakú cenu je podľa mňa zvrhlosť a ten, kto si túto cenu zobral, schvaľuje zločinecké, neľudské a dovolím si povedať fašistické správanie tejto ženy. Madelaine Albrightová ako ministerka zahraničia USA presadila vojenskú agresiu voči Juhoslávii. Obeťami šírenia demokracie Made in USA boli tisíce nevinných obetí- žien, detí. Keď moderátorka tv Madelaine Albrightovej pripomenula, že v dôsledku sankcií USA voči Iraku zahynulo 500 tisíc detí, toto monštrum sa vyjadrilo, že “stalo to za to”!”

Bývalá poslankyňa si neberie servítku a tvrdí, že Čaputová nie je pre ňu žiadna prezidentka. “Tento omyl slovenskej politiky dokáže zvolávať tlačovky, keď niekto pravdou ublíži jej rozmaznanej dcére a prevzatím ceny balkánskej mäsiarky schvaľuje smrť pol milióna detí !!! Pani Čaputová je koncentrát egoizmu, ktorý ľutuje len seba, ak niekto siahne na jej majestát, no vraždy civilov v Juhoslávii sa jej kamenného srdca nijako nedotknú. FB môže tento môj status vymazať. Môže ma pokojne prísť zatknúť polícia, no nedá mi mlčky prejsť nad týmto hnusným, neľudským svinstvom,” dodala Belousovová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali