Prečo nie je múdre odpísať ruskú ekonomiku. Nie je dominantná ale svojimi zdrojmi určuje víťaza

Prečo nie je múdre odpísať ruskú ekonomiku. Nie je dominantná ale svojimi zdrojmi určuje víťaza

Bratislava 3. augusta 2022 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Ekonomika Ruska v roku 2021 dynamicky rástla a nebyť vojny na Ukrajine, Rusko by aj v roku 2022 dosahovalo nebývalý ekonomický rast. Podľa údajov, aktualizovaných 24. marca 2022, sa HDP Ruska v roku 2021 zvýšil o 4,7 %. Takmer všetky hospodárske odvetvia zaznamenali markantný hospodársky rast, najbúrlivejší od roku 2008. Hospodársky rast Ruska v roku 2021 prekonal aj najoptimistickejšie odhady analytikov, dokonca aj samotných Rusov

burza
Ilustračné foto

Ruský HDP tvorili predovšetkým tri sektory – poľnohospodárstvo, priemysel a služby. Poľnohospodársky sektor sa na raste HDP podieľal menej ako 4 %, zatiaľ čo priemysel a služby tvorili 30 % a 56,3 % rastu. (porov.)

Reklama

V nominálnej hodnote HDP bolo Rusko v roku 2021 na 11. mieste na svete. (porov. https://statisticstimes.com/economy/projected-world-gdp-ranking.php)

Lenže z hľadiska HDP, v pomere parity kúpnej sily, skončilo v roku 2021 Rusko na 6. mieste v celosvetovom meradle. Poradie prvých šiestich krajín spolu s hodnotami HDP podľa parity kúpnej sily v miliardách USD je nasledovné:

Reklama
  1. Čína – 27,07
  2. USA – 22,94
  3. India – 10,18
  4. Japonsko – 5,63
  5. Nemecko – 4,84
  6. Rusko – 4,45.

Dynamický rozvoj ruskej ekonomiky však ohrozil vojenský konflikt na Ukrajine, ktorý sa začal 24.2.2022. Odohráva sa strašná vojna, ktorá ako každá iná vojna prináša nešťastie, bolesť, krv, nenávisť. No najstrašnejšie je, že táto vojna vôbec nemusela byť. Bolo možné jej predísť.

Západ opakovane odmietal dať Rusku bezpečnostné garancie, ktoré politici Západu sľubovali Moskve od roku 1990, ale svoje sľuby sústavne porušovali.  Západ tvrdohlavo a arogantne popieral poskytnutie garancií o nerozširovaní NATO zo strany Západu v 90. rokoch 20. storočia. No ukazuje sa, že nemožno donekonečna ignorovať potreby veľmoci ako je Rusko, pretože je to hra nebezpečnejšia ako ruská ruleta.

Paradoxne sa na stranu Ruska postavil aj Joshua Shifrinson, odborník na medzinárodnú bezpečnosť z USA. Podľa neho o vierolomnom porušovaní dohôd zo strany Západu svedčia stovky memoránd, protokolov a ďalších dokumentov, nachádzajúcich sa v amerických archívoch. (porov.)

Zaiste nijaký seriózny človek nemôže mať radosť z bombardovania Ukrajiny a zabíjania nevinných ľudí. Na vojne je vždy najstrašnejšie to, že nevinní ľudia umierajú pre darebáctvo politikov. Vojnu na Ukrajine je potrebné okamžite ukončiť, nájsť vinníkov a potrestať ich. Ale nemožno potrestať Rusko tak, že Západ spácha masovú ekonomickú samovraždu!

Ak si naozaj niekto naivne myslí, že hospodárske sankcie sú ten správny bič na ruského prezidenta Putina, zrejme nechápe triviálne princípy fungovania reálneho sveta. Paradoxne, sankcie nielenže nemôžu ohroziť Putina, ale majú presne opačný efekt – posilňujú jeho hegemóniu. Šéf Kremľa totiž môže v očiach svojich krajanov zvaliť všetky ekonomické problémy svojej krajiny na sankcie Západu. Dokonca aj zo strany samotných ruských odporcov Putina už zazneli skeptické hlasy na adresu kontraproduktívnych sankcií, ktoré nič neriešia. (porov.)

Reklama

Nové a nové sankcie, ktoré USA a ďalšie krajiny uvaľujú na Rusko, nepotrestajú vinníkov, ale radových obyvateľov vo všetkých krajinách sveta. Sú hospodárskou samovraždou Západu, ktorá len urýchľuje nevyhnutný bankrot USA a EÚ.

Ekonomiku Ruska sankcie nielenže nepoložili na kolená, ale v mnohých smeroch ju aj posilnili. V prvom kvartáli roku 2022 sa ešte výraznejšie neprejavil vplyv sankcií a ruská ekonomika zaznamenala rast 3,5 % oproti pôvodnému predpokladu 5 %. (porov.)

Až v druhom kvartáli začalo Rusko zaznamenávať pokles HDP, avšak ani zďaleka nie taký katastrofálny, ako predpokladali analytici. Ako sa vyjadril ruský vicepremiér pre ekonomiku Andrej Belousov, pokles HDP Ruska v roku 2022 môže byť podstatne miernejší ako sa všeobecne predpokladalo. Kým Минэкономразвития (Ministerstvo ekonomického rozvoja) Ruska uvádzalo predpoklad poklesu HDP Ruska v roku 2022 o 7,8%, Belousov v interview pre Interfax počas petrohradského Medzinárodného ekonomického fóra okrem iného uviedol: „Podľa prepočtov a procesov, ktoré sa teraz v ekonomike odohrávajú, si myslím, že pokles bude menší – niekde v rozmedzí od 3% do 5%.“

Dôležitým faktorom je podľa Belousova rast domáceho dopytu.

„Je niekoľko podmienok, za ktorých sa recesia dostane do rozsahu, o ktorom sme hovorili (3 – 5%). Najdôležitejší je rast domáceho dopytu,“ zdôraznil.

Reklama

Ruský HDP pritom zaznamenal nasledovný rast v prvých troch mesiacoch roka 2022: v januári 5,6 %, vo februári 4,1 % a v marci 1,3 %. (porov.)

Posledné udalosti potvrdili niekoľko dôležitých charakteristík vývoja globálnej ekonomiky. Predovšetkým poukázali na nezmyselnosť hospodárskych sankcií ako takých.

Taktiež je čoraz viac zrejmé, že sankcie proti Rusku majú antiglobalizačný efekt. Namiesto jednej globálnej ekonomiky, v ktorej v nedávnej minulosti Spojené štáty ako samozvaný hegemón zdierali zvyšok planéty a bezprácne sa obohacovali na svetovom bohatstve, sa postupne sformovali dve semiglobálne ekonomiky. Tá jedna má naďalej sídlo v USA, kým centrom novej semiglobálnej ekonomiky sa stala Čína.

Zjednodušene môžeme hovoriť o ekonomike Západu so Spojenými štátmi a ich geopolitickými satelitmi, a ekonomike Východu s centrom v Číne, ktorá združuje ekonomiky ázijských krajín a zvyšku štátov sveta, ktoré odmietajú byť geopolitickými satelitmi USA. Toto delenie vlastne existovalo už pred protiruskými sankciami, avšak zavedenie sankcií sa stalo katalyzátorom procesu dezintegrácie pôvodne jednotnej globálnej ekonomiky. Verejným tajomstvom je, že Východ má už dávno vyšší ekonomický potenciál ako Západ.

Pritom po druhej svetovej vojne tvorila ekonomika USA 40 % celosvetového DPH. Podiel krajín východnej Ázie sa v tej dobe pohyboval len okolo desiatich percent. Úpadok americkej ekonomiky spôsobili samotní Američania, keď začali presúvať výrobu do zahraničia (predovšetkým do Číny) a vlastnú ekonomiku pretranformovali na hospodárstvo s dominanciou služieb.

Do súčasnej doby podiel USA klesol pri porovnávaní HDP v pomere parity kúpnej sily pod jednu šestinu (16 %) HDP celého sveta. Spojené štáty sa ocitli za nedostižnou Čínou a ich ďalšie zaostávanie je nezvratné. Naopak, Čína má ambície zaujať pozíciu nielen ekonomickej, ale aj vojenskej a politickej superveľmoci. V priebehu veľmi krátkej doby bude čínsky HDP vyšší ako americký aj v nominálnom vyjadrení. Navyše, na americkú ekonomiku sa začína doťahovať aj ekonomika Indie. (porov.)

Západ ťahá za kratší koniec. Dominancia ekonomík Východu je čoraz markantnejšia a v priebehu nasledujúcich rokov sa prejaví ešte omnoho výraznejšie. Ako je uvedené v predchádzajúcom texte, pri porovnávaní ekonomík z hľadiska HDP, v pomere parity kúpnej sily, skončili v roku 2021 v celosvetovom meradle na prvých 6 miestach štyri ekonomiky Východu, ale len dve západné ekonomiky: americká a nemecká!

Trend zaostávania Západu je nezvratný, dokonca aj súčasné udalosti naznačujú krutú pravdu: blíži sa nevyhnutný bankrot Spojených štátov, ktoré stiahnu so sebou do priepasti aj EÚ.

Dokonca aj americký vlastenec Mike Adams píše o kolapse petrodolára.

Rusko je na tom paradoxne omnoho lepšie. Dlh USA je 15-násobne vyšší ako dlh Ruska. Okrem astronomických dlhov Spojené štáty nemajú už nič naozaj hodnotné: ani nerastné bohatstvo, ani výsledky reálnej ekonomiky. Jedinou silnou zbraňou Spojených štátov je ešte stále najsilnejšia armáda na svete, ale už ani tá nebude môcť dlhodobo udržiavať umelo preferované postavenie USA ako najsilnejšej ekonomiky sveta.

Reklama

V procese hospodárskeho zaostávania Západu môže zohrať Rusko dominantnú rolu. Západ síce má vyspelý priemysel, ale nemá suroviny, bez ktorých ekonomiky nemôžu rásť. Naproti tomu Rusko disponuje všetkým, čo potrebuje do budúcnosti. Na rozdiel od virtuálnej americkej ekonomiky disponuje Rusko reálnou ekonomikou, ktorá je podložená reálne fungujúcim priemyslom a poľnohospodárstvom. Najväčšia krajina sveta má k dispozícii nerastné bohatstvo nielen pre vlastné potreby, ale aj na export do celého sveta.

Sankcie Západu v konečnom dôsledku spôsobia, že sa Rusko primkne k dynamicky sa rozvíjajúcej semiglobálnej ekonomike Východu a zabezpečí jej dostatok energonosičov a surovín pre ekonomický boom. Tým si zabezpečí aj vlastný nerušený ekonomický rozvoj.

A to bude začiatok konca západnej civilizácie v takej podobe, v akej ju poznáme dnes.

Karol Dučák

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali