Prepustené zamestnankyne firmy I.C.A. Svidník dostali len časť výplaty a odstupného

Prepustené zamestnankyne firmy I.C.A. Svidník dostali len časť výplaty a odstupného

Prešov/Svidník 6. augusta 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Viktor Zamborský)

 

Viac ako 200-tisíc eur na časti mzdy a odstupnom nevyplatila talianska odevná spoločnosť I.C.A., s.r.o. svojim bývalým zamestnancom po ukončení výroby a jej presťahovaní sa zo Svidníka do Srbska

Člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica počas tlačovej besedy na tému: Nevyplatené mzdy a odmeny v textilnej spoločnosti I.C.A. Svidník

Na tlačovej besede v Prešove o tom informoval člen predsedníctva Odborového zväzu (OZ) KOVO Jozef Balica. Ako uviedol, na zamestnávateľa preto podáva predžalobnú výzvu a trestné oznámenie.

Reklama

Talianska spoločnosť, zaoberajúca sa výrobou pánskych oblekov, oznámila hromadné prepúšťanie v dvoch fázach. O prepustení vyše stovky zamestnancov informovala vo februári, ďalších 31 pracovníkov sa o skončení zmlúv dozvedelo v máji. Celkovo takto spoločnosť prepustila 132 zo 136 zamestnancov, zvyšní štyria administratívne ukončujú proces výpovedí.

Prvá skupina zamestnancov dostala posledné výplatné pásky v júni, no firma im vyplatila iba časť z peňazí. Ako upozornil Balica, zamestnávateľ tak nechal dlh vo výške viac ako 200-tisíc eur. “Za mesiac jún vyplatil zamestnancom mzdu a odstupné vo výške asi v 10-percent z dlžnej sumy. Toto je pre nás, samozrejme, neprijateľné, pretože zamestnanci dostali na výplatu po 215 eur,” uviedol Balica.

Reklama

Odborári preto vyzvali zamestnávateľa, aby čo najskôr doplatil chýbajúce júnové mzdy a tiež odstupné, ktoré je v priemere štvormesačné. “Zamestnanci majú za prácu dostať riadne zaplatené. Oni prácu odviedli, ale zaplatené nedostali,” skonštatoval Balica. Mzdy pracovníkov podniku sa podľa odborárov pohybovali na úrovni 450 až 480 eur v čistom.

Balica upozornil tiež na to, že spoločnosť dlží aj takmer 90-tisíc eur na odvodoch Sociálnej poisťovni. Na základe zlých skúseností s týmto zamestnávateľom sa obáva, či k vyplateniu zvyšných peňazí dôjde.

„Spoločnosť I.C.A. momentálne nevyrába, ale má vo Svidníku majetok. Predpokladáme, že by ho mohla predať, čo je v poriadku. Ale upozorňujeme na riziko toho, aby sa prípadný predaj alebo prevod majetku nestal takým spôsobom, že ani štát, ani zamestnanci z toho nebudú mať nič,“ upozornil Balica aj na základe podobných skúsenosti z jednej z vranovských odevných spoločností, v ktorej napokon museli byť zamestnanci vyplatení z garančného fondu tvoreného zamestnávateľmi na Slovensku. „Nie je to spravodlivé, a preto na to upozorňujeme,“ dodal Balica.

Odborári v priebehu utorka podajú podnet na inšpektorát práce, aby prešetril nedodržiavanie Zákonníka práce a príslušných paragrafov. Podajú tiež podnet na kriminálnu políciu pre podozrenie zo spáchanie trestného činu nevyplatenia mzdy. “Pripravujeme tiež predžalobnú výzvu a žalobu na súd o nevyplatení miezd,” informoval Balica.

Odborári pre zamestnancov zriadili aj nonstop linku a vo štvrtok 8. augusta plánujú spoločné stretnutie všetkých zamestnancov s vedením odborov. Ako dodal Balica, väčšina šičiek ostala v súčasnosti na úrade práce, no zhruba 50 z nich už zamestnala prešovská spoločnosť Etilog, s.r.o, ktorá vo Svidníku zriadila svoju prevádzku.

Reklama

Talianska spoločnosť I.C.A hromadné prepúšťanie ešte vo februári zdôvodnila každoročným zvyšovaním nákladov, ktoré nie je schopná vykryť tržbami. “Z dôvodu pozastavenia výroby, spoločnosť I.C.A. s. r. o. nemá vlastný zdroj príjmov a funguje za finančnej podpory materskej spoločnosti Facis S.p.A Milano. Zostávajúca časť výplaty za jún 2019 bude uhradená do konca augusta 2019. Odstupné pre zamestnancov bude vyplácané v mesačných splátkach. Spoločnosť vyplatí všetky svoje záväzky,” informoval agentúru SITA Piero Bucalo, konateľ spoločnosti Facis S.p.A Milano, ktorá je 99-percentným spoločníkom I.C.A, s.r.o.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali