Prečo USA a Západ tak radi vystupujú ako “obete”

Prečo USA a Západ tak radi vystupujú ako “obete”

Tokio 2. septembra 2023 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP-U.S. Embassy via AP)

 

Veľvyslanec USA v Japonsku Rahm Emanuel vo štvrtok počas návštevy regiónu Fukušima uviedol, že očakáva, že USA podporia Japonsko, ak sa zákaz Číny týkajúci sa japonských morských plodov vyvinie ako spor v rámci WTO. Dokonca označil spravodlivý akt Číny, ktorým chráni zdravie spotrebiteľov, za “ekonomický nátlak voči Japonsku”. Otvorene povedané, Čína podľa neho “zastrašuje” Japonsko hospodárskymi prostriedkami. Nespomínal, že príčinou bolo násilné vypúšťanie odpadových vôd kontaminovaných jadrovými látkami do mora a znečisťovanie morského ekologického prostredia Japonskom, a namiesto toho vykreslil Japonsko ako obeť

Americký veľvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel navštívil Fukušimu
Americký veľvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel (uprostred) nakupuje miestne morské potraviny v potravinách počas jeho návštevy v japonskom meste Soma, v prefektúre Fukušima

Táto scéna je výstižná. Pokiaľ ide o problém vypúšťania odpadových vôd kontaminovaných jadrovými látkami do mora, Japonsko je jednoznačne páchateľom a Čína je jedným z tých, ktorým sa vyhráža. Prečo sa však v naratíve USA a Západu z páchateľov stali obete a získali si medzinárodné sympatie? Emanuel zamieňa príčiny a následky a vznáša nepodložené protiobvinenia, čo je klasická príručka USA a Západu, ktoré sa hrajú na obeť. Západné krajiny, ktoré sa v posledných rokoch správali arogantne ako “veľmoci”, sú teraz plné sťažností obetí a sťažujú sa, že sú “nútené” a “šikanované”, čo sa zdá byť zvláštne.

Reklama

Či už ide o ekonomické, vojenské alebo politické výhody, ktoré má západný blok pod vedením USA, sú zrejmé. Hoci táto výhoda z času na čas kolíše, vo všeobecnosti sa udržiava od konca druhej svetovej vojny až dodnes. Inými slovami, sú väčšie v každej oblasti. Iba šikanujú ostatných a veľmi radi šikanujú ostatných. To sa stalo hlavným prejavom hegemónie USA a Západu. V priebehu rokov sa vyskytlo množstvo príkladov ich zasahovania, šikanovania, nátlaku a dokonca priamej agresie voči iným suverénnym krajinám. Teraz často prichádzajú so sťažnosťami a obvineniami, že ich ostatní “šikanujú”. To slúži ako veľký kontrast k skutočnému dojmu, ktorý vo svete zanecháva realita medzinárodnej politiky.

Na Západe sa to nazýva “obviňovanie obetí”. Keď USA a Západ tvrdia, že ich niekto šikanuje a ubližuje im, nie je to preto, že by skutočne utrpeli nejakú krivdu, ale preto, že majú zlé úmysly.

Reklama

Na jednej strane je pre USA a Západ prístup “obviňovania obetí” tiež formou kognitívnej vojny. Klasický príklad sa odohral na dialógu v Šangri-La začiatkom júna tohto roku. A americký minister obrany Lloyd Austin tam vo svojom prejave trikrát spomenul “šikanovanie” a päťkrát “nátlak”, pričom všetky tieto slová priamo alebo nepriamo poukazovali na Čínu, pričom sa pohodlne zabúda na skutočnosť, že sú to práve americké lietadlové lode a vojenské lietadlá, ktoré neustále provokujú Čínu v jej blízkosti. Ich lúpežnícka logika je zrejmá. Keď ide o očierňovanie a démonizovanie Číny, štandard západného sveta sa môže meniť tak ľahko ako otočné koliesko, v závislosti od ich záujmov. To, že sú zbavení logiky, je ich vlastná logika, to, že sú zbavení rozumu, je ich rozum a to, že sú zbavení pravidiel, sú ich pravidlá.

 

Zmena medzinárodného poriadku

Na druhej strane, takzvaná mentalita “obete” USA a Západu je tiež formou odporu proti prevládajúcim trendom doby. V istom zmysle nemusí byť úzkosť, ktorú pociťujú západné krajiny, úplne inscenovaná. Po víťazstve v studenej vojne a značnú dobu po jej skončení mali rozvinuté krajiny bezkonkurenčnú prevahu pri formovaní medzinárodného diskurzu. V dôsledku toho mnohé západné elity prirodzene verili, že medzinárodné pravidlá by mali byť prispôsobené tak, aby slúžili ich vlastným záujmom, čo im nesporne priznávalo právo uprednostňovať vlastný rozvoj. Keďže sa však kyvadlo dejín vychýlilo smerom k multipolárnemu svetu, medzinárodný poriadok, ktorému predtým dominovali USA, nevyhnutne prechádza zmenami. Na prvý pohľad sa teda môže zdať, že odmietajú postupný nástup Číny do centra svetového diania. V hĺbke duše sú však naplnení strachom z toho, že sa obráti list histórie a vstúpi sa do novej éry.

Predtým Washington arogantne tvrdil, že bude s Čínou rokovať z “pozície sily”. Neskôr zmenil názor a povedal, že neustúpi pred “zastrašovaním a nátlakom” Číny. K tejto zmene došlo preto, lebo si postupne uvedomili, že ich úsilie o potlačenie Číny nezískava medzinárodnú podporu a pravdepodobne nebude úspešné. Preto menia svoju rétoriku, aby sa inak zabalili a zmiatli svet. Kedykoľvek USA a Západ spomenú odpor voči “hrozbe” Číny, vždy nasledujú kroky, ktoré poškodzujú oprávnené záujmy Číny. V reakcii na to Čína dôrazne kontruje, ale Západ ju potom vykreslí ako “nátlakovú”. To jej poskytne zámienku na ďalšie kolo zadržiavacích akcií. To, čo sa neustále mení, je rétorika západného sveta, zatiaľ čo to, čo zostáva nezmenené, je ich hegemonistická logika a dvojité štandardy.

Z tohto pohľadu je jasné, prečo USA a západné krajiny vynakladajú toľko úsilia na toto predstavenie. V konečnom dôsledku je to preto, že pociťujú psychologickú nerovnováhu v dôsledku meniacej sa rovnováhy síl medzi Východom a Západom. Obávajú sa, že Čína a ďalšie rozvíjajúce sa ekonomiky, keď sa stanú silnými, by mohli ovplyvniť alebo narušiť hegemóniu Západu. Preto sa v snahe oklamať svet pokúšajú vykresliť ako obete, aby legitimizovali svoje zadržiavanie a potláčanie Číny.

Reklama

Ako sa hovorí: “Pri vyslaní armády je potrebný spravodlivý dôvod.” USA a Západ sa ako nespravodlivý agresor snažia pre seba vyrobiť “spravodlivú príčinu”. Hoci používajú rôzne taktiky a ovládajú rétoriku, ich základné zámery, zahalené temným tieňom, sú už dávno odhalené. Ich úsilie pravdepodobne nedosiahne želané výsledky.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
12:43

Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

12:42

Najmenej 50 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali