Premiér apeluje na lekárov: “Neodchádzajte!” Lekári stále pripravujú výpovede

Premiér apeluje na lekárov: “Neodchádzajte!” Lekári stále pripravujú výpovede

Bratislava 23. septembra 2022 (TASR/HSP/Foto: TASR – Martin Baumann)

 

Vláda neopustila zdravotníkov, tí by nemali opustiť pacientov, dal svojmu statusu názov predseda vlády Eduar Heger. A človeku sa chce opýtať: Ozaj? Skôr sa zdá, že vláda sa snaží chytať tigra za chvost, pretože už len na ten dočiahne. Na zvyšovanie platov lekárov, záchranárov a pracovníkov v zdravotníctve vyčlenila vyše 230 milónov eur

Eduard Heger
Na snímke predseda vlády Eduard Heger

Všetky želania lekárskych odborov nie je možné uspokojiť naraz. Na sociálnej sieti to skonštatoval premiér Eduard Heger (OĽANO). Šéf odborárov Peter Visolajský v auguste kritizoval, že sa viacero z ich požiadaviek nesplnilo a avizoval hromadné výpovede lekárov. “Prežívame ťažké časy. Stále sa spamätávame z pandémie, Európa čelí energetickej kríze a náš bezprostredný sused je vo vojne. Nemôžeme všetky túžby a želania lekárskych odborov uspokojiť naraz. Jednoducho to nie je možné,” spresnil premiér. Zopakoval, že na výpovede lekárov nevidí dôvod. “Ak lekári neodišli od pacienta doteraz a dokázali zniesť dlhé roky tolerovaný úpadok systému zdravotníctva, tak teraz k tomu nie je vecný dôvod,” doplnil.

Reklama

Súčasná vláda podľa neho urobila za posledných desať rokov pre zdravotníkov najviac.Historické zvyšovanie platov je realita od začiatku budúceho roka a aj prostredníctvom Plán obnovy a odolnosti SR zlepšíme podmienky pacientom aj personálu,” dodal.
Vláda v stredu (21. 9.) schválila návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe.

Visolajský v auguste vyzval lekárov na podanie výpovedí. Urobil tak po rokovaní na Úrade vlády SR k platom zdravotníkov. Reagoval, že samotné zvýšenie miezd problém v zdravotníctve nevyrieši. Poukázal na potrebu splnenia ich ďalších požiadaviek, ako napríklad nastolenie poriadku vo financovaní nemocníc či zavedenie systému DRG.

Reklama
Peter Visolajský
Na snímke Peter Visolajský

Lekári žiadali nielen zvýšenie svojich platov, svoje poslanie nedokážu napĺňať bez zdravotných sestier, ktorých je na Slovensku akútny nedostatok, žiadali teda navýšenie platov aj pre ne. Ukázalo sa, že s návrhom vlády nesúhlasia štyri pätiny sestier. Skokové navýšenie približne pokryje infláciu, k reálnemu rastu ich miezd vlastne ani nedôjde.

Na stránke Lekárskeho odborového združenia teda ešte stále visí výzva a formuláre na výpovede. Ak sa ich do konca septembra nazbiera dostatočný počet, podajú sa všetky naraz, čo znamená úplný kolaps zdravotníctva. Prečo výpovede? Z ôsmych požiadaviek na záchranu zdravotníctva, ktoré lekári predložili vláde, boli splnené len dve, aj to len čiastočne.

Riešenie zdravotníctva sa tak na vlas podobá ostatným riešeniam, ktoré priniesla táto vláda. Je nekoncepčné, neúplné a – hlavne – prichádza na poslednú chvíľu. Ak si človek pozrie osem požiadaviek lekárov, nie sú to žiadne klasické požiadavky odborov. Je z nich cítiť, že autori majú skutočný záujem na tom, aby zdravotníctvo fungovalo, sami seba kladú až na posledné miesto. Títo vzdelaní ľudia sa nedajú opiť rožkom.

Osem požiadaviek na záchranu zdravotníctva

„Aby sme mohli zachraňovať a liečiť, musíme zachrániť zdravotníctvo pred kolapsom“

  1. Zabezpečiť pre nemocnice platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali zdravotnícke zariadenia pokryté všetky náklady súvisiace s adekvátne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou.
  2. Navýšiť počet lekárov, sestier a pôrodných asistentiek, tak aby bola zabezpečená kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta, garantovať tieto počty zákonom a zaviesť trestnú zodpovednosť v prípade ich nedodržania.
  3. Navýšiť platy sestier a pôrodných asistentiek, tak aby bola zabezpečená konkurencieschopnosť SR a kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta.
  4. Zrušiť ponižujúce a diskriminačné nepeňažné plnenie.
  5. Zabezpečiť lekárske fakulty tak, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov.
  6. Zreformovať vzdelávanie mladých lekárov – atestačné (špecializačné) štúdium.
  7. Nerušiť oddelenia v nemocniciach, kým nebude pomerne zvýšený personálny stav a priestorové zabezpečenie v nemocniciach na tých oddeleniach, ktoré majú prebrať zdravotnú starostlivosť za zrušené oddelenia či nemocnice. Žiadna reforma nemôže byť vykonaná bez zabezpečenia dostatočného zdravotníckeho personálu.
  8. Slovensko nesmie stratiť konkurencieschopnosť pri získavaní lekárov a sestier pre pacientov a preto žiadame, aby bola neatestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 1,7 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, atestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 2,8 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, so zohľadnením aktívne vykonávaných špecializácií a certifikovaných činností a so zohľadnením dĺžky praxe a to zvýšením koeficientu za každý rok praxe o 0,05 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve (aktuálne teda cca o 50 eur za každý rok praxe). Čas materskej a rodičovskej dovolenky pre účely mzdového ohodnotenia započítavať do času odbornej praxe.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali