Posolstvo Hlinu a Kollára voličom: Principiálna a hodnotová tragikomédia

Posolstvo Hlinu a Kollára voličom: Principiálna a hodnotová tragikomédia

Bratislava 24. januára 2020 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Kontinuálnym paradoxom slovenskej politickej scény je, že za život, manželstvo a rodinu, či za Slovensko, chcú bojovať skoro všetci, ktorí reálne pre riešenie týchto tém skoro nič alebo doslova nič neurobili, keď mali reálnu možnosť. Je úplne jedno, či sa nazývajú kresťanskými demokratmi alebo sme rodinou, či nejak inak. Čo teda povedal Hlina a Kollár svojim voličom v poslednej vzájomnej „konfrontácii“ v diskusii „Ide o pravdu“?

Na kombosnímke vľavo Alojz Hlina a vpravo Boris Kollár

Moderátorka v úvode uviedla debatu vzhľadom na posledné prieskumy verejnej mienky, ktoré naznačujú, že zložiť novú vládu po februárových voľbách bude mimoriadne zložité. Komentovať incident ministra životného prostredia Sólymosa z Mosta alebo to, čo o tom povedali títo dvaja „prorodinní“ politici, je úplne zbytočné, keďže je to nepodstatné v porovnaní s iným závažnými posolstvami, ktoré odzneli.

Reklama

Potenciálne problematický až nebezpečný signál však vyslal potenciálnym voličom Hlina z KDH, ktorý utrápene konštatoval, že „mňa skôr mrzí ten politický rozmer toho celého, že zase to bude len rana do toho maďarského priestoru, čo je prvok pre stabilitu budúcej zmeny veľmi dôležité, aby proste  tá maďarská komunita, a ten maďarský prvok bol účastný (…)  takže znova to ide do mínusu“.

Týmto Hlina potvrdil, aká je jeho politická nerozhľadenosť až naivita a jeho politická pamäť, lebo ignoruje všetky protekcionistické a antislovenské postoje a praktické kroky politikov maďarskej národnosti voči pronárodným a tzv. kresťanským politickým silám na Slovensku za posledných 30 rokov. Túto vážnu strategickú chybu KDH z minulosti, ktorá stála KDH pronárodných voličov, opäť opakuje dnešné KDH pod vedením Hlinu. Jeho posolstvo je jasným a veľmi nebezpečným signálom pre proslovensky a súčasne prokresťansky orientovaných voličov.

Reklama

Aj keď indiferentný až odmietavý postoj KDH voči slovenskej národnej otázke a samostatnosti je dlhodobo známy, má tento verejne deklarovaný názor Hlinu veľký význam v dnešnej turbulentnej dobe migrácie a potencionálnych geopolitických hier v karpatskej kotline. Otázka moderátorky, či by si vybrali do koalície Bugára (ak sa Most dostane do parlamentu) alebo Kollára, bola pre Hlinu úplne jednoznačná, keď svojským krčmovým štýlom odpovedal, že „pre stabilitu systému ja naozaj dôležité, aby ten maďarský prvok bol zastúpený v tej exekutíve, je to stabilnejšie, je to trvácnejšie, len zase treba povedať, že všetky tie tabule už sú väčšie, už svietia, už naozaj stačilo,  viete, už nemusíme aj do Žiliny pchať maďarskú tabuľu. (…) ja by som privítal stranu, ktorá zastupuje maďarov na Slovensku“.

Hlina tak opäť ukázal kresťanských a súčasne pronárodným slovenským voličom, čo v politike KDH kontinuálne preferuje. V rámci tohto dôležitého posolstva voličom zaznieva otázka ako potencionálni voliči tohto razenia pochopia Hlinovo posolstvo a či ho vôbec pochopia? Všetko pre stabilitu doterajšieho antilife a antirodinného systému, o ktorom vytvoria ilúziu zmeny, to je skutočné Hlinove posolstvo.

V rozhovore moderátorka stupňovala napätie nasledujúcou otázkou, v ktorej poukázala na rezervovaný až povýšenecký postoj Kisku (Kollár nedostal pozvánku), čiže Za ľudí a teda aj ich spojenca PS/Spolu voči Kollárovi. Otvorila otázku, že do vládnej koalície by ich pozvali (Sme rodina) len z nevyhnutnosti. Kollár k potencionálnemu formovaniu možnej budúcej vlády s PS/Spolu, OĽNO, Za ľudí, SaS, či KDH, povedal, že „ja nepatrím do tohto liberálneho klubu a pravdepodobne by som aj to pozvanie odmietol“, a že on nechodí na obed ani s Dankom, Kotlebom, Ficom „(…) naša strana ma jasný cieľ, zameraný na pomoc ľuďom, ja sa nepotrebujem spájať s akýmkoľvek či liberálnym, fašistickým alebo kleptografickým klubom, to znamená, že ľudia u nás vedia akú politiku robíme, my sme konzistentní, a ja si myslím, že toto je jasný výraz,  akým spôsobom ideme do tých volieb, ideme samostatne do tých volieb, ľudia nás tým pádom môžu čítať… keď máte taký zhluk všetkého možného, tak neviete  čo to je,  či je to liberálne, či to je konzervatívne… čo to tam je za partičku, ale my sme jasní, konzistentní, mňa to nemrzí, ja vnímam tieto veci“.

 Okrem toho, že sa Kollár chcel pred voličmi blysnúť použitím cudzieho slova „kleptografický“, hoci pravdepodobne z kontextu vyplývalo, že malo ísť o slovo kleptomanský“, vyslal (okrem medzier vo vzdelaní) dôležitý iný signál. Tu sa totiž ukázalo, že strategická mediálna hra Kollára, ktorý už dlhšie vytvára ilúziu o akejsi samostatnosti strany Sme rodina, či o vlastnej nezávislej politickej ceste, ktorá je odlišná od iných politických strán, ktoré sú pripravené spolu vládnuť, stále pokračuje.

A práve preto má Kollárova strana relatívne stabilné preferencie, lebo voliči sú presvedčení o ich vlastnej suverénnej ceste. Ilúzia suverenity tejto strany a Kollára samotného sa umocňuje premyslenými mediálnymi výrokmi a signálmi, ktoré Kollár vedome a cielene vysielal v tejto debate. Významné posolstvo vlastnej samostatnosti až suverénnosti určite osloví určité percento voličov a to Kollár veľmi dobre vie a preto kontinuálne stavia na mediálnej pozícií nezávislého  a silného alfasamca, ktorú mu už dávnejšie vybudoval bulvár. Určité spektrum voličov totiž potrebuje takýchto vodcov, o ktorých si myslia, že neohrozene kráčajú svojou vlastnou cestou po nebezpečných chodníkoch slovenskej politiky. Kollár dokonca znásobil túto ilúziu suverenity, keď konštatoval „Viem, že nie sú nadšení z nás. Ani my nie sme nadšení z nich. Tento vzťah je veľmi vyrovnaný a obojstranný, ale samozrejme, keď sa nebude dať inak, tak budeme spolu rokovať.“ Toto všetko je v skutočnosti len strategickou politickou hrou ako reálnym postojom, najmä ak sa vezme do úvahy Kollárova minulosť, v ktorej sa skrýva nejaký fakt z jeho života, ktorý bude skutočnou príčinou, prečo Kollár súčasne vysiela ústretový balónik o možnej spolupráci. Totiž tým Kollár vyslal strategický signál, ktorý by mali pochopiť i jeho potencionálni voliči, že Sme rodina bude, ak to bude nevyhnutné, dievča pre všetko.

Reklama

Následne diskusia upadla do bežnej primitívnej úrovne slovenských politikov, kde sa preberá pred kamerami otázka, kto sa ako správa, kto ako o inom politikovi hovorí, čo je však možno ľudsky pochopiteľné, keď je Hlina účastníkom zájazdu.

Hlina, ako vždy emocionálne a s výrazom zúfalstva nesúvislo reagoval na výzvu moderátorky (o vylučovaní Kollára) slovami, že „no, ono, človek možno aj chcel byť aj zmierlivý, len či s dá, lebo nepovažujem … alebo ako mám vyhodnotiť to, že to novoročné stretnutie pán Kollár nazval, že stretnutie liberálneho klubu, viete, to je presne to vykrádanie slov, ktoré … my sme tu už všetci dopletení, strana pána Kollára sa volá Sme rodina.. stretnutie novoročné strán, ktoré povedali, že chcú predstaviť nejakú alternatívu …liberálny klub…nerobme to pán Kollár, nerobme to, naozaj nerobme to, nazvime to… však to nebolo stretnutie liberálneho klubu… ja viem, že vám to politicky sedí … máte to nadatované (…) ale je to nepoctivé, lebo to nebolo stretnutie liberálneho klubu, ale stretnutie signatárov dohody, ktoré sa dohodli, že nebudú po sebe špinavo útočiť, pred voľbami, a budú sa chcieť a pokúšať zložiť zmenu, ktorá je nevyhnutná … hej že začne sa zjavovať v tej hmle.. a kde bolo KDH? … tak už vôbec nemohlo byť ani teoreticky,…čiže …ak sa dá, ak nedá, tak dobre… tak ja podľa toho nakalibrujem …len ak máme ísť korektne tak treba pomenovať veci pravým menom“.

Z nesúvislého prejavu Hlinu, plného zúfalstva z tejto situácie, sa dá vyčítať, že ho vnútorne rozladilo, že už aj Kollár odhalil, že novoročné stretnutie niektorých politikov, bolo skutočne stretnutím liberálneho klubu, hoci niektorí z nich sú skôr kryptoliberálni. Hlina sa evidentne strachuje, že i tí poslední naivní kresťanskí voliči, ktorí  KDH zostali, dajú KDH nakoniec zbohom.  Je už len príznačné, že niektorí slovenskí politici (účastníci zájazdu značky slušnosť, zmena a bod zlomu…atď.), ktorí o sebe vyhlasujú, že predstavujú etalón slušnosti, sa musia zmluvne dohodnúť, že nebudú po sebe špinavo útočiť, čo poukazuje na ich skutočnú mravnú úroveň, ktorá určite prinesie slovenským občanom spravodlivosť…atď.

Evidentne emocionálne rozhodený Hlina, ako neistý žiačik vysvetľoval moderátorke, že po prvý raz sedí takto s pánom Kollárom (mávajúc knihou), že má všetko pripravené, …hovoriť o programe, že si doniesol program, „všetko tu mám“,  a tu sa dozvedel, že mali stretnutie liberálneho klubu a že on je predsedom kresťanskej konzervatívnej strany. „Viete prídete s dobrým úmyslom, ja sa nastavím, ja sa viem nastaviť aj tak, aj tak… ale v novom roku nebolo stretnutie liberálneho klubu“. Kollár na výzvu moderátorky pokojným hlasom povedal, že  nebude vstupovať do konfliktu s Hlinom, že on nemá žiadny problém ani s KDH, a že keď si pozriete facebook, tak nenájdete jeden jediný status voči pánovi Hlinovi, a Hlina ich dal asi dvesto za tri roky, a že tam je jasne vidieť, akým spôsobom komunikuje Hlina, a akým spôsobom komunikuje on, že ho nebude urážať… a že on je zodpovedný za svoju stranu a program, ktorý zodpovedne pripravili, a že oni nebudú útočiť tak, ako to robí Hlina..atď. Aspoň majú voliči KDH možnosť vidieť Hlinovu odpornú stratégiu pred voľbami, kde sa iba primitívne zameriava na politických oponentov, len aby nemusel hovoriť o tom, čo by malo byť jadrom a principiálnym východiskom kresťanskej politiky na Slovensku: boj proti potratovej genocíde slovenského národa ktorý vymiera (so všetkými dôsledkami na hospodárstvo a sociálny systém), civilizačný zápas o manželstvo a rodinu, v ktorej sa prirodzene rodí a formuje život ako dar lásky, lebo potom by musel vysvetľovať, prečo si za politických spojencov vyberá Hlina a KDH práve tých, ktorý tieto zvrátenosti schvaľujú.

René Balák

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
06:51

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Úrady zverejnili mená mŕtvych päť dní po útoku z minulého piatka. Išlo o najsmrtiacejší útok, k akému sa doteraz prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na európskom území, a najhorší v Rusku za posledných 20 rokov.

06:45

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach. Ako v stredu oznámili obe strany, odvrátili hrozbu štrajkov počas veľkonočných sviatkov.

06:35

Dva bombové útoky islamistického hnutia aš-Šabáb v centrálnej časti Somálska zabili v utorok najmenej 53 ľudí, počet zranených nie je známy.

Pri jednom z útokov islamisti pred základňou Busley v provincii Dolný Šabel odpálili vozidlá naložené výbušninami. Pri následnej prestrelke podľa hovorcu somálskej vlády zahynulo desať islamistov a päť vojakov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali