Prečo Merkelová a Hollande utajujú výsledky rokovaní s Putinom?

Prečo Merkelová a Hollande utajujú výsledky rokovaní s Putinom?

Paríž, Berlín 10. februára 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

Lídri Francúzska a Nemecka predstavili svoju mierovú iniciatívu vo štvrtok prezidentovi Ukrajiny Petrovi Porošenkovi v Kyjeve a v piatok ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi v Moskve. Všetci štyria ju opäť prerokovali telefonicky v nedeľu. Výsledky žiadne… Prečo?

Darmo novinári čakali na výsledky rokovaní. Ani jedna zo strán neposkytla viac – menej konkrétne informácie alebo vysvetlenia. Výsledky rokovaní „utajovali“. Došlo aspoň k nejakej dohode? Cieľom nového nemecko-francúzskeho plánu, ktorého detaily zatiaľ tiež nie sú známe, je oživiť septembrovú dohodu o prímerí podpísanú v bieloruskom Minsku. Stojí za povšimnutie, že francúzsky prezident túto iniciatívu označil za „jednu z posledných šancí“ dosiahnuť mier na Ukrajine. Niektoré média dokonca túto frázu preložili trochu inak: že je to posledná šanca…

Reklama
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkeová (vpravo) a francúzsky prezident Francois Hollande

Po rokovaniach v Kyjeve sa svet žiadne výsledky nedozvedel. Viacerí to pochopili: budú ešte rokovania v Moskve, netreba bolo prezrádzať nejaké predbežné informácie. Avšak ani po piatich hodinách rokovaní v Moskve sme sa nedozvedeli nič nové. Rokovania nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda s ruským prezidentom Vladimírom Putinom o zastavení násilia na východe Ukrajiny sa skončili veľkou neznámou – žiadne výsledky neprezradili. Rozhovory sa konali za zatvorenými dverami v úzkom formáte. Členovia delegácií a experti neboli prítomní.

Je pozoruhodné, že spoločná tlačová konferencia štátnikov sa nekonala a dokonca ani nebola na pláne. Takže ešte pred rokovaniami dalo sa predpokladať, že sa nebudú ponáhľať oboznamovať verejnosť s podrobnosťami a výsledkami rokovaní. Hneď po rokovaniach Merkelová a Hollande sa poponáhľali na letisko…

Reklama

Bol tam však jeden moment: v nedeľu všetky štyri zainteresované strany mali rokovať telefonicky. Takže v nedeľu večer všetci sa mali dozvedieť, na čom sa štyria štátnici dohodli. Nedozvedeli sa. Žiadne konkrétne výsledky zasa neprezradili. Iba hovorca Kremľa Dmitrij Peskov oznámil, že debata bola konštruktívna. Tak to povedal až priveľa…

Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande (vpravo), ruský prezident Vladimir Putin (v strede) a nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo)

Niektorí analytici uvádzajú zaujímavý „cestovný poriadok“, upozorňujú na pozoruhodné momenty dobrodružnej cesty francúzskeho prezidenta a nemeckej kancelárky a snažia sa odhaliť výsledky tejto „služobnej cesty“. Vytvára sa zaujímavý obraz.

1. Merkelová a Hollande sa z ničoho nič poponáhľali do Kyjevu.  

2. Narýchlo zorganizovali nejaké rokovania, ale rýchlo odišli a nik nevie, na čom sa dohodli s ukrajinským prezidentom.  

3. Takisto sa poponáhľali do Moskvy.  

Reklama

4. Zasa narýchlo zorganizovali rokovania s ruským prezidentom a takisto rýchlo odišli a aj v tomto prípade nik nevie, na čom sa dohodli s Putinom a ako reaguje na konanie svojho ukrajinského kolegu.  

5. Poponáhľali sa domov – museli popracovať nad výsledkami rokovaní v Moskve a Kyjeve a pripraviť sa na nedeľňajšie telefonické rokovania. 

6. Rokovali v nedeľu s Putinom a Porošenkom. Neboli to rokovania za zatvorenými dverami, ale štyria lídri sa rozprávali telefonicky. Výsledok však bol podobný: zasa nikomu nič neprezradili. Vyslali však signál, že onedlho všetko vysvetlia.

7. Všetky tieto „služobné cesty“, tajné rokovania, rýchle presuny pod rúškom tajomstva a „mlčanie sfingy“ sa odohrávali v čase, keď sa Spojené štáty chceli aktívne zapojiť do diania a ovplyvňovať ho čo najviac. Avšak nielen v týchto dňoch nemohli ovplyvňovať dianie, ale ani nevedeli, čo sa vlastne deje. Biely dom bol urazený a nahnevaný a zopárkrát jemne naznačil, že sa Europania síce môžu zabávať rokovaniami, tváriť sa, že môžu niečo ovplyvniť a zmeniť, ale všetko bude tak, ako si to želá Biely dom. Nech sa štyria európski lídri pohrajú na schovávačku a nech si myslia, že sú dôležití – bez Washingtonu nič neurobia.  

Je to svätá pravda: Nemecko a Francúzsko sa bez Spojených štátov nepohnú. Je tu však také malé „ale“, ktoré sa objavilo práve v týchto dňoch. Europania nemajú sklerózu a dobre si pamätajú, akú skazu narobila veľká vojna na európskom kontinente. Opakovanie podobnej nočnej mory si určite neželajú. Kým išlo o napínanie svalov pred Ruskom, hospodárske sankcie a diplomatické vyhrážky, Paríž a Berlín bezpodmienečne poslúchali a plnili rozkazy spoza oceánu. Ale toto je už iné kafé: Washington mieni dodávať Ukrajine zbrane. To už aj školák tretej triedy základnej školy vidí, k čomu to speje – môže vybuchnúť obrovský vojenský konflikt na území celej Európy. A to ani nemecká kancelárka, ani francúzsky prezident zjavne nechcú. Preto začínajú trochu meniť svoje postoje…

Reklama

Lídri najsilnejších európskych krajín si absolútne jasné predstavujú možné následky najnovších amerických iniciatív. Američania budú dodávať zbrane Ukrajine, budú zarábať na vojne v Európy, ale samotná Európa sa bude rútiť do smrteľnej priepasti. Európski lídri si dobre pamätajú, ako to dopadlo a ako je to v súčasnosti v Sýrii, Iraku, Líbyi, Afganistane a pod. Spojené štáty v týchto krajinách najprv vyvolali ozbrojené štátne prevraty a potom ich začali zásobovať zbraňami. Nik sa neodváži odhadnúť, kedy sa v týchto krajinách skončia krvavé ozbrojené konflikty. Podobný scenár sa realizuje aj na Ukrajine. 

Čo EÚ má z toho, že Spojené štáty dodávajú zbrane do Kosova a vytvorili tam vojenskú základňu? V tejto krajine registrujú obrovský nárast počtu zločineckých ozbrojených bánd a rapídne zvýšenie predaja drog. Lídri Nemecka a Francúzska si určite neželajú opakovania podobného scenára aj na Ukrajine. Možno si konečne uvedomili, do akej priepasti ženú Spojené štáty Európu a pripravujú iný plán riešenia ukrajinskej krízy, ktorý sa aspoň trochu bude odlišovať od scenára vypracovaného vo Washingtone. Možno zatiaľ nemajú dosť odvahy, aby prezradili detaily nového plánu. Preto sa hrajú na tajnostkárov…

O niekoľko dní by sa v rokovaniach malo pokračovať. Možno sa dozvieme zaujímavé novinky?…

eu

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali