Premiér: Situácia je stabilizovaná, je čas vyhrnúť si rukávy

Premiér: Situácia je stabilizovaná, je čas vyhrnúť si rukávy

Bratislava 20. apríla 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:screenshot video)

 

Každý minister vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) dostal úlohu pripraviť dva zoznamy priorít, ktorým sa bude venovať. Prvý má obsahovať úlohy splniteľné do konca roka 2018, druhý má byť zoznamom úloh splniteľných do konca volebného obdobia. Po rokovaní vlády to oznámil premiér Pellegrini, ktorý bude osobne dohliadať na plnenie týchto záväzkov. V priebehu mája sa tiež stretne s každým ministrom osobne.

Na snímke premiér Peter Pellegrini

Pellegrini priznal, že vláda sa posledné dni zaoberala najmä vlastnými problémami. Spomenul dianie na ministerstve vnútra, avizovaný odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara, ale aj ťažkosti s komunikáciou v rámci koalície. “Ale už môžem konštatovať, že situácia je opäť stabilizovaná. Vláda má podporu parlamentu, vzťahy medzi koaličnými partnermi sú jasné a korektné. Je preto čas vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do práce,” avizoval.

Reklama

Predseda vlády je presvedčený, že činnosť koalície má smerovať ku skutočným problémom ľudí, pričom 25. výročie samostatnosti republiky je výborná príležitosť zamyslieť sa nad vlastným štátom. “Treba urobiť inventúru toho, čo funguje a čo nie, kde sa nakopili problémy a začať ich riešiť. Máme tu za 25 rokov kopec balastu a nánosov, ktoré treba odstrániť,” apeloval.

Za zásadnú úlohu označil debyrokratizáciu štátu. “Je nepredstaviteľné, aby sme od ľudí vyžadovali úkony, ktoré si vieme zaobstarať sami. Ďalšou úlohou bude vytvorenie takých sociálnych podmienok pre ľudí, ktoré im umožnia dôstojne žiť na Slovensku,” odkázal.

Reklama

Pellegrini uistil, že bude vždy osobitne myslieť na našich seniorov, na mladé matky s deťmi či na zdravotne postihnutých, ktorí potrebujú pomoc. Ako dôležitú úlohu si však stanovuje znižovanie regionálnych rozdielov. “Chcem, aby sa štát vedel postarať o každého bez ohľadu na to, z ktorého regiónu pochádza. Budú pokračovať výjazdové rokovania vlády,” dodal.

 

Premiér: Urobím všetko, aby bol nový minister vnútra menovaný už budúci týždeň

Predseda urobí všetko pre to, aby už začiatkom budúceho týždňa mohol predstaviť kandidáta na nového ministra vnútra a požiadať prezidenta Andreja Kisku o jeho vymenovanie do funkcie. Povedal to novinárom s tým, že nový šéf rezortu by mohol na svojej stoličke sedieť už v stredu (25.4.).

Na otázku, či hľadá človeka, ktorý nebude polarizovať spoločnosť tak, ako o tom hovoril Most-Híd, Pellegrini odvetil, že tento post patrí Smeru-SD. “Tak ako Most-Híd aj SNS majú možnosť nominovať si svojich ľudí, tak musí platiť rovnaký meter aj pre Smer-SD. Máme právo vybrať si nomináciu. Pre mňa bude dôležité, že nový minister vnútra musí mať schopnosti a vedomosti na to, aby takýto enormne veľký rezort zvládol,” poznamenal.

Reklama

Za dôležitejšiu personálnu otázku však premiér považuje, kto bude dočasný policajný prezident. “Od nového ministra vnútra očakávam, že konečne sa od polície dá nabok a bude sa venovať verejnej správe, hasičom, záchranárom, klientskym centrám či debyrokratizáci. A políciu nech si riadi policajný prezident,” povedal.

Premiér zároveň zopakoval, že kým vedenie strany nevyberie definitívneho kandidáta, nebude sa k jednotlivým medializovaným osobám vyjadrovať. “Pokiaľ nie je rozhodnuté a predsedníctvo Smeru-SD nerozhodne koho bude nominovať, tak mená komentovať nebudem,” dodal.

Smer-SD musí nájsť nového ministra vnútra po tom, ako z funkcie abdikoval Tomáš Drucker. Pellegrini už avizoval, že by to chcel vyriešiť do niekoľkých dní.

 

Vláda sa kvôli balíčku nevzdáva plánov dosiahnuť vyrovnané hospodárenie

Reklama

Predpokladaná suma 600 miliónov eur bude musieť stačiť na financovanie opatrení z pripravovaného nového sociálneho balíčka. Vyhlásil to premiér Pellegrini s tým, že v záujme vlády je dosiahnuť vyrovnané hospodárenie.

“Budeme robiť všetko pre to, aby sme zlepšili kvalitu života na Slovensku, pretože krajine sa darí. Ale jednou z čŕt našej novej vlády je, že chceme zodpovedne hospodáriť. Tých 600 miliónov eur bude musieť stačiť, pretože ja chcem, aby sme predstavili rozpočet, ktorý ďalej smeruje k vyrovnanému rozpočtu,” vyhlásil Pellegrini.

O návrhoch opatrení bude premiér rokovať s ostatnými koaličnými stranami. “Nájdeme taký mix opatrení, ktorý pomôže slovenskému turizmu, našim seniorom, ktoré budú smerovať k podpore mladých rodín, aby sme zlepšili úroveň odmeňovania štátnych a verejných zamestnancov, zdravotných sestier a učiteľov. To je všetko ten mix, o ktorom budeme diskutovať. Na to by mal postačovať ten balík, ktorý máme k dispozícii,” skonštatoval Pellegrini.

Vláda tak podľa jeho slov nemení stanovené plány týkajúce sa vyrovnaného rozpočtu. “Rozpočet, ktorý bude predstavený z dielne ministerstva financií, bude počítať s vyrovnaným rozpočtom v roku 2020 a už v roku 2019 bude musieť byť relatívne blízko. To nie sú peniaze, ktoré budú musieť byť reprezentované nejakými ďalšími opatreniami, ktoré majú priniesť tržby v hodnote ďalších 600 miliónov eur. Ak sa ekonomike darí, tak na strane príjmov dosahujeme výraznejšie výnosy, výdavky sa snažíme udržiavať pod kontrolou a ten rozdiel môžeme použiť pre ľudí,” dodal Pellegrini.

 

Premiér:Vyšetrovanie OLAF-u ma nevyrušuje, úrad takto koná vo všetkých krajinách

Premiéra Pellegriniho nevyrušuje, že Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) so sídlom v Bruseli začal vyšetrovanie údajného zneužívania fondov EÚ na Slovensku, ktoré odhalil  novinár Ján Kuciak. Tvrdí totiž, že úrad takto koná vo všetkých členských krajinách, ak dostane podnet.

“OLAF je organizácia, ktorá veľmi rýchlo a jasne reaguje na podnety. Ide o preverenie, ako sa tieto peniaze u nás kontrolujú a prerozdeľujú. Nevyrušuje ma to, OLAF takto koná vo všetkých členských krajinách. Ak príde podnet, vždy konať začne. Mnohé kontroly pritom končia tým, že sa nezistí pochybenie,” povedal premiér.

Na druhej strane ak u nás OLAF chybu nájde, Slovensko sa s tým bude musieť zaoberať a podľa toho sa aj rozhodne o prípadnej personálnej zodpovednosti. Štát totiž musí dať podľa Pellegriniho najavo, že ak úradník neposkytuje občanovi služby adekvátne a kvalitne, nemôže pre neho pracovať.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali