Poslanci rokovali o správe Úradu špeciálnej prokuratúry, Lipšic ich požiadal o slušné správanie, po “sledovaní” má obavy: “Môže to mať tragický koniec”

Poslanci rokovali o správe Úradu špeciálnej prokuratúry, Lipšic ich požiadal o slušné správanie, po “sledovaní” má obavy: “Môže to mať tragický koniec”

Bratislava 1. októbra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

V pléne Národnej rady (NR) SR sa v piatok dopoludnia začala diskusia k správe špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) za rok 2020. Do diskusie sa zatiaľ písomne prihlásili poslanci Ľuboš Blaha (Smer-SD) a Juraj Šeliga (nezaradený). Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic požiadal poslancov, aby sa nesprávali agresívne. Upozornil, že niekto môže takúto verbálnu agresiu zobrať vážne, čo môže mať tragický koniec

Daniel Lipšic
Na snímke špeciálny prokurátor SR Daniel Lipšic

Lipšic v úvode diskusie pripomenul, že uplynulý rok, ako aj tento sa potvrdzuje viac ako v minulosti, akú kľúčovú úlohu zohrávajú špecializované policajné aj justičné zložky v našom právnom systéme. Pripomenul, že “korupčná chobotnica”, ktorá sa začala od minulého roku odhaľovať a je založená na objektivizovaných verifikovaných výpovediach desiatok ľudí, ktorí boli v pozíciách moci, potvrdzuje, ako Slovensko v minulosti v týchto zložkách fungovalo.

Reklama

“A nerobím si ilúzie, že je možné urobiť rázny sek,” skonštatoval.

Špeciálny prokurátor zároveň požiadal poslancov naprieč politickým spektrom, aby sa správali civilizovane.

Reklama

“Obávam sa totiž, a nehovorím to len ako občan, ale hovorím to z titulu pozície, ktorú zastávam, že v prípade stupňujúcej sa verbálnej animozity, ktorá stúpa aj na Slovensku, sa môže stať, že niektorí jednotlivci tie tvrdé verbálne agresívne vyjadrenia pretavia v tragické činy,” pripomenul poslancom a požiadal ich, aby to vzali do úvahy.

 

Daniel Lipšic: Korupciu nie je možné odhaliť bez spolupracujúcich obvinených

Všetci vieme, že sofistikovanú trestnú činnosť, korupciu či zločinecké skupiny nie je možné odhaliť a odstíhať bez spolupracujúcich obvinených. V pléne Národnej rady (NR) SR to v piatok vyhlásil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Poslanci diskutujú o správe špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) za rok 2020. Lipšic tiež skonštatoval, že by očakával reakciu generálneho prokurátora Maroša Žilinku na verejné útoky na prokurátorov.

Lipšic pripomenul, že v prípade zločineckých skupín či korupcie ide o uzavreté skupiny, kde sa nepácha trestná činnosť na verejnosti. Pripomenul aj neustálu kritiku tzv. kajúcnikov. Poslanec Juraj Šeliga (nezaradený) v diskusii takisto povedal, že z inštitútu spolupracujúceho obvineného sa cez slovo kajúcnik stala nadávka. Poznamenal, že roky tento inštitút nikomu neprekážal, keď aj na základe tzv. kajúcnikov boli postavení pred súd napríklad členovia mafie.

Lipšic tiež zdôraznil, že považoval za potrebné, aby spochybňovanie postupov jeho kolegov malo nejakú reakciu. Bol by radšej, ak by si ich zastal Žilinka. Dodal, že teraz sa musia prokurátori brániť sami. Pripomenul, že je prívržencom otvorenej prokuratúry, kde sa rešpektujú rozhodnutia, ale môže sa vo vecnej rovine slobodne diskutovať o rôznych názoroch. Nemyslí si, že by mali mať prokurátori vždy rovnaký názor, aký má generálny prokurátor.

Reklama

Šeliga zároveň v diskusii ocenil, že počet vybavených vecí na špeciálnej prokuratúre stúpa. Kritizoval, že ÚŠP je finančne a personálne poddimenzovaný. “Špeciálna prokuratúra za 17 rokov svojej činnosti stíha tie najťažšie prípady v tejto krajine,” pripomenul s tým, že úradu treba dať viac peňazí, ak chceme, aby trestná činnosť bola stíhaná.

 

Blaha označil Lipšica za symbol korupcie,podľa Fica by mal odísť z funkcie

Poslanec Národnej rady (NR) SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) označil špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica za symbol korupcie vlády Igora Matoviča (OĽANO). Počas diskusie k správe o činnosti špeciálnej prokuratúry za rok 2020 skonštatoval, že Lipšic nie je nestranný ani bezúhonný, nikdy nebol a nie je prokurátorom, pretože ostal politikom. Pripomenul tiež, že bol v minulosti odsúdený za zabitie človeka. Vyčítal koalícii, že ho zvolila do funkcie, hoci nemal s prácou prokurátora skúsenosti.

Blaha hovorí o politickej vendete. Tvrdí, že Lipšicovou jedinou úlohou je pozatváranie súčasnej opozície. Vyhlásil, že mafiu na Slovensku porazíme až vtedy, keď Lipšic “skončí v base”. Dodal, že všetko v živote dosiahol podvodom, napríklad bezpečnostnú previerku či justičné skúšky. Hovoril aj o jeho prepojeniach na médiá.

Koalícii okrem iného vyčítal, že chce “vygumovať” generálneho prokurátora Maroša Žilinku len preto, lebo sa jej nepáčia dve jeho rozhodnutia v súvislosti s využitím paragrafu 363 Trestného poriadku. Namietal plánované zmeny v kompetenciách generálnej a špeciálnej prokuratúry.

Reklama

Andrej Stančík (OĽANO) označil Blahov prejav za reflux a pripomenul viaceré kauzy bývalých vlád. Romana Tabák (OĽANO) hovorila o Blahovi ako o besnom pseudoposlancovi, ktorého politika je založená len na urážaní.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský po viacerých podobných faktických poznámkach na Blahovo vystúpenie kolegom pripomenul, že diskutujú o správe o činnosti špeciálnej prokuratúry. Vyzval ich, aby sa vyjadrovali k veci.

Predseda Smeru-SD Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii podobne ako Blaha kritizoval Lipšica. Myslí si, že na upokojenie situácie na Slovensku by mal Lipšic odísť z funkcie. Podľa jeho slov nespĺňa elementárne kritériá na túto pozíciu a so svojimi prokurátormi robí špinavú prácu pre expremiéra Matoviča.

“Je výsmechom na stoličke šéfa špeciálnej prokuratúry,” podotkol a vyjadril nespokojnosť s jeho pôsobením vo funkcii.

Fico reagoval aj na prepustenie štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a bývalého dočasne povereného šéfa policajnej inšpekcie Petra Sch. z väzby. Tvrdí, že voči nim existujú riadne a legálne získané dôkazy, že si vymýšľali obvinenia.

“Potvrdilo sa, že títo vyšetrovatelia páchali trestné činy,” vyhlásil.

Vzhľadom na ich prepustenie sa pýta, ako sa majú cítiť iní, napríklad bývalý policajný prezident Tibor G. či bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. Podľa Fica sú vo väzbe iba na základe výpovedí udavačov a bez priamych dôkazov.

Nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini v tejto súvislosti podčiarkol, že rozhodnutia súdov treba rešpektovať. Hoci po prečítaní si uznesenia o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom si myslel, že rozhodnutie súdu bude iné. Poukázal na to, že Krajský súd v Bratislave v piatok rozhodol len o väzbe a vyšetrovatelia ostávajú obvinení. Počkať preto podľa neho treba na závery vyšetrovania a finálne rozhodnutie.

 

Kauza sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica

Daniel Lipšic v polovici septembra (17.9.2021), pred rokovaním Výboru pre obranu a bezpečnosť vyhlásil, že jeho auto počas cesty do parlamentu sledovalo iné auto s neexistujúcimi ešpézetkami. Naznačil, že za touto akciou môže stáť Slovenská informačná služba. Toto vyhlásenie samozrejme znepokojilo členov výboru a situáciou sa chceli zaoberať na najbližšom rokovaní, v stredu 22. septembra. Člen výboru Juraj Šeliga dokonca označil toto sledovanie za “šialené”.

Reklama

Lipšicovej verzii o sledovaní však neverilo viacero odborníkov. Ostro proti nemu vystúpil bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek, ako aj bezpečnostný analytik a bloger Radovan Bránik. Obaja svorne tvrdili, že ak by k sledovaniu takýmto autom naozaj došlo, existovali legálne možnosti, ako sa k pôvodu auta dopátrať.

“Je šokujúce vyjadrenie špeciálneho prokurátora D. Lipšica, že ho sledovalo vozidlo s neevidovanou poznávacou značkou, pričom akosi u neho absentuje vyjadrenie, prečo nepoužil ten najjednoduchší postup, zavolať operačného dôstojníka polície, oznámiť mu túto hrozbu a okamžite k zastaveniu a previerke osadenstva vozidla a dôvodu sledovania vozidla so špeciálnym prokurátorom privolať policajné hliadky. Aspoň takto sa to v normálne fungujúcej spoločnosti robí a nie hovoriť o niečom, čoho pravdivosť už nemožno následne preveriť,“ vyjadril sa Jozef Šátek.

Ani podľa Bránika takéto kvázi sledovanie pre Lipšica nemohlo predstavovať žiadne riziko či problém, obzvlášť, keď pohyb a činnosť takéhoto auta zaregistrovali. Podľa jeho názoru vôbec nešlo o skryté sledovanie, odhadoval to skôr na sprevádzanie jeho vozidla. A v tomto ponímaní vnímal Lipšicove vyjadrenia o sledovaní Slovenskou informačnou službou skôr ako komédiu, než ako reálnu hrozbu.

A to sa následne aj potvrdilo. O pár dní vyšlo najavo, že za “sledovaním” špeciálneho prokurátora nebola žiadna tajná služba, ako pôvodne zaznačoval Lipšic, ale išlo o individuálne zlyhanie zamestnanca bezpečnostných zložiek.

„Bolo mi bezpečnostnými zložkami objasnené, že išlo o individuálne zlyhanie vodiča jednej z bezpečnostných zložiek, a tým to považujem za vyriešené,“ uviedol Lipšic pre Denník N.

Reklama

Bezpečnostné zložky mu mali oznámiť, že uvedený vodič bol na detektore lži a výsledok potvrdil, že nešlo o akciu namierenú proti špeciálnej prokuratúre.

Za vyriešené to však nepokladal predseda Národnej rady SR a tiež líder strany Sme rodina, ktoré takéto neoverené vyhlásenia nepokladá za štandardné. Preto verejne vyzval Daniela Lipšica, aby sa Slovenskej informačnej službe ospravedlnil.

„Očakávam, že sa ospravedlníte SIS, že ste ich klamlivo zatiahli do prebiehajúcej kauzy a do médií ste lživo uvádzali, že Vás sleduje SIS napriek tomu, že ste o tom nemali dôkazy. A teraz sa pravda ukázala, že to bol niekto iný,“ uviedol Kollár na sociálnej sieti.

Táto výzva však zatiaľ nepadla na úrodnú pôdu.

 

Reklama
Poslanci ukončili deň,v diskusii k správe Lipšica budú pokračovať v utorok

“Zažila som toho vo svojom živote naozaj veľa. Netušila som však, že na najvyšších pozíciách v tejto krajine sú hulváti, ľudia bez morálky a klamári. To, čo sa deje v parlamente, sa nedeje ani v krčme najnižšej kategórie,” podotkla Anna Remiášová (OĽANO).

Zákonodarcovia by sa mali zísť opäť v utorok (5. 10.) ráno od 9.00 h. Okrem správy Lipšica ich čaká ešte viacero neprerokovaných bodov programu. Medzi nimi i ďalšie informačné správy. Prerokovať majú aj viacero noviel z dielne koaličných či nezaradených poslancov.

Plénum má tiež ešte prebrať návrhy vicepremiéra pre legislatívu Štefana Holého (Sme rodina), medzi nimi aj novelu zákona o verejnom obstarávaní.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:37

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to z návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

13:36

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu spotrebiteľských cien, ako sa očakávalo, “je súčasťou hry”. Uviedol to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks v rozhovore vo Washingtone, kde sa zúčastňuje jarného zasadania Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky.

13:35

Ceny zlata v piatok ráno prudko vzrástli a priblížili sa k rekordným maximám po správach o izraelských útokoch na Irán, ktoré zvýšili dopyt po tzv. bezpečných investíciách. Spotová cena zlata sa v piatok ráno nakrátko vyšplhala až na 2417,79 USD (2264,06 eura) za uncu (31,1 gramu). Júnový kontrakt na zlato na komoditnej burze Comex stúpol 2433 USD za uncu.

13:32

Skupina G7 v piatok v súvislosti s útokom v Iráne vyzvala na zmiernenie napätia v regióne a varovala pred “katastrofálnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo” v prípade plnohodnotnej izraelskej operácie v meste Rafah. Ministri zahraničných vecí týchto siedmich najvyspelejších krajín sa na stretnutí na Capri taktiež zaviazali pomôcť Ukrajine s protivzdušnou obranou.

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali