Prezidentka Čaputová: Od Čiernej nad Tisou až po Klimatickú konferenciu: Rok prezidentky v číslach

Prezidentka Čaputová: Od Čiernej nad Tisou až po Klimatickú konferenciu: Rok prezidentky v číslach

Bratislava 6. januára 2022 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Prezidentka Zuzana Čaputová stála aj v uplynulom roku 2021 pri množstve kľúčových udalostí  a rozhodnutí. Kým niektoré z nich boli stredobodom pozornosti, mnohé sú oveľa nenápadnejšie, hoci tvoria značnú časť prezidentskej agendy. Toto je ich stručný prehľad a výpočet

Prezidentka by vyhlásila referendum, ak by došlo k zmene Ústavy SR
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

Domáca politika

Najdôležitejšou vnútropolitickou udalosťou bolo vymenovanie novej vlády Eduarda Hegera. Prezidentka však okrem ministrov vymenovala v roku 2021 aj 60 nových sudcov, 86 vysokoškolských profesorov či 12 generálov ozbrojených síl. Bol medzi nimi aj prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella. Šiestim novým veľvyslancom SR prezidentka odovzdala poverovacie listiny.

Reklama

Prezidentka vlani okrem toho absolvovala aj 149 prijatí v Prezidentskom paláci. Ocenila úspechy slovenských športovcov. Osobne zablahoželala víťazke Svetového pohára v alpskom lyžovaní a držiteľke veľkého krištáľového glóbusu Petre Vlhovej, či tenistovi Filipovi Poláškovi, ktorý získal prvý grandslamový titul v kariére, ako aj úspešným slovenským olympionikom a paralympionikom, ktorí získali medaily na letných olympijských hrách v Tokiu. Pri príležitosti ukončenia aktívnej kariéry sa prezidentka poďakovala za vzornú reprezentáciu olympionikovi Matejovi Tóthovi.

Medzi prijatými boli aj príslušníci hasičského a záchranného zboru, ktorí v lete zasahovali pri ničivých lesných požiaroch v Grécku, ale aj držiteľky ocenenia Biele srdce, ktoré udeľuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.

Reklama

Prezidentka podpísala 161 zákonov, 6 zákonov vetovala. Vlani bolo do prezidentskej kancelárie doručených 1440 žiadostí o milosť. Prezidentka po dôslednom individuálnom posúdení v piatich prípadoch rozhodla o udelení milosti a v troch ďalších o prerušení, resp. odložení výkonu trestu.

Prezidentka navštívila 14 štátnych inštitúcií, okrem iného aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv a Biomedicínske centrum SAV, ale aj nemocnice v Banskej Bystrici, Žiline a Bratislave a opakovane vyjadrila podporu vedcom, lekárom a zdravotníkom.

 

Regióny

Prezidentka sa pri svojich cestách po Slovensku zaujímala o to, ako sa ľudia vyrovnávajú s dopadmi pandémie a ako sa im žije. V rámci regionálnych výjazdov prešla naprieč Slovenskom okolo 2000 km. Navštívila napríklad Gemer, Novohrad, Malohont, Zemplín aj Oravu. Absolvovala 60 rôznych výjazdov a navštívila takmer 30 miest a obcí, napríklad Čiernu nad Tisou, Malý Horeš, Boršu, Jelšavu, Rimavskú Sobotu, Lučenec, Komárno, Rovňany, Rosinu, Dolný Kubín, Krivú, Tvrdošín, Oravskú Polhoru, Trstenú a Námestovo.

 

Reklama
Zahraničná politika

Prezidentka sa v roku 2021 stretla s viacerými svetovými lídrami; s americkým prezidentom Joeom Bidenom, britským princom Charlesom či vojvodkyňou z Cambridge Kate.

Najočakávanejšou návštevou bola septembrová návšteva pápeža Františka na Slovensku. Slovensko navštívil aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, poľský prezident Andrzej Duda, prezident Čiernej Hory Milo Djukanović, či chorvátsky prezident Zoran Milanović. Naopak prezidentka bola na oficiálnej návšteve Slovinska, kde sa stretla s prezidentom Borutom Pahorom. V Dánsku ju prijal princ Frederik a rokovala aj s premiérkou Mette Frederiksen. Na pozvanie rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena prezidentka slávnostne otvorila slávny Salzburský festival.

Prezidentka v roku 2021 reprezentovala Slovenskú republiku na samite Severoatlantickej aliancie v Bruseli, na Klimatickej konferencii OSN v Glasgowe a na dvoch samitoch prezidentov krajín V4, ktoré sa konali v Poľsku a Budapešti.

S príhovormi vystúpila na viacerých významných svetových fórach; na Valnom zhromaždení OSN, na Samite pre demokraciu, ktorý organizoval americký prezident Joe Biden, na konferenciách Globsec, Forum 2000, Copenhagen Democracy Summit a aj v Aachene v predvečer odovzdávania Ceny Karola Veľkého.

Spoločne s premiérkou Islandu Katrín Jakobsdóttir prezidentka iniciovala výzvu ženských politických líderiek k predchádzaniu násilia a k dodržiavaniu ženských práv v Afganistane, ku ktorej sa pripojili aj ďalšie významné svetové političky.

Reklama

Prezidentka získala ocenenie Justitia Awards, ktoré udeľuje organizácia Women in Law Initiative so sídlom vo Viedni. Z rúk Miloša Vystrčila si prevzala Striebornú medailu predsedu Senátu Parlamentu ČR za mimoriadnu starostlivosť o pravdu, slobodu, politickú kultúru a vládu práva.

Prezidentka má za sebou spolu 9 zahraničných ciest, prijala poverovacie listiny od 22 zahraničných veľvyslancov a ratifikovala 6 medzinárodných zmlúv.

 

Priority

Prezidentka sa neustále zaujíma aj o situáciu v zariadeniach sociálnych služieb a tému dlhodobej starostlivosti o seniorov. Vlani navštívila viacero zariadení, okrem iného v Lehniciach pri Dunajskej Strede, v Nitre, či v bratislavskej Rači.

Počas pandémie prezidentka opakovane upozorňovala na témy ochrany duševného zdravia a pomoci obetiam domáceho násilia. Prezidentka oceňuje, že už fungujú tzv. intervenčné centrá. Ide o novú systémovú pomoc, pri ktorej zrode sama stála, a ktorá má šancu výrazne pomôcť obetiam násilia po vykázaní agresora políciou.

Medzi priority prezidentky dlhodobo patrí aj ochrana životného prostredia. V rámci projektu Zelená kancelária prezidentka a zamestnanci prezidentskej kancelárie vysadili v lese nad Limbachom 1650 mladých bukov a smrekov. Kancelária prezidenta SR získala v roku 2021 za projekt Zelenej kancelárie ocenenie SDGs za príspevok k Cieľom udržateľného rozvoja.

Prezidentka poskytla v uplynulom roku 20 rozhovorov pre slovenské aj zahraničné médiá. Okrem iného aj nemeckému magazínu Der Spiegel a serveru Politico. Magazínu Vogue Leaders odpovedala na otázky v spoločnom rozhovore s bývalou americkou ministerkou zahraničných vecí Madeleine Albrightovou.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali