Prezident Kiska bude odvolávať nadsluhujúcich sudcov, prvých 15 skončí do konca roku

Prezident Kiska bude odvolávať nadsluhujúcich sudcov, prvých 15 skončí do konca roku

Bratislava 29. apríla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Prezident umožní súdom, aby sa pripravili na odchod sudcov nad 65 rokov

Generačná výmena sudcov sa urýchli. Prezident SR Andrej Kiska bude, na rozdiel od jeho predchodcov, odvolávať sudcov, ktorí dosiahli ústavou predpísaný vek 65 rokov. Oznámil to dnes v Prezidentskom paláci pred médiami. Kiska je rozhodnutý do odvolávania sudcov zaviesť transparentnosť a potrebnú kultúru. Domnieva sa pritom, že nadsluhujúcich sudcov je zásadne potrebné odvolávať tak, ako to predpokladá ústava a zákony. „Začal som túto kompetenciu uplatňovať a budem v tom pokračovať,“ uviedol.

Reklama
Na snímke prezident SR Andrej Kiska

Svojich predchodcov Kiska kritizoval za to, že svoju právomoc takmer nevyužívali. Proces odvolávania sudcov podľa jeho slov doteraz prakticky nefungoval. Vzniklo tak niekoľko kategórií nadsluhujúcich sudcov.

Okrem sudcov, ktorých Súdna rada navrhla prezidentovi na odvolanie, existuje druhá, väčšia skupina sudcov, ktorým funkcia ostáva prakticky na doživotie, pretože si jej výkon prerušia. To Kiska nepovažuje za správne ani spravodlivé, vidí v tom aj istú diskrimináciu.

Reklama

Opísanú realitu však prezident mieni dočasne zohľadňovať. Do úvahy zoberie aj fakt, že kvôli novozavedeným bezpečnostným previerkam sa na súdoch predlžujú výberové konania na nových sudcov. V nadchádzajúcom období preto umožní súdom, aby sa pripravili na odchod sudcov nad 65 rokov.

V prípade 15 nadsluhujúcich sudcov, ktorých mu Súdna rada doručila vlani v júni, určil súdom lehotu do konca tohto roka, čo aj oznámil predsedom súdov. „Potom týchto sudcov odvolám z funkcie sudcu. Vo väčšine prípadov budú mať 67 a viac rokov,“ oznámila hlava štátu.

Podobný čas na prípravu dostanú predsedovia aj v prípade 19 ďalších sudcov, ktorých navrhla rada na odvolanie tento mesiac. Kiska je ďalej pripravený bezodkladne odvolať sudcov a sudkyne, ktorí vysoko presiahli vek 65 rokov a dlhší čas nie sú aktívni. Ich návrat do talárov je v rozpore s potrebami súdnej moci, domnieva sa hlava štátu.

Skončia i nadsluhujúci sudcovia s prerušeným výkonom funkcie. Tento inštitút totiž podľa prezidenta nemôže slúžiť na návrat do aktívneho výkonu funkcie či dokonca na obchádzanie povinnosti navrhnúť ich odvolanie.

Prezident vyjadril presvedčenie, že prezentované zásady umožnia všetkým pripraviť sa na prirodzenú generačnú obmenu sudcovského stavu. Od šéfov súdov a ministra spravodlivosti očakáva, že budú v tejto veci konať s predstihom.

Reklama

„Odvolanie sudcu z funkcie z dôvodu veku nie je trest. Nemá ísť a nejde o rozhodnutie založené na kvalite alebo výkonnosti sudcu. A rovnako neodvolanie z funkcie sudcu nemôže byť považované za akúsi odmenu za celoživotnú prácu. Vek 65 rokov stanovuje pre sudcov ústava,“ vyjadril presvedčenie Kiska.

Na marcovom zasadnutí Súdnej rady sa otvorila diskusia o zmene pravidiel pre ukončenie sudcovskej funkcie. Prezident by v tejto súvislosti privítal, ak by došlo k zmene ústavy, ktorá by dosiahnutie stanoveného veku spájala s automatickým zánikom jeho funkcie. Podobná úprava je v Česku, veková hranica je tu určená na 70 rokov.

„Znamenalo by to posilnenie nezávislosti súdnej moci od výkonnej moci, spravodlivé postavenie pre všetkých sudcov a príspevok k upevneniu právneho štátu,“ zdôraznila hlava štátu.

Podľa informácií ministerstva spravodlivosti je na okresných, krajských a Špecializovanom trestnom súde celkom 137 sudcov, ktorí už dosiahli alebo tento rok dosiahnu vek 65 rokov. Z nich je aktívnych 44 sudcov. Súdna rada má povinnosť predložiť prezidentovi návrh na odvolanie sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Prezident má povinnosť sa návrhom zaoberať.

 

Reklama

Minister Borec so stanovením pevnej vekovej hranice sudcov súhlasí

Minister spravodlivosti Tomáš Borec si myslí, že stanovenie pevnej vekovej hranice, po dosiahnutí ktorej by sudcovia automaticky skončili s výkonom funkcie, by bolo namieste. Minister podporuje, aby sa na túto tému začala odborná diskusia s cieľom urobiť s odchodom sudcov do dôchodku poriadok. Borec reagoval na vyhlásenie prezidenta Kisku. Na stanovenie povinného odchodu sudcov na základe veku by bola potrebná zmena Ústavy SR.

Minister je spokojný, že Kiska nechá po dovŕšení 65. roku života sudcu čas, aby sa predseda tamojšieho súdu mohol personálne pripraviť na jeho odvolanie. “Toto som v debate s prezidentom presadzoval, lebo nie je mysliteľné, aby sudca dostal zo dňa na deň oznámenie o ukončení funkcie. Každý sudca má určite množstvo rozbehnutých vecí. Je správne, aby predsedovia súdov dostali informáciu, že ten-ktorý sudca skončí, aby mu už neprideľovali nové veci,” povedal Borec s tým, že o výške veku, ktorý by bol hranicou, zatiaľ hovoriť nechce.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali