Prejav Lavrova na panelovej diskusii “Spoločnosť a Svetová politika” v rámci XIX. Svetového festivalu mládeže a študentov

Prejav Lavrova na panelovej diskusii “Spoločnosť a Svetová politika” v rámci XIX. Svetového festivalu mládeže a študentov

Soči 17. októbra 2017 (HSP/MID/Foto:TASR/AP-Michael Sohn)

 

Prinášame vám prejav Ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergeja Lavrova na panelovej diskusii „Spoločnosť a Svetová politika“ v rámci XIX. Svetového festivalu mládeže a študentov v Soči zo 16. októbra 2017

Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Drahí priatelia,

Reklama

Predovšetkým by som vás rád privítal na Svetovom festivale mládeže a študentov. So záujmom sme prijali návrh usporiadať diskusiu „Spoločnosť a svetová politika“ a to tým viac, že ​​Rusko vždy bolo zástancom čestného, úprimného dialógu o akýchkoľvek i tých najzložitejších a sporných otázkach medzinárodného diania. Takýto úprimný priateľský dialóg je obzvlášť potrebný medzi mladými ľuďmi.

Na Festivale sa zišli tisícky mládencov a dievčat z celého sveta. Je to vynikajúca príležitosť lepšie sa vzájomne spoznať, dohodnúť sa na ďalších kontaktoch, ktoré prispejú k zachovaniu a upevňovaniu dôvery a vzájomného porozumenia medzi krajinami a národmi. Je to dobrá príležitosť kompenzovať to, čo sa doposiaľ nepodarilo dosiahnuť politikom „dospelej“ úrovne.

Reklama

Som presvedčený, že Festival bude pre vás skutočným sviatkom, pomôže získať nových priateľov. Pravdaže, radím vám, aby ste si prezreli pozoruhodnosti Soči – mesta, ktoré sa pevne etablovalo ako medzinárodné športové, diskusné, turistické, kultúrne a vzdelávacie centrum.

Pokiaľ ide o situáciu vo svete, zostáva zložitou a ťažko predvídateľnou. Nie sú urovnané dlhotrvajúce, „zmrazené“ konflikty. Vynárajú sa nové bezpečnostné hrozby, predovšetkým – bezprecedentné bujnenie medzinárodného terorizmu, ktorý ohrozuje všetky štáty bez výnimky.

Skutočné zjednotenie s cieľom účinného boja proti spoločným hrozbám sa zatiaľ nedarí. Hlavným dôvodom, podľa nášho názoru, je snaha niektorých vlád presadzovať výlučne egoistické geopolitické záujmy na úkor kolektívnej práci, ťažiť výhodu z kríz a konfliktov. Stávajú sa častejšími metódy „exportovania“ štátneho usporiadania, vnucovania iným národom pre ne cudzorodé hodnoty a recepty zmien bez prihliadnutia na tradície a národné osobitosti. Použitie vojenskej sily obchádzajúc BR OSN, prax jednostranných sankcií, exteritoriálne uplatňovanie národných právnych predpisov vážne podlomili autoritu medzinárodného práva. Rad krajín, ktoré sa opodstatnene obávajú opakovania juhoslovanského, irackého, líbyjského scenára sa snažia za každú cenu posilňovať vojenskú silu. Dôsledkom toho sú nebezpečné preteky v zbrojení, riziko nekontrolovaného šírenia zbraní hromadného ničenia. Hlboké znepokojenie vyvoláva pretrvávajúca strata vzájomnej dôvery, ktorá sa nebude dať ľahko obnoviť.

Bohužiaľ, tieto negatívne trendy sa len prehĺbili rozhodnutím USA o faktickom odídení zo Spoločného komplexného akčného plánu pre iránsky jadrový program a v dôsledku hrozieb Washingtonu riešiť problémy na Kórejskom polostrove vojenskými prostriedkami.

Zintenzívnenie ďalších nových problémov ukazuje, že pokusy dať dohromady nepolárny model svetového poriadku zlyhali. Všetci sa presvedčili, že jednostranné postupy neumožňujú riešiť globálne problémy. Medzinárodné vzťahy sú taký zložitý mechanizmus, že je proste nemožné spravovať ho z jedného centra.

Reklama

Dnešný svetový geopolitický reliéf sa prudko mení. Stále väčší počet krajín podporuje stavanie medzinárodného života na skutočne demokratických a spravodlivých základoch. Nové centrá hospodárskej moci (a sú na všetkých kontinentoch) preberajú zodpovednosť za udržanie stability vo svojich regiónoch. Proces vytvorenia polycentrickej architektúry globálneho  riadenia nie je niečím rozmarom, ale objektívnou realitou, ktorá je odrazom kultúrnej a civilizačnej rozmanitosti súčasného sveta, túžby národov o zachovanie vlastnej identity, o slobodnú voľbu smerovania vlastného rozvoja.

Avšak, tento prirodzený, objektívny proces sa pokúša prekaziť malá skupina západných krajín, ktoré sa snažia udržať si dominantné postavenie. Vzniká paradoxná situácia: krajiny, ktoré sami seba považujú  za model demokracie, sa stavajú proti pluralite v globálnej politike, a týmto vlastne zrádzajú demokratické hodnoty.

V tomto zmysle sú v historickej retrospektíve názorným príkladom USA. Národ, ktorý formovali otcovia-zakladatelia na báze odmietania imperializmu, utvrdzovania ideálov demokracie, rovnosti, spravodlivosti a zvrchovanosti práva, chcú premeniť na militantný, netolerantný k disentu a pripravený na porušovanie medzinárodného práva štát.

Medzinárodné vzťahy sa dostali na rozhodujúcu križovatku – buď sa svet definitívne ponorí do chaosu a nestability, alebo, konečne, sa vzchopí a prekoná špirálu konfrontácie a dohodne sa na vzájomne úctivej spolupráci, stavanej na princípoch rovnakej a nedeliteľnej bezpečnosti pre blaho a prosperitu celého ľudstva.

Rusko jednoznačne volí druhý postup, jediný, ktorý umožní úspešne odolávať mnohým hrozbám súčasnosti. Naše smerovanie na svetovej aréne nemá za cieľ akokoľvek, komukoľvek spôsobiť škodu.  Budeme naďalej dôsledne presadzovať zásady pravdy a spravodlivosti, rešpektovať záujmy iných krajín, hľadať vzájomne prijateľné kompromisy. Budeme aj naďalej podporovať mierový, pozitívny, perspektívny program diania na medzinárodnej scéne, pôsobiť ako garant globálnej stability. Budeme posilňovať rovnoprávnu, vzájomné prospešnú spoluprácu so všetkými, ktorí sú na to pripravení, rovnako na bilaterálnom základe, ako aj na multilaterálnych platformách. Príkladom je činnosť organizácií nového typu, ako sú BRICS, SOS, EAES, kde sa rozhoduje na základe vyváženého konsenzu s prihliadnutím na záujmy každého účastníka.

Reklama

S uspokojením pozorujeme rozvoj mládežníckych foriem spolupráce v rámci SCO a BRICS. Týmto sa podarí zabezpečiť kontinuitu práce v dlhodobom časovom horizonte. Napriek rusofobským náladám určitej časti elity na Západe, sme vždy otvorení k poctivej spolupráci s USA, EÚ a NATO – ale, k poctivej, založenej na vyhľadávaní rovnováhy záujmov. Ak sa používa tento prístup je možné dosiahnuť výsledok.

Mimochodom, veľký potenciál, adekvátny procesom formovania polycentrického svetového poriadku, skrýva „skupina dvadsiatich“, v ktorej sú zastúpené západné krajiny, Ruská federácia a krajiny rozvojového sveta.

Prisudzujeme veľký význam prehĺbeniu spolupráce s občianskou spoločnosťou, ruskými a zahraničnými neziskovými organizáciami vrátane mládežníckych. Vítame účasť mladých ľudí, ktorí majú záujem o porozumenie kľúčovým otázkam medzinárodného diania. Vnímame to ako výraznú podporu pre rozvoj verejnej diplomacie, ktorej cieľom je posilniť dôveru na medzinárodnej scéne. Sme vždy pripravení pozorné si vypočuť vaše hodnotenia, pripravení podporiť vaše aktivity.

Drahí priatelia, čoskoro budete musieť prevziať zodpovednosť za stav vecí vo vašej vlasti, ako aj na medzinárodnej aréne. O tom včera podrobne hovoril Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin. Závisí od vás, či bude budúcnosť našej planéty radostnou,  prosperujúcou, stabilnou a bezpečnou pre všetkých.

Dúfam, že účasť na Festivale bude užitočná pre vás profesionálne a čisto z ľudského hľadiska, že si nájdete nových priateľov. Prajem vám úspešnú prácu a všetko najlepšie.

Redakciu informovalo Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali