Pellegrini: Vyzývam Istvána Szávaya, aby zavrel kanceláriu, inak zmeníme zákon

Pellegrini: Vyzývam Istvána Szávaya, aby zavrel kanceláriu, inak zmeníme zákon

Bratislava 15. októbra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Andrej Galica, Martin Baumann)

 

Peter Pellegrini avizoval, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák bude žiadať vysvetlenie od maďarskej veľvyslankyne na Slovensku

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini vyzýva poslanca maďarského parlamentu a podpredsedu maďarskej extrémistickej strany Jobbik Istvána Szávaya, aby okamžite zatvoril svoju poslaneckú kanceláriu v Dunajskej Strede. Pellegrini to povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. Szávay si kanceláriu otvoril v stredu (14.10.).

Reklama
Na snímke predseda NRSR Peter Pellegrini
Na snímke predseda NRSR Peter Pellegrini

Ak ju nezatvorí, Pellegrini pripúšťa zmenu zákona, ktorá do budúcnosti zakáže poslancom iných krajín otvárať si poslanecké kancelárie na Slovensku. Zároveň avizoval, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák bude žiadať vysvetlenie od maďarskej veľvyslankyne na Slovensku.

“Vyzývam poslanca Szávaya, aby kanceláriu okamžite zatvoril. V prípade, že tak neurobí, budeme musieť reagovať aj legislatívne, aby sa takéto prípady v budúcnosti neopakovali,” vyhlásil Pellegrini. Kanceláriu na území Slovenska si môže podľa neho otvoriť iba poslanec Národnej rady SR. Preto Szávayovu kanceláriu v Dunajskej Strede označuje iba za “takzvanú”.

Reklama

Jej otvorenie vníma Pellegrini ako snahu o destabilizáciu konštruktívneho dialógu medzi Slovenskom a Maďarskom. Podľa Pellegriniho majú tieto krajiny dnes asi najlepšie vzťahy za posledné roky. Poslanec Szávay ich chce podľa neho narušiť. “Považujem takúto aktivitu za jasnú provokáciu práve v období, keď sú naše vzájomné vzťahy s Maďarskom na najlepšej úrovni za dlhé roky,” povedal Pellegrini a zdôraznil potrebu navzájom si pomáhať.

Oficiálnych predstaviteľov Maďarska ubezpečuje, že Slovensko bude pokračovať v konštruktívnom dialógu a dobrých vzťahoch. “Nedovolíme ich narušiť takýmito individuálnymi prejavmi extrémistov,” zdôraznil.

 

Premiér: Kancelária podpredsedu Jobbiku na Slovensku je provokácia, Národná rada by mala konať

Skutočnosť, že si podpredseda maďarského opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko – Jobbik István Szávay otvoril v Dunajskej Strede poslaneckú kanceláriu, je provokáciou a nesprávnym krokom. Povedal to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý očakáva, že vedenie NR SR si to okamžite vykonzultuje s maďarským parlamentom a budú prijaté príslušné opatrenia.

Reklama
Na snímke premiér SR Robert Fico
Na snímke premiér SR Robert Fico

“Veľa sme investovali v posledných rokoch do dobrých vzťahov s Maďarskom. Je škoda, že prichádzajú momenty, ktoré rušia túto ťažkú prácu. Oceňujem, že s premiérom Viktorom Orbánom mám konštruktívny a korektný vzťah a sústreďujeme sa výlučne na pozitívne projekty do budúcnosti. Z tohto pohľadu, ak dám na jednu stranu veľmi konštruktívnu spoluprácu s maďarskou vládou a premiérom, vnímam rozhodnutie maďarskej opozičnej strany ako provokáciu,” povedal Fico. Preto by podľa jeho slov bolo správne, ak by nasledovali konzultácie medzi národnými parlamentmi.

“Nie sú asi právne prekážky na otvorenie takejto kancelárie, ale vieme, že Jobbik je mimoriadne extrémna strana. Je to provokácia, ak sa takéto niečo udialo na suverénnom území SR. Ja s tým nesúhlasím, nepovažujem to za správne,” dodal.

István Szávay na stretnutí s novinármi povedal, že ide o prvú, ojedinelú iniciatívu, ktorá má zvýšiť kvalitu vzťahov s Maďarmi za hranicami. “Prijímaciu kanceláriu raz týždenne môžu navštíviť ľudia so svojimi problémami. Očakávať ich budú členovia hnutia Jobbik na Slovensku, ale ak mi čas dovolí, prídem aj ja,” povedal s tým, že očakávajú návštevníkov s problémami so zachovaním maďarskej identity.

“Nebudeme chodiť kvôli ľuďom, ktorí sa kyslo tvária, ale pre tých, ktorí zmýšľajú o národe a pokladajú za potrebné, aby ich hlasy počuli aj v Budapešti,” pokračoval s tým, že kancelária sa otvára na Slovensku preto, lebo je tu najviac nedoriešených problémov, ktoré ohrozujú zachovanie identity Maďarov.

Maďarský politik zdôraznil, že v Dunajskej Strede sa neotvorila kancelária Jobbiku, ale začala tam pôsobiť prijímacia kancelária poslanca maďarského parlamentu. „Je to dôležité, nakoľko poslancov súčasného parlamentu volili s legitímnymi hlasmi aj Maďari žijúci za hranicami,“ podčiarkol s tým, že otvorenie kancelárie nemá za cieľ získať voličov žijúcich na Slovensku.

Reklama

 

SNS: Zriadenie kancelárie Jobbiku v Dunajskej Strede porušuje naše zákony

Politická strana SNS s pohoršením prijala správu o zriadení kancelárie poslanca maďarského parlamentu za stranu Jobbik v Dunajskej Strede. Podľa podpredsedu národniarov Antona Hrnka ide o flagrantné porušenie zákonov SR, a to najmä článku 29 Ústavy SR.

SNS vidí túto skutočnosť ako otvorenú provokáciu s cieľom narušiť zvrchovanosť SR a testovať štátne orgány SR, či sú schopné do dôsledkov plniť svoje funkcie. “Odvahu dotyčnému poslancovi určite dodala aj tá skutočnosť, že slovenské orgány, napriek tomu, že majú dostatok vedomostí o činnosti tohto poslanca na Slovensku, najmä jeho ‘zástupcu’ Pétera Palléra, ktorý prijal s pravdepodobnosťou takmer 100 percent maďarské občianstvo, mu v zmysle zákona slovenské občianstvo nebolo odobraté a ďalej ako občan SR vyvíja činnosť v prospech tohto extrémistického hnutia,” tvrdí Hrnko.

Národniari preto podporujú opatrenia slovenských orgánov, najmä ministerstva vnútra a polície, proti šíreniu extrémizmu. “Rozpaky však v nás vyvoláva tá skutočnosť, že tieto zásahy sú zamerané len proti extrémistom ‘slovenskej’ národnosti. Ako keby aj naše policajné orgány zdieľali niekdajšie tvrdenia SMK a predtým Maďarskej nezávislej iniciatívy, že negatívne spoločenské javy sa dotýkajú len väčšinového obyvateľstva. S takýmto prístupom treba rázne skoncovať. Vyzývame preto zodpovedné orgány SR, aby dôsledne zasiahli proti tejto nechutnej provokácii a konali v zmysle Ústavy SR a platných zákonov,” dodal Hrnko.

 

Most-Híd znepokojuje nárast aktivít radikálov na južnom Slovensku

Strana Most-Híd so znepokojením sleduje rastúce množstvo aktivít radikálnych nacionalistov na južnom Slovensku, či už maďarských, alebo slovenských. Strana tak reagovala na otvorenie poslaneckej kancelárie Szávayniho.

“Všimli sme si aj ich spoluprácu v Gabčíkove, kde Marián Kotleba dokonca citoval vo svojom prejave nadpis z transparentu jeho maďarských kolegov,” doplnil Most-Híd. Bugárovci pripomínajú, že oni sa vždy snažili o zníženie napätia na etnicky zmiešaných územiach. “Ľudia chcú žiť pokojne a burcovanie nálad k tomu určite neprispieva,” zdôraznil hovorca Mosta-Híd Matej Kováč.

Ani Strana maďarskej komunity (SMK) neschvaľuje aktivity poslanca Szávayaho. Vyplýva to z reakcie strany na otvorenie kancelárie. “Nespolupracujeme s Jobbikom a nemáme s týmito aktivitami nič spoločné,” vyhlásila hovorkyňa SMK Helena Fialová.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali