Prečo mediálna korporácia BBC tvrdo zaútočila na cirkev v Gruzínsku?

❚❚

Londýn 17. mája 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Alastair Grant)

 

V Gruzínsku stále viac médií, občianskych organizácií a politikov protestuje proti štvavej kampani, ktorú vyvolávajú mnohé západné médiá a politici voči tunajšej cirkvi. Poukazujú na to, že Západ útočí na základné ľudské práva a slobodu náboženstva

Najnovšie rozvíril hladinu článok „Gruzínsko: pravoslávie na školách ohrozuje európsku cestu?“, ktorý napísala spravodajkyňa britskej mediálnej korporácie BBC v Gruzínsku, Natália Antelavová a ktorý bol zverejnený na spravodajských stránkach BBC 7. mája. Gruzínka v službách britskej korporácie tvrdí, že koalícia Gruzínsky sen, ktorá vyhrala parlamentné voľby v r. 2012 a vystriedala Saakašviliho vládu, podporuje cirkev. „Táto koalícia s elánom podporuje cirkev a miestne pravoslávne organizácie, čo negatívne ovplyvňuje integráciu krajiny na Západ,“ uvádza novinárka.

.
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Viacerí jej gruzínski kolegovia mimoriadne citlivo reagovali na tento článok, tvrdiac, že je to klamstvo od začiatku do konca. Mnohých gruzínskych novinárov, ako aj väčšinu obyvateľstva, urazili slová Natálie Antelavovej o tom, že „pravoslávni na školách diskriminujú menšiny, bijú deti, ktoré seba identifikujú ako ateistov, protestantov alebo moslimov, napádajú demonštrácie sexuálnych menšín a pod.“ Patrioticky naladení kolegovia tvrdia, že novinárka napísala iba to, čo od nej žiadajú jej zamestnávatelia – presne v tom duchu, ako situáciu popisujú mnohé západné médiá, ale nie je to však pravda.

Redaktorka BBC za všetkým vidí „ruku Moskvy“. Cituje gruzínskych pravoslávnych farárov, ktorí sa pozitívne vyjadrujú o Rusku a, samozrejme, príslušným spôsobom to komentuje. Ostro odsudzuje pravoslávnych cirkevných činiteľov, ktorí kritizujú tie alebo iné iniciatívy a konanie západných mocností, nadmerne liberálne hodnoty, hlavne rozmáhanie sa homosexuality a pedofílie v Európe. Novinárke sa nepáči, že tieto „hodnoty“ odsudzuje drvivá väčšina obyvateľov Gruzínska a vidí za tým „ruku Moskvy“.

.

Ako jeden z hlavných príkladov uvádza nedávnu demonštráciu „proti homofóbii“, ktorú zorganizoval známy aktivista Iraklij Vačaradze. Túto demonštráciu, ktorá sa konala v Tbilisi, rozohnali veriaci jedného z kostolov, ktorým sa nepáčila propagácia homosexuality v centre gruzínskej metropoly. Vačaradze ostro odsúdil toto konanie pravoslávnych veriacich a tiež sa odvolával na povestnú „ruku Moskvy“. Vyhlásil, že Putin využíva pravoslávnych veriacich v Gruzínsku, aby presadil svoje plány a z homosexuálov vytvoril nepriateľov.

„Pre Putina sú homosexuáli noví Židia. Tak ako Hitler považoval Židov za prekážku ku šťastiu nemeckého národa, tak aj Putin považuje homosexuálov za nepriateľov. Zároveň stotožňuje dva pojmy – homosexualita a Západ,“ cituje novinárka Iraklija Vačaradzeho. Prízvukuje, že táto Putinova stratégia zaúradovala v Rusku a na Východe Ukrajiny, kde povstalci bojujú za pravoslávnu vieru a proti tomu, čo nazývajú skazenými západnými hodnotami. Antelavová zdieľa názor Vačaradzeho, že Putin využíva gruzínsku cirkev, aby rozšíril tieto protizápadné tendencie aj v Gruzínsku.

Viaceré gruzínske médiá reagovali na tento článok negatívne, ako aj na viaceré podobné. Poukazujú na to, že toto znova dokazuje nepriateľský vzťah Západu voči cirkvi. V tejto súvislosti pripomínajú výrok švédskeho ministra zahraničných vecí Karla Bildta, ktorý vlani označil pravoslávie za hlavnú hrozbu pre Západnú civilizáciu…

Analytici a cirkevní činitelia, ktorí vystupujú na stránkach gruzínskych médií, poukazujú na zbytočnosť útokov západných politikov a médií na gruzínsku cirkev. Pripomínajú, že kresťanstvo má v tomto regióne takmer dvojtisícovú históriu, „udomácnilo“ sa tu v r. 325 nášho letopočtu a od r. 337 sa stalo štátnym náboženstvom. Zdôrazňujú, že okolnosti sa vyvinuli tak, že sa práve pravoslávie stalo štátnym náboženstvom v Gruzínsku a že 80 percent obyvateľov krajiny sú príslušníkmi Gruzínskej apoštolskej autokefálnej pravoslávnej cirkvi.

Viacerí gruzínski novinári pripomínajú, že kresťanská cirkev vo všeobecnosti a pravoslávna cirkev konkrétne majú svoje osobitosti a priority, a preto nikto nemôže nútiť obyvateľov tejto krajiny, aby prijali hodnoty, ktoré sú v rozpore s historickými tradíciami, kultúrnymi zvykmi a náboženskými postojmi ľudu tejto krajiny.

.

eu

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:49

Futbalisti Spartaka Trnava si z pôdy FK Sarajevo priviezli bezgólovú remízu, o postupujúcom do 3. predkola Európskej konferenčnej ligy tak rozhodne jeden duel na Štadióne Antona Malatinského. Domáci tím mal pred zaplneným hľadiskom viac z hry, a tak slovenský zástupca bol s výsledkom spokojný.

FK Sarajevo - FC Spartak Trnava
Na snímke hráč Trnavy Adrian Zeljkovič (druhý sprava) a hráč Sarajeva Filip Jovič (vpravo) bojujú o loptu v prvom zápase 2. predkola Európskej konferenčnej ligy (EKL) vo futbale FK Sarajevo – FC Spartak Trnava
15:45

Francúzsky premiér Gabriel Attal v piatok vyhlásil, že podpaľačské útoky, ktoré zasiahli železničnú dopravu v krajine niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži, mali jasný cieľ – zablokovať vysokorýchlostnú železničnú sieť.

OH2024 železničná sieť
Cestujúci sedia v hale železničnej stanice v Paríži v piatok 26. júla 2024
15:45

V Rusku zadržali pre podozrenia z korupcie bývalého námestníka ministra obrany Dmitrija Bulgakova, oznámila v piatok Federálna bezpečnostná služba (FSB).

15:12

Inflácia v Spojených štátoch sa minulý mesiac spomalila v súlade s očakávaniami, čo zrejme umožní americkej centrálnej banke (Fed), aby v septembri znížila úrokové sadzby. Fedom preferovaný ukazovateľ však vzrástol o niečo viac, než prognózovali ekonómovia.

15:11

Nemecký výrobca automobilových komponentov ZF Friedrichshafen (ZF) plánuje do konca roka 2028 zrušiť až 14.000 pracovných miest v Nemecku, kde zamestnáva celkovo 54.000 ľudí.

ZF pracovné miesta
Na snímke kameraman stojí pred centrálou nemeckého výrobcu automobilových komponentov ZF v nemeckom Friedrichshafene 25. júla 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali