Peking 25. októbra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Mnoho ľudí si nedokáže predstaviť bez mlieka v podstate ani jeden deň, obľúbené je v káve, ale aj v čaji. Čínsky denník Science and Technology Daily teraz zverejnil článok, v ktorom odhalil najpopulárnejšie mýty o mlieku
Podľa slov autora vypitie mlieka nespôsobí na lačný žalúdok žiadnu škodu. Navyše srvátkový proteín má antibakteriálny účinok a zabraňuje zápalu sliznice.
“Pri pití mlieka na lačný žalúdok by sa mali mať na pozore ľudia s intoleranciou laktózy, pretože môže dôjsť k zhoršeniu stavu a môže to mať za následok nadúvanie a hnačka,” objasňuje.
Niektorí ľudia si zase myslia, že pomocou mlieka možno vybieliť pokožku. Nie je tomu ale tak. Maska z mlieka má však chladiaci a hydratačný efekt a po dlhodobom vystavení slnku prispieva k zúženiu kapilár.
Ďalší mýtus je spojený s varením. Niektorí si totiž myslia, že po uvarení je nápoj škodlivý. V skutočnosti ale pri zahrievaní mlieka dochádza k Maillardovej reakcii medzi aminokyselinami proteínov a laktózou, pričom tekutina nestmavne a ani nezíska nepríjemnú chuť.
Mýty o mede
Mýty kolujú nielen o mlieku, ale aj iných potravinách. Darja Rusakovová, kandidátka lekárskych vied, ruská expertka na výživu, odborníčka Národnej asociácie dietológov a odborníkov na výživu, dávnejšie prezradila, ako a v akom množstve môže byť med konzumovaný a komu hrozí pri konzumácii silnej kontraindikácia.
“Med obsahuje veľké množstvo sacharidov. Pokiaľ sa jedná o biochemický index, tak sa rovná cukru. V modernom svete sa snažíme obmedziť pridávanie cukru do našej stravy. Preto by sa mal používať veľmi opatrne. Môžete jesť 1-2 lyžičky dopoludnia, keď máte možnosť tieto sacharidy spáliť,” odporúča odborníčka.
Rusakovová poznamenala, že u ľudí s cukrovkou môžu vzniknúť silné kontraindikácie pri požití medu. Môže to spôsobiť zvýšenie hladiny glukózy v krvi. Podľa nej tento produkt nie je tak bohatý na stopové prvky, vitamíny a ďalšie užitočné látky, ktoré by sa mali jesť v neobmedzenom množstve. Môže tak nepriaznivo ovplyvniť zdravie.
“Aby ste získali čo najviac z týchto živín, ktoré sú tam vo veľmi malom množstve, musíte ho zjesť veľmi veľa. To povedie k prebytku jednoduchých sacharidov, ktoré negatívne ovplyvňujú organizmus a môžu viesť k rozvoju cukrovky, k rozvoju nadváhy a obezity,” podotýka odborníčka na výživu.
Rusakovová odporúča výber čerstvého medu predávaného v obchodoch. Domnieva sa, že výrobok zo súkromných, netestovaných včelínov nemusí byť vždy bezpečný.
“Certifikovaný med testovaný na prítomnosť rôznych škodlivých látok v obchode je bezpečnejšie a je aj bezpečnejšie ho kúpiť. Neoverené produkty zo súkromných včelínov nemusia byť zárukou kvality. Nie je známe, kde ho včely zhromaždili, kde bol uskladnený, ako bol prepravovaný. Je to veľmi nebezpečná vec,” argumentovala svoj postoj lekárka.
Ďalej odporúča kombinovať med s mliečnymi výrobkami. Používajte ho napríklad s tvarohom, tvarohovými lievančekmi a nákypmi. Môžu sa tak neutralizovať rýchle sacharidy, ktoré nenarušia produkciu inzulínu a zabrániť náhlym nárastom hladiny glukózy.