Minister Čislák hovorí o zlepšujúcom sa zdravotníctve, Novotný sa ho pýta, kde žije

Minister Čislák hovorí o zlepšujúcom sa zdravotníctve, Novotný sa ho pýta, kde žije

Bratislava 15. apríla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Minister  Čislák tvrdí, že vláda urobila komplex opatrení, ktoré sú prínosom pre pacientov. Dotkol aj kauzy údajne predraženého CT prístroja piešťanskou nemocnicou

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD), ktorý dnes v parlamente čelí opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie, hovorí o zlepšujúcom sa stave zdravotníctva. Viliam Novotný (nezaradený) mu odkazuje, že jeho predstava o zdravotníctve neexistuje a že žije v inom zdravotníctve ako ľudia.

Reklama
Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák

Čislák tvrdí, že vláda urobila komplex opatrení, ktoré sú prínosom pre pacientov. Poukázal na pokles straty štátnych nemocníc za posledné štyri roky o 81 miliónov eur. “Okrem znižovania strát sa darí aj znižovať tempo zadlžovania nemocníc a v niektorých štátnych nemocniciach aj ich dlh,” poznamenal Čislák. Zdôraznil, že ministerstvo zdravotníctva už tretí rok po sebe “úspešne znižuje celkové tempo rastu zadlženosti v štátnych nemocniciach”.

Minister vyzdvihol zavedenie parametra chorobnosti do prerozdeľovania mechanizmu medzi zdravotnými poisťovňami či reexport liekov. “Bol pozastavený vývoz takmer 200.000 balení liekov. Zabránili sme, aby tieto lieky zo Slovenska odišli a nechýbali nám tu. Sme inšpiráciou pre mnohé členské krajiny EÚ,” vyhlásil Čislák. Exministra Ivana Uhliarika (KDH) sa spýtal, prečo za jeho šéfovania rezortu chýbali pacientom lieky.

Reklama

“Predstava o zdravotníctve, o ktorej ste tu hovorili, neexistuje,” reagoval Viliam Novotný (nezaradený). Nesúhlasí, že sa znižuje zadlžovanie nemocníc. “V národnom pláne reforiem ministerstvo financií očakáva dlh zdravotníctva na konci roka 2016 vo výške 500 miliónov eur,” zdôraznil Novotný. K zastaveniu reexportu liekov uviedol, že Európska komisia začala v tejto veci voči Slovensku konanie. “O čom to vy rozprávate? Vy žijete v inom zdravotníctve ako občania tejto krajiny,” odkázal Novotný Čislákovi.

V súvislosti s nemocnicami Čislák pripomenul ich transformáciu, ktorú plánoval Uhliarik. Poslancom pustil nahrávku, ktorá má dokazovať, že Uhliarikovo ministerstvo odporúča nemocniciam urobiť audit vo vybranej štátnej inštitúcii. “Audit bez akejkoľvek súťaže za 1,2 milióna eur,” uviedol Čislák. Nahrávku chce posunúť polícii.

“To, čo ste nám tu púšťali? Skutočnosť, že ministerstvo odporúčalo štátnym nemocniciam, aby si posudok urobili v štátnej inštitúcii Ústavu súdneho inžinierstva Žilina? Za tým si stojím,” vyhlásil Novotný.

Čislák sa dotkol aj kauzy údajne predraženého CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Dnes o prípade hovorí opatrnejšie. Nedávno ju označil za pseudokauzu, dnes uvádzal svoje slová na pravú mieru. “Hovoril som o skutočnostiach, ktoré poznáme,” povedal a citoval vyjadrenie firmy Medical Group. Tá vo svojom liste tvrdila, že suma 1,329 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty za “cétečko” nebola prehnane nadsadená. “Domnievame sa, že z našej strany nedošlo pri tvorbe ceny k neštandardnému navýšeniu ceny,” píše sa podľa Čisláka v stanovisku firmy Medical Group.

Šéf rezortu zdravotníctva vyhlásil tiež, že nie je nikým a ničím skorumpovaný. Reagoval tak na vyjadrenia opozičného poslanca Daniela Lipšica (nezaradený), ktorý je jedným z predkladateľov návrhu na odvolanie Čisláka. Lipšic označil ministra za figúrku, Ľubomír Galko (SaS) si o Čislákovi myslí, že je nesvojprávny. Tento dojem nadobudol z toho, že ešte nedávno hovoril pri “cétečku” o pseudokauze, dnes je miernejší. Pripisuje to možným hrozbám od premiéra Roberta Fica. “Veď vy ste nesvojprávny. Vás to baví ešte tam byť?” pýtal sa ministra. Poslanci Smeru-SD vystúpenie Čisláka ocenili a označili za odborné.

Reklama

 

Uhliarik: Ak by bolo zdravotníctvo firmou, išla by rovno do konkurzu

Slovenské zdravotníctvo je v tak zlom stave, že ak by bolo súkromnou firmou, nepomohla by jej ani reštrukturalizácia, ale išla by rovno do konkurzu. Pred novinármi to dnes vyhlásil poslanec NR SR a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) na margo rozpravy v pléne, ktorá je venovaná návrhu na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD).

Na snímke poslanec za KDH Ivan Uhliarik

“Status quo, ktoré malo podľa programového vyhlásenia vlády vydržať štyri roky, nefunguje. Nefunguje ani všeliek, ktorým mal byť projekt jednej zdravotnej poisťovne a zdá sa, že aj kauzy, pre ktoré museli odstúpiť viacerí funkcionári, naberajú na intenzite. Minister Čislák, ktorý by to mal riešiť, ich však zametá pod koberec,” zdôraznil Uhliarik, podľa ktorého ministrovi chýbajú akékoľvek riešenia napríklad pri zastavení zadlžovania zdravotníctva či nastavenia väčšej transparentnosti.

 

Reklama

Opozícia vidí na Ministerstve zdravotníctva zametanie káuz, vláda znižovanie zadĺženosti

Všetky kroky ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) od čias, kedy nastúpil do funkcie, smerovali len a len k tomu, ako kauzy bývalého vedenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR zamiesť pod koberec. V úvode mimoriadnej schôdze NR SR venovanej návrhu na vyslovenie nedôvery Čislákovi to vyhlásil opozičný poslanec Daniel Lipšic (nezaradený).

Na snímke nezaradený poslanec parlamentu Daniel Lipšic ukazuje transparenty

“Ľudia zodpovední za kauzu nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou dostali lukratívne posty, v Piešťanoch je opäť tá istá správna rada, riaditelia nemocníc odvolaní pre stravovacie tendre sa stali námestníkmi,” vyhlásil Lipšic, podľa ktorého je minister Čislák len vykonávateľom pokynov a figúrkou. “Aj na odvolanie šéfa žilinskej nemocnice mu musel dať pokyn premiér,” podotkol.

Lipšic sa nevyhol ani prípadu záchrannej služby Falck, ktorej polovicu vlastní schránková spoločnosť z Nového Zélandu s rovnakým pozadím, ako majú schránkové firmy za Váhostavom-SK. Opozičný politik vidí za predajom polovice akcií pôvodne stopercentnej dánskej spoločnosti schránkovej firme v čase prideľovania nových licencií štátne výpalníctvo. “Spoločnosť dostane licencie, ak prevedie polovicu akcií impériu Juraja Širokého. Tento postup v prospech Širokého impéria posvätila prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD),” odkázal Lipšic.

Vláda tvrdenia opozície, ktorými návrh na odvolanie Čisláka odôvodňuje, neakceptuje. “Návrh je nedôvodný, účelový a motivovaný nie snahou o zlepšenie pomerov v zdravotníctve, ale úsilím niektorých poslancov o zviditeľnenie sa i za cenu destabilizácie v rezorte tak citlivo vnímanom zo strany verejnosti,” odkázala vláda v stanovisku, ktoré v pléne predniesol vicepremiér Ľubomír Vážny (Smer-SD).

Na druhej strane kabinet poukazuje na úspechy. “MZ už tretí rok po sebe znižuje tempo zadlženosti štátnych nemocníc, znižuje sa aj zadlženosť zdravotníckeho sektora ako takého. Pokračujú aktivity v prospech pacienta, ako sledovanie dostupnosti liekov či stabilizovanie nedostatku všeobecných lekárov posilnením ich kompetencií,” povedal Vážny.

Na margo kauzy piešťanského CT kabinet odkazuje, že údajne nezákonné doplnenie správnej rady tamojšej nemocnice nebolo doteraz potvrdené. “Konštrukcia naznačujúca, že účelom navýšenia počtu členov správnej rady bolo umožnenie nákupu CT, trpí vážnou logickou chybou. Na schválenie akéhokoľvek nákupu totiž netreba dve tretiny hlasov členov správnej rady, ale nadpolovičnú väčšinu,” píše vláda. Dve tretiny hlasov však boli potrebné na odvolanie riaditeľa, čo sa podarilo až po rozšírení správnej rady o jedného člena.

Premiér Fico označil opozičnú iniciatívu za politikárčenie. Podľa jeho slov kolos zdravotníctva dal zabrať každej jednej vláde od roku 1990 a po 25 rokoch pôsobenia slovenského zdravotníctva v trhovom prostredí prevláda veľká nespokojnosť ľudí s jeho službami.

Od Čisláka Fico očakáva, že bude venovať téme zisku zdravotných poisťovní primeranú pozornosť. “Považujem za nemorálne, aby si súkromné zdravotné poisťovne vytvárali zisk z verejných zdrojov, zo zdravotných odvodov. Dohoda na ústavnom zákone, ktorý by mohol túto problematiku riešiť, je, obávam sa, v nedohľadne,” prízvukoval.

Predseda vlády zopakoval, že minister je pod obrovským tlakom tak laickej, odbornej verejnosti, médií, ako aj pod jeho tlakom, pričom musí reagovať na problémy, ktoré sa pravidelne vynárajú zo slovenského zdravotníctva. Požiadal ho, aby nielen efektívnejšie pracoval s doterajšími dosiahnutými výsledkami, ale maximálne využil posledných desať mesiacov do budúcoročných parlamentných volieb na kvalitný sociálny dialóg a na bezodkladné riešenie všetkých kontroverzných tém spojených so zdravotníctvom. “Nikto neočakáva zázraky, ale je zjavné, že zdravotníctvo vyžaduje tvrdú a disciplinovanú ruku ministra,” zdôraznil.

Reklama

Do rozpravy k návrhu na odvolanie Čisláka sa písomne prihlásilo osem poslancov. Následne bude možnosť prihlásiť sa ústne.

 

Predseda parlamentu Pellegrini otvoril schôdzu k opozičnému návrhu na odvolanie ministra Čisláka

Predseda parlamentu Peter Pellegrini otvoril 50. schôdzu Národnej rady SR, na ktorej sa opozícia pokúsi vysloviť nedôveru ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi (nominant Smeru-SD). Čislákovu hlavu žiada opozícia pre to, lebo sa podľa nej snaží zamiesť kauzy pod koberec. Opozícia poukazuje napríklad na kauzy piešťanského CT prístroja, stravovacie tendre v nemocniciach či situáciu v žilinskej nemocnici.

Na snímke zľava premiér SR Robert Fico, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler a minister zdravotníctva SR Viliam Čislák

Po prevalení kauzy piešťanského CT odstúpila z funkcie ministerka Zuzana Zvolenská, po tlaku verejnosti aj vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (obaja Smer-SD). Čislák označil tento prípad za pseudokauzu, Zvolenská podľa neho odišla zbytočne. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa za Čisláka postavil a zároveň priznal, že minister je pod jeho veľkým tlakom.

Reklama

Mimoriadnu schôdzu k Čislákovi zrejme budú musieť poslanci prerušiť. Dá sa totiž predpokladať, že ministra budú odvolávať dlhšie ako štyri hodiny a na 13.00 h je naplánovaná mimoriadna schôdza k Váhostavu-SK. Jej podstatou by mala byť debata o návrhu novely Obchodného zákonníka, ktorý vláda schválila v utorok (14.4.). Nová právna norma prináša pravidlo, že reštrukturalizovaná firma nebude môcť svojim majiteľom vyplatiť zisky skôr, ako uspokoja podlžnosti voči nezabezpečeným veriteľom aspoň do výšky 40 percent ich pohľadávok. Je to reakcia na problémy živnostníkov zasiahnutých reštrukturalizáciami veľkých firiem. Súvisí to s aktuálnou situáciou okolo stavebnej firmy Váhostav-SK.

Ako po rokovaní kabinetu uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD), aj keby v rámci reštrukturalizácie bolo uspokojených napríklad len 15 percent pohľadávok nezabezpečených veriteľov, zostane im nárok na ich uhradenie do výšky 40 percent. Zvyšok by mal byť splácaný z budúcich ziskov dlžníka. Novela má byť schválená v skrátenom legislatívnom konaní a vzťahovať sa na všetky prebiehajúce reštrukturalizácie na Slovensku. Podľa Fica ide v súčasnosti o stovky prípadov. Premiér tiež avizoval, že veriteľom Váhostavu-SK ponúkne štátna Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) okamžité odkúpenie ich pohľadávok v hodnote 40 percent.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali