Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – USA povolili ukrajinskej armáde použiť západné zbrane na útok na Krym

Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – USA povolili ukrajinskej armáde použiť západné zbrane na útok na Krym

Bratislava 18. augusta 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:Twitter,Screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

 

Reklama

20:20 – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan jasne podporil Ukrajinu a varoval pred nebezpečenstvom “ďalšieho Černobyľa” v Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni.

 

Reklama

19:45 – Fínsky výrobca mikrosatelitov ICEYE zverejnil snímku Kerčského mosta. Ukrajina si podľa Nexty vďaka nadácii Serhyja Prytuly požičala od ICEYE satelit, ktorý umožní analyzovať vojenské operácie na taktickej úrovni.

 

 

19:05 – Ukrajina nebude robiť kompromisy s Ruskom. Na Twitteri to uviedol tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Alexej Danilov.

Cieľom Ukrajiny je podľa neho úplná deokupácia a návrat k hraniciam z roku 1991. „Na otázku, do akej miery je cieľom Ukrajiny obnovenie hraníc? Len úplná deokupácia až po hranice roku 1991,“ napísal tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Reklama

 

19:00 – Spojené štáty povolili ukrajinskej armáde použiť západné zbrane na útok na Krym, ak to Kyjev uzná za potrebné, píše Politico.

„Samozrejme, že si nevyberáme ciele a všetko, čo sme poskytli, slúži na sebaobranu. Akýkoľvek cieľ, ktorý sa rozhodnú sledovať na suverénnej ukrajinskej pôde, je podľa definície sebaobrana,“ povedal pre web predstaviteľ Bieleho domu pod podmienkou anonymity. Zároveň zdôraznil, že podľa postoja Spojených štátov „Krym je Ukrajina“.

 

18:30 – Zelenskyj po stretnutí s Erdoganom a Guterresom vyhlásil, že rokovania budú možné len vtedy, ak ruské jednotky opustia okupované územie Ukrajiny.

 

18:20 – Zelenskij a Guterres sa zhodli, že situáciu na Ukrajine treba riešiť za rokovacím stolom. Uviedol to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po stretnutí s prezidentom Ukrajiny a generálnym tajomníkom OSN.

Povedal tiež, že na tomto trojstrannom stretnutí sa diskutovalo o možných spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine. Teraz má podľa Erdogana v úmysle diskutovať o výsledkoch ľvovských rokovaní s ruským prezidentom Putinom.

 

18:00 – Večerné zhrnutie generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny:

Reklama

– V smere na Kramatorsk sa Rusi neúspešne pokúsili postúpiť v smere Nikolaevka – Vjemka.

– V smere Bachmut sa ruské jednotky pokúsili postúpiť z oblastí Vladimirovka, Pokrovskij, Klinovoje, Semigorje a Golmovskij smerom na Bachmut. Zlyhali.

– V smere Avdejevka sa Rusi neúspešne pokúšali postúpiť v oblastiach Verchnetoretskoye – Kamenka, Novoselovka Second – Avdeevka, Sands – Pervomayskoye a Lozovoye – Pervomayskoye.

– Na Novopavlovskom smere sa ruské jednotky pokúsili postúpiť smerom Taramčuk-Vodyanoye, ale neúspešne.
TZ

 

Reklama

17:40 – Turecko a Ukrajina podpísali memorandum o obnove zničenej ukrajinskej infraštruktúry. Informuje o tom web prezidenta.

Uvádza sa, že dokument podpísali minister infraštruktúry Ukrajiny Oleksandr Kubrakov a minister obchodu Tureckej republiky Mehmet Mus.

Ako prvý projekt sa uvažuje o obnove mosta zničeného vo februári v obci Romanovka v Kyjevskej oblasti, ktorý spája Buchu a Irpeň s hlavným mestom.

„V blízkej budúcnosti bude vytvorená spoločná ukrajinsko-turecká pracovná skupina pre otázky obnovy, v rámci ktorej sa vypracujú mechanizmy na prilákanie tureckých investícií do konkrétnych projektov,“ uvádza správa.

Mehmet Mus Oleksandr Kubrakov
Na snímke minister infraštruktúry Ukrajiny Oleksandr Kubrakov a minister obchodu Tureckej republiky Mehmet Mus

17:35 – Dánsko plánuje v najbližších dvoch desaťročiach investovať 40 miliárd dánskych korún (5,38 mld. eur) do nových vojenských lodí a modernizácie námorných síl. Ide o reakciu na nové bezpečnostné potreby v dôsledku vojny na Ukrajine.

Reklama

 

17:33 – Volodymyr Zelenskyj a generálny tajomník OSN António Guterres sa dohodli na podmienkach možnej misie MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni. Informuje o tom web prezidenta.

„Prezident a generálny tajomník OSN sa dohodli na parametroch prípadnej misie MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni. Musí sa vykonávať legálnym spôsobom cez územie bez okupantov.“ Zelenskyj zároveň zdôraznil, že OSN musí zabezpečiť bezpečnosť tohto strategického zariadenia, jeho demilitarizáciu a úplné oslobodenie od ruských vojsk.

 

17:30 – Volodymyr Zelenskyj komentoval na sociálnej sieti rokovanie s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. „Návšteva prezidenta Turecka na Ukrajine je vážnym posolstvom podpory od takej mocnej krajiny.“

„Som si istý, že ďalšie rozširovanie spolupráce medzi Ukrajinou a Tureckom posilní obe strany,“ napísal na svojom kanáli Telegram.

 

Reklama

17:25 – Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ministerstva obrany Ukrajiny obvinilo Rusko z prípravy provokácie v jadrovej elektrárni Záporožie. Podľa spravodajských informácií bude mať stanica zajtra „voľno“, pričom v službe zostane len personál.

Pripomeňme, že Rusko dnes ráno tiež oznámilo hroziacu provokáciu, ale obvinilo z toho Kyjev. Rada národnej bezpečnosti a obrany to označila za dezinformáciu.

 

17:20 – Turecko sa bude podieľať na obnove Ukrajiny, uviedol Ukrinform. Ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov a turecký minister obchodu Mehmet Mush podpísali vo Ľvove memorandum o rekonštrukcii infraštruktúry, ktoré počíta s účasťou Turecka pri rekonštrukcii Ukrajiny.

 

16:20 – Vo Ľvove sa začalo trojstranné stretnutie medzi Zelenským, Erdoganom a generálnym tajomníkom OSN Guterresom.

Erdogan, Zelenskij a Guterres “budú diskutovať o krokoch, ktoré možno podniknúť na ukončenie ukrajinsko-ruskej vojny prostredníctvom diplomacie a na udržanie zavedeného mechanizmu vývozu ukrajinského obilia na svetové trhy,” informovali turecké médiá. Po trojstrannom stretnutí usporiadajú spoločnú tlačovú konferenciu.

Reklama
Erdogan, Zelenskij a Guterres
Na snímke Recep Tayyip Erdogan, Volodymyr Zelenskij a António Guterres

15:55 – Rusko sa ďalej chce držať zásady neprípustnosti ozbrojeného konfliktu medzi jadrovými veľmocami, povedal dnes podľa agentúry RIA Novosti zástupca riaditeľa tlačového oddelenia ruského ministerstva zahraničných vecí Ivan Nečajev. Rusko by použilo jadrový arzenál jedine v reakcii na agresiu zahŕňajúcu zbrane hromadného ničenia alebo pri ohrození jeho existencie, vyhlásil podľa ČTK Nečajev.

 

15:50 – Zelenskyj sa už stretol vo Ľvove s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, prehovoril o jeho výsledkoch.

1. Obilie: Zelenskyj vyhlásil: “dohodli sme sa na pokračovaní koordinácie pri implementácii obilnej iniciatívy. Diskutovali sme o možných smeroch jej rozvoja.”

2. Výmena väzňov: “Diskutovali sme o problémoch nezákonnej a násilnej deportácie Ukrajincov, o prepustení našich vojakov a lekárov zo zajatia,” povedal Zelenskyj.

3. Situácia v jadrovej elektrárni Záporožie: Zelenskyj povedal, že OSN “je povinná zabezpečiť bezpečnosť tohto strategického zariadenia, jeho demilitarizáciu a úplné oslobodenie od ruských jednotiek”.

 

Reklama

15:00 – Už 44.300 ruských vojakov údajne zahynulo na Ukrajine od začiatku ruskej invázie 24. februára. Oznámilo to vo štvrtok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti Twitter.

 

14:40 – Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretli v Ľvove.

Erdoğan Zelenskyj
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

14:20 – Ruské ministerstvo zahraničia odmietlo návrh na vytvorenie demilitarizovanej zóny okolo Záporožskej jadrovej elektrárne.

 

14:00 – Ministerstvo vnútra Lotyšska navrhuje zastaviť vydávanie povolení na pobyt občanom Ruskej federácie a Bieloruska do 30. júna 2023.

Novely zákona o prisťahovalectve boli predložené na schválenie ďalším ministerstvám a následne ich posúdi Seimas a vláda republiky, uvádza BNS.

Reklama

 

13:25 – Tri ruské lietadlá MiG-31 s hypersonickými raketami Kindžal boli rozmiestnené v Kaliningradskej oblasti Ruskej federácie “ako súčasť dodatočných strategických odstrašovacích opatrení”, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Uvádza sa, že bude organizovaná nepretržitá bojová služba týchto lietadiel.

Kaliningradská oblasť je ruská enkláva na pobreží Baltského mora, ktorú obklopujú štáty NATO a EÚ – Litva a Poľsko.

 

13:20 – Po oslobodení Peskov pokračuje armáda DĽR v ofenzíve severozápadným smerom. Postup v tomto smere vytvára hrozbu obkľúčenia jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v Avdijevke.

Po oslobodení Peskov pokračuje armáda DĽR v ofenzíve severozápadným smerom. Postup v tomto smere vytvára hrozbu obkľúčenia jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v Avdijevke.

Reklama

Postupujúce jednotky sú podporované delostrelcami 11. pluku ľudovej milíci, ktorí pokračujú v ničení nepriateľských opevnených pozícií pri Pervomajskom z rôznych delostreleckých systémov.

armáda DĽR v ofenzíve severozápadným smerom
Armáda DĽR pokračuje v ofenzíve severozápadným smerom

13:10 – V rozhovore pre LatyninaTV sa poradca šéfa OP Oleksij Arestovyč vyjadril k možnosti úderov ukrajinskej armády na Kerčský most.

Podľa neho je technicky ťažké zničiť tento most.

“Dá sa to trafiť symbolicky, všetci by boli strašne nadšení. Vidíme však, ako ťažko a dlho sa Antonovský most ničí, a pritom je stále prevádzky shcopný. Kerčský most je niekoľkonásobne pevnejší, väčší, silnejší. Môžeme naň vystreliť, ale otázkou je, či tam raketa doletí. A druhá otázka je, že ak vezmeme do úvahy, ako je strážený, tak čo keď ho poškriabete, čo potom? Propagandistický efekt bude pravdepodobne lepší. Otázka teraz znie: chceme bojovať aby sme dosiahli propagandistický efekt, alebo chceme robiť to, čo vyžaduje vojenská veda? O to druhé bojuje ukrajinská armáda a Zalužnyj,” vysvetlil.

Na otázku, či Krymskému mostu v dohľadnom čase niečo hrozí, Arestovič odpovedal, že ani jeho poškodenie nie je také jednoduché.

Reklama

“Strieľať len preto, aby sme zasiahli Krymský most a nič vážne neurobili, je pochybná záležitosť,” povedal poradca šéfa OP.

Poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč sa v rozhovore pre LatyninaTV vyjadril aj k fámam, že Vladimir Zelenskyj chce vyhodiť Valerija Zálužného.

“Prečo, načo? Vyhodený Zalužný – čo ďalej? Vychádzajme z hypotézy, že Zelenskyj žiarli na Zalužného – teraz sa ho rozhodol vyhodiť. Čo to pridáva alebo uberá na Zelenského závisti? So Zelenským som hovoril niekoľkokrát – nezdá sa mi, že by bol schopný takého hlúpeho uvažovania. Ruská propaganda teraz vedie päť naratívov proti Ukrajine – tri z nich sú o tom, že Zelenskyj chce vyhodiť Zalužného,” povedal Arestovyč.

Na otázku, či prezident predsa len vyhodí Zalužného, Arestovič odpovedal, že “to by bolo na Zelenskom”, ale “to by bolo nad rámec zdravého rozumu”.

“Vymeniť veliteľa počas vojny – na to musia byť veľmi dobré dôvody, ktoré tu nie sú. Aspoň ja ich nevidím,” vysvetlil poradca vedúceho OP.

Okrem toho Arestovič uviedol, že príbeh o tom, že Zelenskyj chce vyhodiť Zalužného, pôvodne nezačala ruská propaganda, ale ukrajinská opozícia, ktorá “chce Zalužného a armádu postaviť proti prezidentovi a rozprávať o konflikte s Bankovou (sídlo vlády v Kyjeve na Bankovej ulici – pozn. red.)”.

“Ide o čisto ukrajinský výmysel, ktorý existuje približne od apríla. Ruská propaganda to zachytila a nadväzuje na tento podvrh. Je pre nich prospešné ťahať túto tému,” povedal Arestovič.

Ľudia blízki vláde predtým uviedli, že fámy o konflikte Zelenského a Zalužného šíria Porošenkovi ľudia.

 

12:00 – Rusko sústreďuje veľké množstvo prepravných a odpaľovacích kontajnerov a protilietadlových riadených striel pre systémy S-300 SAM v blízkosti ukrajinských hraníc a na dobytých územiach.

Podľa strategického velenia ozbrojených síl Ukrajiny začiatkom augusta z Ulan-Ude odišli vlaky s 28 vagónmi s raketami S-300 SAM.

V polovici augusta bolo z arzenálu v Kotove (Volgogradská oblasť, Rusko) vyzdvihnutých viac ako 120 kontajnerov s raketami S-300.

V Bielorusku sa skladuje aj munícia pre S-300. Bolo tam zhromaždených približne 60 kusov S-300.

Podľa strategického velenia bolo v Džankoj (kde došlo k výbuchom) uskladnených 440 kontajnerov s muníciou S-300.

“Zatiaľ je ťažké povedať, či boli zničené úplne, čiastočne alebo vôbec,” uvádza velenie.

Reklama

V tejto súvislosti velenie uvádza, že “hrozba masívneho ostreľovania ukrajinského územia raketami S-300 je prinajmenšom zrejmá”.

Podľa armády bude arzenál sústredený do 24. augusta.

 

11:55 – Ruská ekonomika by mala tento rok zaznamenať miernejší pokles, než sa pôvodne predpokladalo. Miernejším než pôvodne predpokladaným tempom by mali klesnúť aj reálne disponibilné príjmy a, naopak, inflácia by mala dosiahnuť nižšiu úroveň v porovnaní s pôvodnými očakávaniami. Najnovšie odhady naznačujú, že ekonomika zatiaľ zvláda západné sankcie lepšie, než sa čakalo.

 

11:30 – Stav na frontoch 18. augusta 2022

ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

11:23 – Hlavná časť z brífingu generálporučíka Igora Kirillova, veliteľa jednotiek radiačnej, chemickej a biologickej ochrany ruských ozbrojených síl:

– Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali ZJE 12-krát, pričom bolo zaznamenaných viac ako 50 delostreleckých striel a päť kamikadze dronov

– V dôsledku ostreľovania ZJE boli poškodené pomocné podporné systémy elektrárne, zariadenia na podporu života v Energodare

– Ukrajina a jej dozorné orgány chcú spôsobiť menšiu haváriu v jadrovej elektrárni v Záporoží, aby obvinili Rusko z narušenia jej bezpečnej prevádzky

– Rusko je pripravené poskytnúť MAAE fotografie dokazujúce, že na území Záporožskej jadrovej elektrárne neboli umiestnené ruské zbrane.

– Spojené štáty mlčia o kyjevskom ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne, ktoré môže viesť k jadrovej katastrofe v Európe.

– Spojené štáty sú presvedčené, že Záporožská jadrová elektráreň bola navrhnutá s ohľadom na nehody vrátane zostrelenia civilného lietadla.

– Ukrajinské ozbrojené sily majú v úmysle zinscenovať provokáciu umelého nešťastia v Záporoží pred 19. augustom

– Zinscenovaná provokácia ukrajinských ozbrojených síl v Záporožskej jadrovej elektrárni sa uskutočňuje s cieľom ovplyvniť generálneho tajomníka OSN a celý svet, aby sa dosiahli rozhodnutia prospešné pre Kyjev

Reklama

– Cieľom provokácie ukrajinských ozbrojených síl v Záporožskej jadrovej elektrárni je vytvoriť uzavretú zónu do 30 kilometrov, zapojiť medzinárodné sily a obviniť ruské ozbrojené sily z jadrového terorizmu.

Záporožská jadrová elektráreň
Záporožská jadrová elektráreň

11:20 – Ruské ministerstvo obrany: ak bude pokračovať negatívny vývoj v súvislosti s ukrajinským ostreľovaním, môže sa zvážiť otázka stiahnutia blokov 5 a 6 do studenej rezervy, čo povedie k odstaveniu Záporožskej jadrovej elektrárne a prerušeniu dodávok elektrickej energie

Záporožská jadrová elektráreň
Záporožská jadrová elektráreň

11:15 – Moskva žiada, aby americká strana zabezpečila ruskej diplomatickej delegácii neobmedzený prístup na Valné zhromaždenie OSN v New Yorku, uviedol ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov vo vysielaní kanála Rossija 24.

 

10:15 – Na východnom fronte je v súčasnosti hlavným sektorom Avdejevka. Pre Ruskú federáciu je dôležité odtiaľ vytlačiť Ozbrojené sily Ukrajiny, aby sa zastavilo neustále ostreľovanie Donecka. Takmer tri týždne po začiatku tejto operácie sú už viditeľné obrysy plánu.

Použije sa taktika polkruhu alebo slučky, ktorá sa osvedčila v Gorskom-Zolotom a v Severodonecku-Lisičansku.

Kľúčom k tejto taktike je oslobodenie Peskov.

Kľúčovými bodmi plánu sú Pervomajskoje a Krasnogorovka. Po ich zabratí bude poloobkľúčenie otázkou času.

Avdejevský polkruh
Avdejevský polkruh

10:00 – Ukrajinské jednotky ostreľujú Pervomajsk z HIMARSov, pričom zabili 1 osobu a 3 zranili, vrátane 4-ročného dieťaťa; podľa LĽR sa začalo trestné stíhanie za genocídu

Pervomajsk
Následky ostreľovania Pervomajska

9:35 – Erdogan vo Ľvove ponúkne Zelenskému, aby zorganizoval jeho stretnutie s Putinom, informuje turecký televízny kanál A Haber s odvolaním sa na zdroje z diplomatického prostredia.

 

9:15 – Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi je pripravený viesť delegáciu do Záporožskej jadrovej elektrárne.

“Trval som na naliehavosti práce misie pri hrozbách pre jadrovú bezpečnosť vyvolaných vojenskými akciami Ruskej federácie,” napísal na Twitteri ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba po telefonickom rozhovore s Grossim.

 

9:10 – Situácia na Ukrajine a v Donbase do tohto času z pohľadu ruskej strany:

Reklama

– TASS: USA a európske krajiny žiadajú o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o Ukrajine 24. augusta

– Reuters: Západ odmieta nové protiruské sankcie z obavy pred nízkou podporou obyvateľstva

– Politico: šesť veľkých európskych krajín nedalo v júli Kyjevu žiadne nové prísľuby dodávok vojenského materiálu

– Novikov, šéf záporožskej domobrany, vyhlásil nábor dobrovoľníkov na oslobodenie regiónu

– V Chersone zadržali muža, ktorý odovzdal AFU súradnice mestských zariadení

– Arestovič: Erdogan a Gutteres môžu Zelenskému ponúknuť prímerie a vzdanie sa juhu

– Ministerstvo zahraničných vecí LĽR: O štatúte republiky sa rozhodne v referende o pripojení k Rusku

– Turecké ministerstvo obrany: Suchá nákladná loď s ukrajinskou kukuricou opustila prístav Černomorsk

– Agentúra Fitch mení dlhodobý rating Ukrajiny z RD na CC

 

8:45 – Arestovič vo Fejginovom vysielaní uviedol, že v Džankoji došlo k útoku raketami, nie k sabotáži.

“V Džankoj došlo k leteckým útokom. Zasiahli skupinu delostreleckých diel a muničný sklad,” povedal Jermakov poradca.

Tiež povedal, že “niečo vletelo do Gvardejska”, kde sa nachádza ruské vojenské letisko.

Podľa Arestoviča tam bolo zničené lietadlo Su-34. Treba pripomenúť, že Rusi údery na Gvardejsko nepotvrdili.

 

8:40 – Turecký prezident Tayyip Erdogan odletel do Ľvova na trojstranné stretnutie s Volodymyrom Zelenským a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, informovala turecká televízia A Haber.

 

8:36 – Hlavné body z večerného prejavu prezidenta Zelenského:

– Informoval, že generálny tajomník OSN je už na Ukrajine a že MAAE pracuje na vyslaní misie do Záporožskej jadrovej elektrárne. Podľa jeho názoru je potrebné stiahnutie ruských vojsk zo závodu.

– Uviedol, že najťažšie boje sa teraz odohrávajú v Avdijevke a Charkovskej oblasti. Povedal tiež, že ruské jednotky sa snažia zlepšiť svoje pozície v Záporožskej oblasti.

– Informoval, že dostal poverovacie listiny od nových veľvyslancov. Celkovo ich je v Kyjeve už 55.

– Rozprával o svojej výzve študentom a politikom v Čile a Latinskej Amerike vo všeobecnosti. Vyzval ich, aby podporili sankcie proti Rusku.

 

8:35 – Najdôležitejšie body z vyhlásenia ruského ministerstva obrany:

– Kyjev pripravuje 19. augusta počas Guterresovej návštevy Ukrajiny závažnú provokáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni

– Kyjev plánuje zasiahnuť Záporožskú jadrovú elektráreň silami 44. delostreleckej brigády ukrajinských ozbrojených síl 19. augusta z pozícií v Nikopole

– Ukrajinské ozbrojené sily sa pripravujú na demonštráciu údajného odstraňovania následkov havárie v Záporožskej jadrovej elektrárni

– Ruské ozbrojené sily prijali všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti Záporožskej jadrovej elektrárne

– Velenie skupiny Dnepr do 19. augusta rozmiestni monitorovacie stanovištia radiácie pri Záporoží pre prípad provokácie

– Pluk AFU RCBZ sa sústredí pri Záporožskej jadrovej elektrárni, aby zaznamenal následky havárie po plánovanej provokácii

Reklama

 

8:33 – Kyjevský režim pripravuje na 19. augusta počas návštevy generálneho tajomníka OSN na Ukrajine provokáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá by mala celosvetovo zarezonovať uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Ukrajinské sily plánujú z palebných pozícií v Nikopole uskutočniť delostrelecké útoky na Záporožskú jadrovú elektráreň, pričom vina má byť pripísaná Rusku.

Ministerstvo obrany zdôraznilo, že ruské jednotky nemajú na území Záporožskej jadrovej elektrárne ani v priľahlých oblastiach žiadne ťažké zbrane.

 

8:30 – Podľa predbežných údajov bolo na území veľkoobchodných skladov zaznamenaných niekoľko požiarov, keďže centrum Horlivky ostreľovali ukrajinské ozbrojené sily – starosta Ivan Prichodko

 

8:25 – Po prvýkrát od začiatku špeciálnej operácie na Ukrajine šesť veľkých európskych krajín v júli neposkytlo Kyjevu žiadnu vojenskú pomoc, uviedol Politico. Uvádza sa, že vojenská podpora EÚ pre Kyjev sa od apríla 2022 znižuje.

 

8:20 – Ratingová agentúra Fitch Ratings zvýšila dlhodobý úverový rating Ukrajiny v cudzej mene z „RD“ (obmedzené zlyhanie) na „CC“ (pravdepodobné zlyhanie), uviedla agentúra vo vyhlásení.

Zvýšenie ratingu bolo spôsobené reštrukturalizáciou zahraničného dlhu. Takmer 6 miliárd dolárov v istine a úrokoch z ukrajinských eurobondov bolo odložených na 24 mesiacov, čím sa zmiernil tlak na Ukrajinu, aby splácala zahraničný dlh v čase zmenšujúcich sa medzinárodných rezerv a akútnych výdavkových potrieb súvisiacich s vojnou.

 

8:00 – Bidenova administratíva je povinná poskytnúť Ukrajine rakety ATACMS dlhého doletu.

Takmer dve desiatky bývalých vojakov a diplomatov poslali list s takýmto návrhom. Sú medzi nimi bývalí velitelia NATO v Európe Philip Breedlove a Wesley Clark, bývalý šéf amerického vojenského kontingentu v Európe Ben Hodges, ako aj množstvo bývalých amerických veľvyslancov na Ukrajine (Taylor a Herbst) a experti na národnú bezpečnosť.

Signatári sa domnievajú, že takéto dodávky môžu narušiť ruskú ofenzívu a sú potrebné na porážku vojenských cieľov na Kryme. Podľa ich názoru vojna na Ukrajine dosiahla bod obratu, pričom v stávke sú životne dôležité záujmy USA.

 

7:00 – Estónsko oddnes začína uplatňovať zákaz vstupu do krajiny ruským občanom so schengenskými vízami, ktoré samo vydalo.

 

6:55 – Generálny tajomník OSN António Guterres dnes na Ukrajine chce rokovať o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni, z ktorej bezprostredného okolia je v poslednej dobe hlásené ostreľovanie, uviedol hovorca OSN. V Ľvove na západnej Ukrajine sa má Guterres stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským aj s jeho tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom.

 

6:50 – Austrálske úrady zastavili výstavbu novej budovy ruského veľvyslanectva v metropole Canberra a požiadali, aby bola do 20 dní vyprázdnená.

 

6:45 – Ranné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

– Južne od Severska došlo k útoku na obec Vyemka, Ozbrojené sily Ukrajiny ho odrazili.

– Bakhmut bol napadnutý z Pokrovského (z východu) a z Klinovoje na juhu. Došlo aj k útokom na susedný Soledar, Bakhmutskoye a Zaitsevo.
Zaitsevo bolo napadnuté aj z Gorlovky, rovnako ako Kodema. Všetky útoky boli podľa generálneho štábu neúspešné.

Reklama

– Pokus o postup na Pervomaiskoye bol odrazený pri Avdiivke. Blízko Ugledaru – útok z Jegorovky na Ševčenka.

 

6:43 – Vojna na Ukrajine, 17. augusta. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– V meste Energodar boli zadržaní dvaja navádzači delostrelectva ukrajinských jednotiek, obaja pracovali v jadrovej elektrárni, uviedlo ministerstvo vnútra regiónu

– Ukrajinské jednotky ostreľovali oblasť Záporožskej jadrovej elektrárne, samotná elektráreň nebola poškodená, uviedli regionálne úrady

– Zelenskyj chce odvolať Zalužného z funkcie hlavného veliteľa ukrajinských vojsk, na Zalužného miesto môže nastúpiť súčasný veliteľ pozemných vojsk Oleksandr Syrskyj, tvrdia ukrajinské médiá

– Šéf ukrajinského ministerstva obrany uviedol, že Kyjev očakáva v blízkej budúcnosti novú vojenskú pomoc od USA.

– Ruská protivzdušná obrana zachytila raketu Tochka-U pri Donecku a sedem striel Uragan v DNR, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Jedna osoba zahynula a tri boli zranené v dôsledku ostreľovania Pervomajska z HIMARS, uviedla LĽR

– V LĽR bolo za šesť mesiacov zabitých 80 a zranených 253 civilistov, uviedli zástupcovia LĽR pre SCKK

 

6:40 – Situácia na Ukrajine a na Donbase 17. augusta 2022 pohľad z ruskej strany:

– Ukrajinské ozbrojené sily masívne zaútočili na oblasť Energodarskej a Záporožskej jadrovej elektrárne

– V meste Energodar zadržali dvoch navádzačov delostrelectva AFU

– Generálny tajomník OSN pricestoval do Ľvova, kde sa zajtra stretne so Zelenským a Erdoganom

– Ukrajinská vláda umožňuje veliteľom potvrdzovať závete vojakov, nie je potrebný notár

– Prvý trajekt z mesta Jeisk pripláva do prístavu Mariupol

– K tureckému pobrežiu dorazila suchá nákladná loď Thoe, ktorá prevážala slnečnicové semená z Ukrajiny. Do prístavu určenia dorazili aj dve plavidlá prevážajúce kukuricu – Riva Wind a Arizona

– Ukrajinská dunajská lodná spoločnosť premenuje lode pomenované po ruských mestách a sovietskych hrdinoch

– Médiá: Zelenskyj chce odvolať Zalužného z postu šéfa AFU

– Ukrajinské ministerstvo obrany: Kyjev dosiahol dohodu so Spojenými štátmi o nepoužívaní západných zbraní proti zariadeniam v Rusku, ale na Kryme, Donbase a ďalších územiach, ktoré Kyjev nekontroluje, žiadne obmedzenia neexistujú

ukrajina vojna
Mapa bojov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali