Poučná psychologická štúdia: Ako rozmýšľa slniečkar o hrozbe americko-iránskej vojny?

Poučná psychologická štúdia: Ako rozmýšľa slniečkar o hrozbe americko-iránskej vojny?

Bratislava 7. januára 2020 (HSP/Foto:SITA/AP-Vahid Salemi)

 

Potom, ako Američania cynicky zabili iránskeho generála a celý svet čaká, aká bude odplata, sa objavilo veľa špekulácií o možnom ďalšom vývoji. Zamyslel sa aj redaktor denníka Sme Matúš Krčmárik a výsledok tohto zamyslenia je peknou ilustráciou rozmýšľania slniečkového demokrata a humanistu

Ilustračné foto

Ako si redaktor denníka Sme Matúš Krčmárik predstavuje agresiu USA do Iránu, o tom píše v článku „Ako by vyzerala vojna Američanov s Iránom“ (nájdete ho TU, ak máte predplatené Sme).

Reklama

„Konflikt môže spustiť aj situácia, že by americký spojenec Izrael nechal zabiť iránskeho jadrového vedca a Teherán by reagoval silou,“ píše Krčmárik. Skúsme si tento výrok preložiť do menej „politicky korektného“ jazyka: pán Krčmárik pripúšťa, že americký útok by sa mohol začať aj vtedy, ak by si Iránci dovolili adekvátne zareagovať na niektorú z nehoráznych provokácií z kategórie medzinárodných vojnových zločinov, ako je napríklad izraelská tradícia úkladne zavraždiť iránskeho vedca.

„Vo Washingtone si pamätajú, aká náročná a dlhá bola vojna v Iraku. Susedný Irán by bol ešte ťažšou úlohou. Má trojnásobne viac obyvateľov a je tiež triapolkrát väčší.“ Tu autor prejavil značnú dávku empatie: mali by sme mať s Američanmi súcitiť, veď čo sa chudáci natrápia, koľko obetí pre ľud Iránu prinesú, kým ich krajinu dostanú do stavu, v akom je dnes Irak.

Reklama

„Prípadnú inváziu by tiež komplikovala geografia. Turecko neumožnilo použiť svoje územie ani počas vojny v Iraku, vstup do krajiny z Afganistanu by znamenal prekročenie dvoch púští. Iracký diktátor Saddám Husajn zaútočil na Irán z juhozápadu, ale oblasť, kde sa stretávajú rieky Eufrat a Tigris je bažinatá a potom by ešte Američanov čakalo pohorie Zagros. Vo všetkých prípadoch by Iránci mali dostatok času skoordinovať svoju obranu,“ nahlas horekuje Krčmárik nad tým, že prírodné podmienky nezmyselnej a zločinnej agresii vôbec neprajú.

„Invázia by zrejme viedla k miliónom obetí a otázne je tiež to, či by si Rusko a Čína, ktoré sú teraz na iránskej strane, zachovali neutralitu. Takmer určite by sa snažili dosiahnuť, aby sa vojna čím skôr skončila.“ Ďalšia z formulácií, kde je povedané viac, než možno autor chcel. Z tejto formulácie by človek takmer nadobudol dojem, akoby Krčmárikovi prekážalo, keby Rusko a Čína prispeli k rýchlemu koncu vojny…

Krčmárik varuje, že iránske rakety sú rozmiestnené po celom regióne a „vedeli by tak pomerne rýchlo zaútočiť na americké základne na Blízkom východe alebo na Izrael. Ten je v osobitnom ohrození, lebo Irán vyzbrojuje milície v susednej Sýrii a v Libanone.“ Toto Američania deklarujú ako svoj údajný dôvod pre svoje agresívne správanie voči tejto krajine: že pripravuje nejaké diabolské ohrozenie mierumilovných demokratických krajín. Dôkazy? Vraj americké tajné služby majú zaručené informácie… Ale položme si otázku: ak je táto krajina, ktorá už dvetisíc rokov na nikoho nezaútočila, naozaj takým nebezpečným agresorom, prečo potom vo svojom svätom ťažení už dávno nenapadla žiadneho zo susedov?

Krčmárik píše, že podľa neho by bolo cieľom Američanov hneď v prvých dňoch iránske bojové schopnosti oslabiť natoľko, aby krajina nemohla odporovať. „Do osieho hniezda nepicháte, snažíte sa ho hneď odstrániť celé,“ cituje Krčmárik Ilana Goldenberga, ktorý mal na americkom ministerstve obrany v rokoch 2009 až 2012 na starosti Irán. Ale ak je Irán len „osie hniezdo“, ktoré sa dá jednoducho odstrániť celé, ako je možné, že iránske vedenie napriek tomu chystá nejaké „hrôzostrašné útoky“, ako tvrdí Trump? Zdá sa, že iránske vedenie sa zrejme nakazilo tou istou zvláštnou chorobou, ktorú mal aj Husajn, Kaddáfí, Asad a ďalší – že sa v nich prebudili samovražedné chúťky urobiť niečo strašné, čo pobúri celý svet, práve vtedy, keď sa okolo začali zhromažďovať americké vojská…

Krčmárik už má aj dobrý nápad, čo by mohli Iránci v samovražednom amoku urobiť. Píše: „Iránci by mohli pomerne ľahko útočiť na medzinárodné tankery“. Áno, to by šlo. Nemalo by to síce absolútne žiadny zmysel, ale mohol by to byť dobrý dôvod ako dať Američanom zámienku, aby tú krajinu vybombardovali do tla.

Reklama

A kladie vážnu otázku: „Ďalšou strategickou neznámou je cieľ, ktorý by si Američania určili. Bude stačiť, ak Irán ukončí svoj jadrový program, alebo sa pokúsia úplne zmeniť režim?“ Pán Krčmárik sa tu prejavuje ako skutočný demokrat. Pripomeňme si, čo znamená slovo demokracia: je to vláda ľudu. A kto iný, ako práve americký ľud, ako hlavný vesmírny zdroj demokracie, a jeho oficiálni reprezentanti je povolaný na to, aby rozhodol, čo bude s iránskym jadrovým programom a aký režim v tej krajine bude?
Krčmárik však myslí aj ďalej, než len po vymlátenie krajiny do doby kamennej. Kladie si aj otázku, čo bude potom: „Keď v Iraku pomerne rýchlo padol diktátor Saddám Husajn, začala sa občianska vojna, ktorá bola oveľa krvavejšia ako prvotná invázia. Niečo podobné by zrejme čakalo aj Irán.“ Ale, ale, pán Krčmárik, načo toľká skepsa? Veď vy najlepšie viete, že pôvodný plán mierotvorcov z Washingtonu predsa vždy bol priniesť do Iraku, Sýrie, Líbye prosperitu, mier a šťastie. Alebo je to tak, že v boji za demokraciu žiadna obeť nie je príliš veľká a správny demokrat bude bojovať za demokratizáciu Iránu až do posledného Iránca?

„Američania by sa mohli rozhodnúť v krajine ostať a podieľať sa na jej rekonštrukcii, no do tohto sa vo Washingtone po skúsenostiach z Iraku a z Afganistanu chce len málokomu,“ povzdychol si Krčmárik. Naozaj, komu by sa potom, ako niekam s nasadením vlastného života horko-ťažko dovlečie demokraciu, chcelo ešte aj zarábať na rekonštrukcii krajiny, ktorú predtým rozbombardoval? Lenže ľudia v oslobodených krajinách sú už takí: podajte im prst a oni chcú celú ruku. A Američania majú príliš široké srdce. Keď ich budú Iránci na kolenách prosiť, aby zostali, veď čože si oni bez nich počnú, aby si aj oni užili niečo z iránskeho nerastného bohatstva, tak je dosť možné, že Američania nakoniec prosíkaniu neodolajú. Oni skrátka sú už raz takí.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali