Potemkinovské pokrytectvo Európskej únie a slovenských ideologických šialencov

Potemkinovské pokrytectvo Európskej únie a slovenských ideologických šialencov

Bratislava 10. júla 2023 (HSP/Foto: Pixabay)

 

Ľuďom, ktorí toho veľa nevedia o hutníctve alebo strojárstve, je zvyčajne jedno, či to, čo držia v ruke, je železo alebo oceľ. Rozdiel je však ohromný. A v prípade suroviny, ktorú potrebuje zbrojársky priemysel, priam zásadný

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok.

Zbrojári totiž potrebujú špeciálne ocele, také, aké sa napríklad vyrábali v Oravských ferozliatinárskych závodoch (OFZ). Tam sa však fabrika zatvára, pece sa sťahujú do Ázie. Dôvodom sú postoje európskych ekoteroristov, ako ich koncom minulého týždňa nazval Tomáš Taraba (SNS): “Ekoteroristom a Budajovi sa podarilo vyhnať zo Slovenska ďalšiu fabriku. Po Slovalcu oznámili ferozliatinári z Oravy odchod do Ázie. Dôvodom je nulová podpora zo strany štátu a robenie samých prekážok podnikaniu. Ak sa vo voľbách nespamätáme, zostaneme štátom bez priemyslu, bez výroby, ale za to s premnoženými medveďmi a s najviac národnými parkami so zákazom vstupu pre ľudí v celej Európskej únie.”

Reklama

Už tomu bude o niekoľko týždňov rok, čo OFZ presne pred takýmto vývojom varovali: “Ostáva nám len tá časť, ktorá má to najnutnejšie know how, povolenia a papiere, ktoré potrebujeme na to, aby sme v prípade rozhodnutia o spustení prevádzky mohli prijať nových ľudí a tých zaučiť,” povedal v auguste minulého roku Branislav Klocok, riaditeľ OFZ, ktoré stále verili v možnosť, že sa postoje vlády zmenia. Pretože, ak si nalejeme čistého vína, čo sa zmení odchodom fabriky z Oravy do Uzbekistanu?

Celkové znečistenie planéty ostane rovnaké, ak nepočítame dovoz ocele na Slovensko. Oravci prídu o pracovné miesta, odbornosť profesií vyjde navnivoč. Firma ako taká zarobí, na novom pôsobisku bude mať ceny elektriny oproti Slovensku asi tretinové. Slovenskí a bruselskí úradníci si urobia čiarku a tlačovkách sa budú biť do pŕs, akí sú ekologickí. Dymiť sa však bude naďalej, len nie na Orave.

Reklama

“Rozhodli sme sa premiestniť časť výroby mimo Európskej únie. Ak plány vyjdú, začneme s relokáciou prvej pece. Výrobu na nej plánujeme spustiť už v októbri,” potvrdil pre Hospodárske noviny generálny riaditeľ OFZ Branislav Klocok. Treba spomenúť, že exminister životného prostredia Ján Budaj sám posielal veľkých a “špinavých” priemyselníkov preč zo Slovenska.

Na Slovensku však, podľa toho, čo sa práve v EÚ deje, by výroba aj tak nemala budúcnosť. Pred pár rokmi totiž únia vytvorila umelý trh s emisnými povolenkami, ktoré podľa viacerých ekonómov “imitujú” komoditu, aby mala existencia trhu s nimi oprávnenie. A únia má veľkolepé plány, ako do tohto trhu v budúcnosti zasahovať spôsobom, ktorý z kontinentu vyženie všetok energeticky náročný priemysel.

Riaditeľ Klocok to vysvetľoval už v minulom roku: “Sme vystavení vo veľkej miere voľnej konkurencii z tretích krajín, kde neplatia rovnaké podmienky ako v Európskej únii. Ako som spomínal, až 50 percent ferozliatinárskych produktov spotrebovaných v EÚ pochádza práve z tretích krajín. Žiadne importné clá na tieto výrobky v princípe neexistujú, a keď máte krajiny, kde je elektrina podstatne lacnejšia a prístup k ochrane životného prostredia je ľahostajnejší, tak máte oproti nim obrovskú nákladovú nevýhodu. Tú je kompenzovať veľmi zložité a zabetónovať sa v pozícii, ktorá je vyššia ako úroveň konkurencie z tretích krajín, je obrovské riziko”.

Treba si otvorene povedať, že OFZ sú jasným príkladom toho, čo s európskou ekonomikou robia príliš zelené oči ideológov. Globálne emisie neklesnú, len sa zníži životná úroveň Európanov, ktorí prídu o prácu, prípadne si za výrobky priplatia. Môže byť jasnejší príklad potemkinovského pokrytectva? Môže to skončiť aj tak, že nakoniec EÚ uvalí sankcie na krajiny, do ktorých sa odsťahuje časť jej výroby.

OFZ zamestnáva asi 500 ľudí, teraz prijme asi 100 Uzbekov.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:18

Slovenská reprezentantka v pretláčaní rukou Barbora Bajčiová dosiahla na ME v Bratislave zlaté double. Po piatkovom triumfe v súťaži ľavou rukou nenašla v kategórii nad 90 kg premožiteľku ani v pravačke. Lucia Debnárová vybojovala v sobotu v Dome športu v kategórii do 60 kg striebro. Bronzové medaily zavesili na krk Martine Sojkovej (do 55 kg) a Petrovi Celesovi (do 100 kg).

18:07

Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

17:27

Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

17:04

Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara v obci Zohor

Autor: Karin Ort

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali