Premiér víta zvolenie von der Leyenovej, verí v silnú agendu pre Šefčoviča

Premiér víta zvolenie von der Leyenovej, verí v silnú agendu pre Šefčoviča

Bratislava 17. júla 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Riccardo Pareggiani, Jakub Kotian, Dano Veselský)

 

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) víta zvolenie Ursuly von der Leyenovej za predsedníčku novej Európskej komisie. Verí, že Maroš Šefčovič získa v novej Komisii silné portfólio. Uviedol to pre TASR tlačový odbor Úradu vlády vo svojom stanovisku

Na snímke Peter Pellegrini

“Pevne veríme, že súčasný podpredseda Maroš Šefčovič získa aj v novej Európskej komisii silné portfólio ako zástupca regiónu strednej a východnej Európy,” napísal tlačový odbor Úradu vlády.

Reklama

Nominácia von der Leyenovej Európskou radou a jej odsúhlasenie väčšinou v Európskom parlamente (EP) je podľa Pellegriniho výsledkom kompromisu medzi členskými štátmi, ako aj politickými frakciami.

Úrad vlády dodáva, že Slovensko je pripravené sa aktívne zapojiť do realizácie priorít novej Európskej komisie, ktoré boli prezentované jej novou predsedníčkou v europarlamente.

Reklama

“Predovšetkým pri napĺňaní ambicióznych klimatických cieľov (pri zachovaní priemyselného potenciálu EÚ), budovaní sociálne spravodlivej Európy, ako aj posilňovaní záujmov EÚ v medzinárodných vzťahoch a na globálnych trhoch,” uvádza sa v stanovisku.

 

Danko verí, že von der Leyenová bude prínosom pre Európsku komisiu

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) verí, že von der Leyenová bude prínosom pre Európsku komisiu (EK). Pre TASR to povedal jeho hovorca Tomáš Kostelník v reakcii na zvolenie Leyenovej za šéfku Komisie.

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko

“Predseda NR SR akceptuje toto rozhodnutie europoslancov. Uvidí, ako sa ujme funkcie a verí, že bude prínosom pre Komisiu,” skonštatoval Kostelník.

Reklama

 

 

Korčok: Chlapi, držme si klobúky, reaguje na ženské nominácie v európskych inštitúciách

Európa vďaka schváleniu Ursuly von der Leyen a Christine Lagarde získala dve silné ženy a skúsené političky. Tvrdí to veľvyslanec Slovenska v USA Ivan Korčok na svojom facebookovom profile. Veľvyslanec ocenil, že Európsky parlament schválil nomináciu von der Leyen na pozíciu predsedníčky Európskej komisie. Druhé ženské meno v balíku nominácií na vrcholové európske pozície – meno Christine Lagarde, dodáva podľa neho ženskému zastúpeniu veľkú silu.

Na snímke Ivan Korčok

Lagarde bude šéfkou Európskej centrálnej banky. Korčok, ktorý pred tým pôsobil ako štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a stály predstaviteľ pri EÚ, zároveň vo svojom facebookovom statuse pripomenul citát prvej britskej premiérky Margaret Thatcher: “Ak chcete v politike niečo povedať, požiadajte o to muža. Ak chcete ale v politike niečo urobiť, požiadajte o to ženu.” K známemu citátu dodal slovenské: “Chlapi, držme si klobúky!”

Reklama

“Obidve dámy som mal možnosť viackrát zažiť v akcii. Nemôžem si nespomenúť na to, keď sme v roku 2010 zachraňovali euro a francúzskou ministerkou financií bola vtedy práve Christine Lagarde. Situácia bola nesmierne napätá, išlo ozaj o prežitie eura a rokovania sa naťahovali a nevyzeralo to na dohodu. Niekedy po polnoci, po nekonečných hodinách, keď išlo doslova o slovíčka a posledné detaily záchranného valu, Christine Lagarde, vedomá si vážnosti situácie, si vypýtala slovo a upozornila všetkých okolo stola:

“Hej, kolegovia, pohnime si, o pár minút otvárajú burzu v Japonsku,” uviedol Korčok na margo obsadzovania európskych inštitúcií. Podľa Korčoka to bolo veľmi šarmantné, ale dôrazné pripomenutie v duchu tchatcherovského citátu, že treba prestať rečniť a okamžite konať.

“Teším sa, že proces obsadzovania postov v EÚ, ktorý bol označovaný ako súmrak demokracie, dosiahol voľbou novej predsedníčky EK dôležitý míľnik. Ursula von der Leyen získala nielen nomináciu od členských štátov, ale aj od Európskeho parlamentu a Európa získala dve silné ženy a skúsené političky. K thatcherovskému citátu dodávam naše slovenské, Chlapi, držme si klobúky!” dodal Korčok na svojom facebookovom profile.

Ivan Korčok nastúpil na miesto štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí v auguste 2015, na jeseň 2018 odišiel do Washingtonu. Počas svojej kariéry sa venoval najmä európskym otázkam, na starosti mal predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ počas druhého polroka 2016. Vo funkcii štátneho tajomníka MZV pôsobil aj v rokoch 2002 – 2005. V rokoch 2009 až 2015 zastával post stáleho predstaviteľa Slovenska pri EÚ, na ktorý prešiel z veľvyslaneckého postu v Berlíne (2005 – 2009). V minulosti zastával funkciu vedúceho delegácie pre prístupové rokovania do NATO a v začiatkoch svojej diplomatickej kariéry pôsobil aj v Berne či Bonne.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
06:51

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Úrady zverejnili mená mŕtvych päť dní po útoku z minulého piatka. Išlo o najsmrtiacejší útok, k akému sa doteraz prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na európskom území, a najhorší v Rusku za posledných 20 rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali