Bratislava 3. decembra 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)
Bez dotácii by bolo slovenské agropotravinárstvo stratové. Pre slovenských poľnohospodárov je správne nastavenie spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) po roku 2020 dôležité. Pri čerpaní finančných prostriedkov bude dôležitá časová flexibilita, ktorá umožní poľnohospodárom čerpanie v čase aktuálnej potreby, zvlášť v období klimatických zmien
Svoje očakávania od SPP po 2020 dnes na odbornej konferencií v Nitre na tému „Spoločne a odborne“ prezentovala predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Ing. Helena Patasiová.
Základom pre úspešnú SPP by malo byť zavedenie a zadefinovanie “skutočného farmára”. Taký má 75 percent celkových tržieb z poľnohospodárskej výroby alebo spĺňa stanovený minimálny počet zamestnancov na hektár pôdy. ,,Skutočný farmár by mal stanovené dosiahnuteľné minimálne tržby na hektár pôdy alebo na zamestnanca. Tak by sme zaistili, že dotácie dostanú iba skutoční farmári”, vysvetlila predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová. Rovnako by ocenila dobrovoľné zastropovanie príjmu na úrovni 100 000 eur, s možnosťou odpočtu mzdových nákladov.
Praktickou úpravou by bolo notifikovanie vyplácania zálohových platieb k 15-temu októbru, ako v iných členských krajinách EÚ.
Podľa AKS je nutné motivovať nie len nových mladých farmárov k štartu práce v poľnohospodárstve, ale rovnako dôležité je motivovať zabehnuté podniky v hľadaní nových riešení a napredovaní, napríklad smerom k ochrane prírody. ,,Na Slovensku absentuje nezávislé terénne poradenstvo zamerané na bezchemické a udržateľné hospodárenie na pôde, výmenu poznatkov a príklady dobrej praxe na lokálnej aj národnej úrovni. Obdobný osvedčený model poznáme z Rakúska aj Maďarska. Príkladom je Regionálna poradenská činnosti v Karpatskej kotline, so 105 regionálnymi poradcami, financovanými Agrárnym ministerstvom Maďarska”, doplnila predsedníčka AKS Helena Patasiová.
Rovnako sa musí zvýšiť podiel poľnohospodárskej produkcie šetrnej k životnému prostrediu, na zdravie chovu zvierat, nakoľko je to úzko späté s bezpečnosťou potravinového reťazca. Tiež viac iniciovať farmárov na využívanie nechemických alternatív pesticídov a určiť definíciu kvalitných potravinárskych produktov, napr. kvalitného mäsa, bez použitých antibiotík a hormónov.
Redakciu informovala Helena Patasiová, predsedníčka AKS