O pôvodnej kultúre a Duchovne Karpatských a Podunajských Slovienov: V Nitre sa uskutočnila výstava Čaro slovanského symbolu

O pôvodnej kultúre a Duchovne Karpatských a Podunajských Slovienov: V Nitre sa uskutočnila výstava Čaro slovanského symbolu

Nitra 25. novembra 2019 (HSP/Foto:Slavica)

 

Ako sme včera informovali našich čitateľov, občianske združenie Slavica zorganizovalo v Nitre výtvarný kurz „Symboly v ornamentálnej tvorbe“, obsahom ktorého bola propagácia a podpora ľudovej kultúry, umenia a tradícií Slovanov. V rovnakom duchu sa nieslo aj sprievodné podujatie – výstava Čaro slovanského symbolu, ktorá bola venovaná pôvodnej kultúre a Duchovne Karpatských a Podunajských Slovienov

V Nitre sa uskutočnila výstava Čaro slovanského symbolu

Autor výstavy, ktorá mala svoju premiéru, predseda občianskej organizácie Slavica Miloš Zverina pre náš portál vysvetlil, prečo pripravil túto výstavu: „Územie dnešného Slovenska, Dunajskej nížiny a Karpatských hôr je kontinuitne osídlené niekoľko tisícročí. Za toto dlhé obdobie tu našli svoj životný priestor naši dávni predkovia, po ktorých sa tu zachovali výrazné stopy objavené v podobe hmotných a  nehmotných pamiatok.”

Reklama

“S ústupom ľadovcov z  európskych horstiev začína sa v kolíske Slovanov rodiť impozantná Karpatsko-Dunajská kultúra. Kultúra našich predkov s najstaršou gramotnosťou a metalurgiou na svete. Vstupuje do európskych dejín ako Vinčianska (Dunajská) kultúra. Začala sa rozvíjať na strednom Dunaji a podľa archeologických, antropologických, etymologických a genetických výskumov o jej protoslovanskom charaktere niet žiadnych pochýb. Práve symbol mal veľký význam v týchto starých časoch a niesol v sebe posolstvo magického a žreckého umenia. Nebol len obyčajným dekorom na bakuli žreca, idole, obradových nádobách alebo iných predmetoch, ale niesol v sebe súhrn posvätných významov a magických efektov, niekoľko tisícročného diela starých mysliteľov,“ podčiarkol.

Reklama

„Symbolika je veľmi dôležitou súčasťou našej pôvodnej kultúry a zároveň kľúčom k pochopeniu duchovného sveta našich dávnych predkov. Pôsobí na nás prostredníctvom symbolov, znakov, písmen, mytologických bytostí, rozprávkových hrdinov, čísiel, farieb a pod. Sprostredkúva svojmu okoliu určité posolstvá a myšlienky. Tento tajomný svet predstáv, myslenia a spôsobu videnia našich dávnych predkov obsiahnutý v ich kultúre a symboloch sa nášmu rozumu a tzv. vedeckému nazeraniu na svet môže zdať na prvý dojem nezrozumiteľný. K objavovaniu tohto cenného kultúrneho dedičstva prispieva archeológia, etnografia, heraldika, folkloristika, lingvistika a iné vedy, vedné disciplíny a náuky,“ pripomenul Miloš Zverina.

Dodal, že slovanská symbolika je spoločným kultúrnym dedičstvom všetkých slovanských národov, a preto patrí aj nám Slovákom (Slovenom – Slovienom). „Uchovávanie starej múdrosti a kultúry bolo vždy prvoradým záujmom našich predkov a je aj našou prirodzenou povinnosťou chrániť toto dedičstvo a odovzdávať ho svojím potomkom. Naši predkovia používali symboly počas mnohých tisícročí o čom svedčí množstvo dôkazov. Dnes sa najčastejšie tieto symboly objavujú pri archeologických vykopávkach, v ľudovej architektúre, predmetoch dennej potreby, zbraniach, odevoch a ich využitie v ľudovej kultúre pretrváva do dnešných dní, napríklad, výšivky a remeselné výrobky,“ uviedol predseda Slavice.

„Najstaršie archeologické nálezy, na ktorých boli vyobrazené rôzne symboly sa našli napríklad na nálezisku pri obci Mizin – Černihivská oblasť na Ukrajine a ich vek sa odhaduje na 17 000 rokov. Ide predovšetkým o slnečné symboly a meandre. Ďalšie významné náleziská z mladšieho obdobia z výskytom symbolov, boli objavené na strednom Dunaji v lokalite Vinča a Lepenski Vir (Srbsko). Naši predkovia za starých čias používali tieto symboly cielene, pretože vedeli, že každý z týchto symbolov má špecifický kultový alebo ochranný (oberegový) význam a mystickú silu,“ zdôraznil Miloš Zverina.

Priestor výstavy Čaro slovanského ornamentu a vlastne samotné vystavované obrazy a predmety boli tematicky rozdelené do niekoľkých kategórií.

Reklama

 

1) Tajomné znaky a symboly na skalách Karpatských hôr

Vrch Velestúr

Znaky na Velestúre sa nachádzajú na južnej skalnej stene vrcholu Velestúr (1254,4m), ktorý patrí do geomorfologickej jednotky Kremnické vrchy. Znaky objavil kremnický archivár Pavel Križko 12. novembra 1865. Symboly: Runy a od nich odvodené symboly – LIST3-ZNAK-A3, LIST1-ZNAK-D3-A1, LIST5-ZNAK-B3-B1-D3,

Reklama

 

Bodiná Zálužie

Znaky v katastri obci Bodiná vyryté do skál sa nachádzajú na juhozápadnom úpätí vŕšku Mazáková, niekoľko metrov nad potokom. Čelná plocha kameňa je zvislá, vysoká asi 170 cm.

 

Krupinské bralce

Krupinské bralce je skalnatý útvar široký asi 40 metrov, pozostávajúci z pravidelných andezitových päťbokých pilierov. Celý útvar popísal vo svojej práci roku 1900 Andrej Kmeť. Zaujímavosťou sú znaky na jednom z  hranolov.

 

Hrad Lietava

Na zlepencovom brale, na ktorom stojí Lietavský hrad, sa nachádza runový nápis, ktorý bol odkrytý v areáli hradu po odstránení zeminy 7. septembra 1969. Nápis je situovaný na západnej stene brala na ktorom dnes stojí veža Lietavského hradu.

 

Reklama

2) Idoly, modly a kumíry Slovienov

Turčianska Štiavnička (Máleník)

Idol, modla alebo kumír je energetický žiarič medzi nebom a  zemou napojený na duchov času. V  kruhu je osem skál s ôsmimi božstvami. V  strede kruhu ako symbol čísla 9 je z dubového dreva vyrezané štvorbožstvo. Dva s mužskou energiou a dva so ženskou energiou. Na drevenej soche je zo severu PERÚN (zima), z východu LADA (jar), z  juhu DAŽBOG (leto) a zo západu MOKOŠA (jeseň).

 

Reklama

Smrečník

Smrečník (1  249,2  m  n.  m.) je vrch v Kremnických vrchoch. Leží južne od  centrálnej časti pohoria, mimo hlavného hrebeňa i značených chodníkov, západne od Velestúra. Na vrchu sa nachádza Kapišče Peruna tvorené do kruhu rozmiestnenými Idolmi a  kameňmi.

 

Oponice

Socha v  areály parku Oponického kaštieľa, ktorý sa nachádza na trase Nitra Topoľčany. Socha pripomína starý slovanský Idol v  podobe dlhovlasého a  bradatého starca.

Reklama

 

3) Staré slovenské náhrobníky a kríže

Horný Tisovník

Tunajšie náhrobníky vznikali v priebehu 40 rokov (1870 – 1911). Jozef Vydra v knihe Ľudová architektúra na Slovensku opísal tento fenomén v roku 1928 takto: “Táto vedľa Čičmian najstarobylejšia časť Slovenska so skoro pohanskými pieskovcovými pomníkmi na cintorínoch, s mužmi v širokých nohaviciach a s kečkami,…“

 

Detva

Reklama

Prícestné aj náhrobné kríže sú artefaktmi ľudového umenia regiónu a sú zároveň súčasťou národného kultúrneho dedičstva Slovenska. Zdobené sú vyrezávanými ornamentmi a ich kolorovaním.

 

Šuľa

Náhrobníky sú pozoruhodné najmä výtvarnou stránkou – sú zbierkou znakov a symbolov tradičného roľníckeho prostredia.

 

Každá časť tejto zaujímavej a poučnej výstavy sa skladá z dvoch komponentov: obrazov a trojrozmerného materiálu (truhlica, luskáčik, kroj, obrus, čutora, pastierska kožená kapsa, a iné ukážkové predmety). Súčasťou výstavy je aj reklamný pútač s  tematickým obrázkom a  názvom samotnej výstavy.

Ako pre náš portál povedal Miloš Zverina, táto výstava potrvá do konca decembra a v budúcnosti bude rozšírená o nasledujúce kategórie: Ľudová architektúra /Čičmany/, Ľudovo umelecké výrobky /výrobky z dreva, hliny/, Ľudová šata /Čičmany/.

Reklama

Eugen Rusnák

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali