Prezident vrátil parlamentu protiteroristický balík. SaS to oceňuje. KDH opäť nepodporí protiteroristické opatrenia

Prezident vrátil parlamentu protiteroristický balík. SaS to oceňuje. KDH opäť nepodporí protiteroristické opatrenia

Bratislava 21. decembra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš,Branislav Račko,Martin Baumann)

 

Schválený zákon ako celok porušuje princíp primeranosti, uviedol ako dôvod prezident Andrej Kiska

Prezident SR Andrej Kiska nepodpísal novelu, ktorou sa mení a dopĺňa Trestný zákon. Antiteroristický balík vrátil do parlamentu s odôvodnením, že schválený zákon ako celok porušuje princíp primeranosti. Poslancom, ktorí sa budú protiteroristickými opatreniami opätovne zaoberať dnes popoludní, prezident navrhol ponechať v zákone iba tie body, ktoré bezprostredne súvisia so schválenou zmenou Ústavy Slovenskej republiky.

Reklama
Na snímke prezident SR Andrej Kiska
Na snímke prezident SR Andrej Kiska

Prezident v odôvodnení odmietnutia právnej normy, prijatej na pôde NR SR 9. decembra uviedol, že zákon bol prijatý v skrátenom konaní bez toho, aby sa verejnosť i poslanci dozvedeli dostatok informácií o konkrétnych a identifikovateľných hrozbách na území Slovenska, ktoré by opodstatňovali jeho prijatie. Hlava štátu poukázala v tejto súvislosti na to, že stupeň ohrozenia Slovenska je podľa dostupných údajov na najnižšej možnej úrovni. “Vláda nepreukázala, že bezpečnostná situácia na Slovensku je taká, aby bol dôvod schváliť rozsiahly balík noviel 16 zákonov v skrátenom legislatívnom konaní. Ani to, že existujúce zákony sú na riešenie prípadných hrozieb nedostatočné,” uviedol Kiska.

Prezident legislatívnej úprave takisto vyčíta, že novela narušuje rovnováhu medzi záujmom na ochrane bezpečnosti štátu a slobodou a ochranou súkromia jednotlivca. “Podľa môjho názoru schválený zákon túto rovnováhu neprípustne narušuje,” zdôraznil Kiska. V odôvodnení vrátenia zákona vymenoval viacero bodov rozširujúcich právomoci polície či tajných služieb, ktoré majú všeobecnú povahu a nesúvisia len s deklarovaným bojom proti terorizmu. Kiska zdôraznil, že zmenám takýchto zákonov musí predchádzať dôkladná diskusia odbornej verejnosti. “Súčasťou takejto dôkladnej odbornej diskusie musí byť aj analýza využívania už doteraz existujúcich legislatívnych možností, ktoré bezpečnostné zložky štátu majú nielen v súvislosti s možnými hrozbami terorizmu, ale aj iných hrozieb súvisiacich napríklad s podnecovaním rasovej či náboženskej neznášanlivosti,” dodal.

Reklama

Na základe prijatých legislatívnych úprav, ktoré 9. decembra 2015 schválili 78 hlasmi poslanci NR SR, sa v Trestnom zákone sprísňuje sadzba pri trestnom čine založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, ktorý sa dostane do kategórie obzvlášť závažných zločinov. Slovenská úprava patrí z hľadiska hroziacej trestnej sankcie podľa rezortu k najprísnejším v európskom priestore. V prípade trestného činu terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme predpokladá už základná skutková podstata uloženie trestu na 20 až 25 rokov alebo trestu odňatia slobody na doživotie.

V Trestnom poriadku sa zaviedla tzv. obligatórna väzba, teda súd bude môcť zobrať do väzby osobu, ktorá je obvinená z trestného činu súvisiaceho s terorizmom, a to bez uvedenia dôvodu.

Podozrivých z terorizmu bude môcť Slovensko držať vo väzbe v odôvodnených prípadoch až päť rokov. Terorizmus pritom rozšíri agendu Špecializovaného trestného súdu, ktorý bude mať prejednávanie takýchto trestných činov na starosti. Prijaté boli aj opatrenia, ktoré sa týkajú ochrany svedka.
Legislatívne zmeny rozširujú kompetencie Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva v boji proti terorizmu. Policajti získavajú oprávnenie zaistiť osobu, ktorá by mohla mať súvis už len s hroziacim teroristickým útokom. Zaistená bude môcť byť až 48 hodín.

Silnejšie kompetencie dostane polícia aj pri zastavovaní a prehliadkach motorových vozidiel. V prípade teroristickej hrozby bude môcť vykonať nevyhnutné opatrenia na zaistenie bezpečnosti v hromadnej doprave. Prísnejší bude aj dozor nad internetovým obsahom.

 

Reklama

SaS: Oceňujeme veto prezidenta, odmietol predvolebný marketing

Prezident SR Andrej Kiska svojím rozhodnutím vrátiť do NR SR tzv. antiteroristický balík dal jasne najavo, že sa odmieta podieľať na predvolebnom marketingu strany Smer-SD. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý ocenil veto hlavy štátu. Parlament sa balíkom zákonov bude opätovne zaoberať dnes.

Na snímke podpredseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Ľubomír Galko
Na snímke podpredseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Ľubomír Galko

“Nie je to antiteroristický balík, je to legislatíva, ktorá napomôže vzniku a posilneniu policajného štátu a k možnej represii občanov SR. Nie sú to zákony chrániace občanov pred hrozbami terorizmu,” povedal exminister obrany.

Galko je presvedčený, že SR žiadnu novú antiteroristickú legislatívu nepotrebuje. “Máme veľmi dobré zákony, len ich treba správne používať a dodržiavať. Slovensku nehrozia žiadne útoky. Riziko je minimálne rovnako ako v minulosti, o čom hovoril niekoľkokrát aj premiér Robert Fico (Smer-SD),” tvrdí opozičný poslanec.

SaS prekáža, že balík zákonov prináša posilnenie represívnych zložiek bez náležitej kontroly. “Prezident Kiska dal poslancom Smeru-SD možnosť zvrátiť svoje rozhodnutie. Oni nemajú žiadne morálne právo prijímať dva mesiace pred voľbami v skrátenom legislatívnom konaní zákony napomáhajúce posilňovaniu policajného štátu,” myslí si.

Reklama

Galko nesúhlasí ani s vládou avizovaným zvýšením počtu policajtov a vojakov za viac ako 100 miliónov eur. “Nie je na to žiaden dôvod. Policajtov máme mimoriadne veľa. Ak po marcových voľbách bude SaS súčasťou reformnej vlády, rozhodnutie o zvyšovaní počtu policajtov prehodnotíme a investujeme peniaze do niečoho prospešnejšieho,” dodal.

Premiér Fico už avizoval, že poslanci Smeru-SD na dnešnej schôdzi parlamentu veto prezidenta prelomia. “Nerozumiem rozhodnutiu prezidenta vrátiť protiteroristický balíček naspäť do parlamentu. Opäť bude musieť parlament rozhodovať a je zlé, že nejakí ľudskoprávni svätuškári, ktorí ani netušia, čo to je pragmatická reálna politika, určujú tempo legislatívneho procesu na Slovensku,” reagoval Fico.

 

KDH opäť nepodporí protiteroristické opatrenia, považuje ich za marketing

Kresťanskí demokrati v parlamente opäť nepodporia novelu Trestného zákona, ktorá prináša protiteroristické opatrenia. Prezident SR Andrej Kiska ju snemovni vrátil, poslanci budú o nej rozhodovať dnes.

Na snímke predseda KDH Ján Figeľ
Na snímke predseda KDH Ján Figeľ

Právna norma okrem iného posilňuje právomoci polície, prokuratúry, súdu aj tajných služieb v boji proti terorizmu. Opozícia vrátane KDH vidí v zmenách priestor na zneužitie moci.

“KDH naďalej vníma kriticky tzv. antiteroristický balík zákonov predložený vládou Roberta Fica (Smer-SD). Dávajú nové možnosti zneužívania, pretože na jednej strane dávajú nové právomoci bezpečnostným orgánom štátu, na druhej strane neposilňujú ich nezávislú kontrolu,” vysvetlilo svoj odmietavý postoj KDH.

Zmeny zároveň považuje za marketingové predvolebné opatrenia. “Považujeme tento balík za falošnú hru s ľuďmi. Ide o populistické návrhy, ktoré sa dajú zneužiť na neodôvodnený a neprimeraný zásah do slobôd občanov a do súkromia ľudí na Slovensku,” vyhlásil predseda KDH Ján Figeľ.

V novelách zákonov kritizuje KDH vzatie do väzby bez udania dôvodu, jej samotné predĺženie alebo osobné prehliadky ľudí, ich majetku, automobilov, záznamov z kamier, častejšie odpočúvania a iné. Za nebezpečné Figeľ považuje aj to, že samotné návrhy sa protiteroristickými len nazývajú, ale eventuálny terorizmus neriešia.

“Ak existuje na Slovensku hrozba pripravených a nebezpečných teroristov, tak bola importovaná samotnou vládou Roberta Fica, keď umiestnila na Slovensku bývalých väzňov z americkej základne Guantánamo,” zdôraznil Figeľ.

Reklama

Šéf KDH zároveň spochybňuje tvrdenie Smeru-SD, že vládna strana chráni Slovensko. “Smer nielenže Slovensko nechráni, ale nevie to dostatočne garantovať ani v prípade silovými zložkami ochraňovaných najvyšších predstaviteľov štátu,” uviedol Figeľ v súvislosti s nedávnym vykradnutím bytu predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD).

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali