Bratislava 19. decembra 2019 (HSP/Foto:PKS)
Potravinárska komora Slovenska zorganizovala druhý ročník súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska. Potravinárske podniky sa uchádzali svojimi výrobkami o víťazstvo v šiestich kategóriách, ukázali svoje schopnosti a nadšenie pre potravinársky sektor, pochválili sa svojim príbehom. Odborná porota to mala tento rok zase o čosi ťažšie, pretože do súťaže bol prihlásený dvojnásobný počet výrobkov oproti minulému roku. PKS okrem hodnotenia produktov udelila ocenenie aj Začínajúcemu potravinárovi a Osobnosti potravinárstva
„Prvý ročník tejto súťaže bol pre nás výzvou, ten druhý už sme vychytali chybičky krásy. V tomto ročníku sa nám prihlásilo omnoho viac potravinárov so svojimi výrobkami. Boli sme prekvapení z množstva prihlášok, z príbehov, ktoré nám posielajú a produktov, ktoré boli prihlásené,“ hovorí Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. „Na Slovensku máme potenciál vyrobiť kvalitné domáce výrobky. Touto súťažou chceme pravidelne oboznamovať verejnosť s inováciami na našom trhu, novými produktami od našich producentov, pomáhať a informovať o kvalitných potravinách. Tieto produkty sú na zahraničnom trhu žiadané a rozhodne obstoja vo veľkej konkurencii“, dodáva Jana Venhartová.
Celkovo bolo do súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska za rok 2019 doručených 78 prihlášok. Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva z akademickej a vedeckej obce spomedzi produktov vyberala tie, ktoré spĺňali všetky náročné podmienky hodnotenia. Jej víťazi boli vyhlásení počas slávnostného Valného zhromaždenia Potravinárskej komory Slovenska. Spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku, či soli. S tým všetkým sa hodnotiaca komisia stretla pri posudzovaní jednotlivých produktov v súťaži.
„Po úspešnom prvom ročníku súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska sme sa rozhodli v tomto trende pokračovať, pretože je pre nás nielen dôležité ale aj zaujímavé dozvedať sa príbehy začínajúcich potravinárov, spoznávať nových ľudí, ktorí sú nadchnutí pre svoju prácu a bojujú za to, aby ich produkty boli úspešne zastúpené na našom trhu. Každým vyhlásením tejto súťaže sa naučíme viac a dokážeme lepšie pochopiť, s čím sa naši potravinári stretávajú“, dodáva Jana Venhartová.
Súťažou o Cenu Potravinárskej komory Slovenska chcú potravinári pokračovať aj v roku 2020, pričom ich ambíciou je oceniť aj tie potravinárske podniky, ktoré sa snažia pristupovať k výrobe potravín z pohľadu trvalej udržateľnosti a ochrany životného prostredia, za čo bude udelená Cena Potravinárskej komory Slovenska v samostatnej kategórií.
Výsledky 2. ročníka Ceny Potravinárskej komory Slovenska za rok 2019:
V kategórii Inovatívny výrobok bolo tento rok prihlásených najviac výrobkov, preto sa porota vyhodnotiť v nej až 3 miesta.
Cenu v kategórii Inovatívny výrobok, a zároveň 1. miesto získala verejnosťou dobre známa spoločnosť RAJO, a.s. s produktom Hustý tradičný jogurt čučoriedka-baza čierna.
Na 2. mieste sa v tejto kategórií umiestnila spoločnosť McCarter a.s. s produktom Body&Future ovos. Ide o slovenskú výrobno-obchodnú spoločnosť založenú v roku 1997, ktorá je výrobcom renomovaných slovenských značiek nápojov Body&Future, Rio Fresh, Rio Fusion, Zeus a V12.
No a 3. miesto vo vyššie zmieňovanej kategórii obsadil výrobok s názvom Chlebík proteínový tmavý od spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s. z Nitry, ktorý patrí k popredným pekárskym a mlynárskym výrobcom a na Slovensku funguje pod touto značkou už od roku 2000.
Kategóriu Reformulácia roka vyhrala spoločnosť Nestlé Slovensko, s.r.o., so svojim výrobkom JOJO Medvedíky 30 % menej cukru.
V kategórii Inovácie v rámci potravín na osobitné výživové účely dominovala opäť spoločnosť McCarter a.s. s produktom Body&Future vitamin water collagen, kde získala 1. miesto.
Druhý ročník súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska sme uzatvorili udelením špeciálnych ocenení, ktoré zvýrazňujú našu snahu pritiahnuť nových ľudí do tohto „chutného“ odvetvia, preto sme tento rok udelili dve ocenenia – Začínajúci potravinár, kde spomedzi prihlásených získala ocenenie pani Lucia Harmóciová zo spoločnosti ZAMIO s.r.o.. Pani Harmóciová sa venuje poľnohospodárskej činnosti už od roku 2015, pričom v roku 2018 sa spoločnosť ZAMIO s.r.o. začala venovať predovšetkým výrobe lisovaných štiav z Arónie.
Ocenenie Osobnosť potravinárstva 2019 tento rok získal pán Ján Kolesár zo spoločnosti Mäspoma spol. s r.o., a to za prínos k rozvoju potravinárstva v Slovenskej republike. Pán Kolesár založil spoločnosť Mäspoma v roku 1991. Z firmy so štyrmi zamestnancami sa mu podarilo vybudovať spoločnosť s viac ako 200 zamestnancami.
Redakciu informovala Monika Mičúchová z Potravinársky komory Slovenska.