Poslanci prelomili veto prezidenta, prednostné objednávanie sa zruší

Poslanci prelomili veto prezidenta, prednostné objednávanie sa zruší

Bratislava 11. marca 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Denisa Horváthová)

 

Odzvonilo aj poplatkom za administratívu

Poplatky u lekárov dostanú nové pravidlá a prednostné objednávanie v ambulanciách sa zruší. Poslanci NR SR dnes 81 hlasmi prelomili veto prezidenta Andreja Kisku a opätovne schválili novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti.

Reklama
Ilustračné foto

Kiska vrátil právnu normu do parlamentu ako celok, čo znamená, že poslanci už nemohli robiť v zákone žiadne zmeny. Mohli si len vybrať, či novelu opätovne podporia alebo nie. “Vrátenie schváleného zákona utvára priestor na odbornú diskusiu a na opätovné prehodnotenie všetkých aspektov schválenej právnej úpravy tak, aby výsledné riešenie bolo na prospech všetkých zainteresovaných strán,” uviedol v odôvodnení svojho veta Kiska.

Podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) sa na príprave novely pracovalo dva roky a pacienti vďaka nej budú vedieť, za čo majú platiť. “Chcem zdôrazniť, že tento zákon sme robili na podklade pacientov a na základe ich žiadosti, chceli mať v poplatkoch jasno, za čo majú platiť a za čo nie. Nesúhlasím s tým, že pacient má byť rukojemník medzi poisťovňou a poskytovateľom,” povedal dnes minister s tým, že lekári majú dosť peňazí na poskytovanie starostlivosti v potrebnom rozsahu.

Reklama

Poslanec a člen zdravotníckeho výboru Viliam Novotný (nezaradený) si myslí, že Smer-SD si nechce pripustiť chybu. “Som prekvapený, že ani teraz, lebo prezident urobil odborne správne rozhodnutie, keď zákon vrátil. Zákon mal urobiť poriadok s poplatkami a vyvolal ešte väčší chaos. Poplatky nezrušil, len sa premenujú. Tento zákon mal byť jednoznačný a dnes ani súkromní lekári, ani ministerstvo celkom presne nevie, či budú môcť spoplatniť nezazmluvnené výkony,” zhrnul. Poukázal tiež na nespokojnosť so zrušením prednostných vyšetrení.

Podľa samotnej novely za administratívne úkony ako vypísanie receptu či potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení by lekári v ambulanciách už čoskoro nemali vyberať poplatky. Okrem poplatkov za administratívu odzvonilo aj prednostnému objednávaniu sa na termíny. Poplatky za prednostné vyšetrenie zrušil cez pozmeňujúci návrh poslanec Juraj Blanár (Smer-SD). Inštitút prednostného poskytovania zdravotnej starostlivosti podľa neho spôsoboval v praxi problémy a mnohí pacienti tak čakajú, keďže ich predbehnú tí platiaci.

 

KDH: Politická poslušnosťposlancov Smeru opäť zvíťazila nad odbornými argumentmi a zdravým rozumom

KDH považuje rozhodnutie poslancov za chybu, ktorá sa slovenským pacientom vráti ako bumerang a zákon sa v budúcnosti znova ocitne na stole zákonodarcov. Novela zákona, ktorú pred časom NR SR už schválila, ale prezident ju s pripomienkami vrátil poslancom späť na prerokovanie, upravuje viaceré poplatky v ambulanciách a tiež ruší možnosť prednostného objednávania pacientov.

Reklama

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa v tomto prípade opäť zvíťazila politická poslušnosť poslancov Smeru-SD nad odbornosťou a zdravým rozumom. „Prijatá novela zákona je dôkazom toho, že ani po trojročnom vládnutí strana Smer-SD nemá jasnú koncepciu smerovania slovenského zdravotníctva. Nejednoznačnosť zákona a diametrálne odlišné výklady jeho častí ešte pred uvedením takéhoto zákona do praxe prinesú množstvo problémov, ktoré budeme musieť dodatočne riešiť,“ predpokladá predseda KDH a hovorí o tom, že poslanci vládnej strany namiesto hľadania dobrých riešení strkajú pred skutočnými problémami slovenského zdravotníctva hlavu do piesku.

Podľa experta KDH na zdravotníctvo Mariána Faktora poslanci Smeru-SD nevyužili svoju druhú šancu na to, aby priniesli skutočné a efektívne riešenia pre pacientov. „Takýto zákon, na to, aby plnil svoj cieľ je potrebné prijať po dôkladnej analýze prostredia a dopadov, ktoré v dôvodovej správe chýbali. Namiesto zamyslenia sa nad odbornými argumentami prezidenta Andreja Kisku však poslanci zvolili populistickú stratégiu zákazu vyberania poplatkov, ktorý neprinesie nič dobré ani systému, ani pacientom. Tento zákaz sa dá prirovnať k liečbe symptómov namiesto toho, aby sme sa zamerali na zistenie a liečbu skutočných príčin ochorenia“, hovorí Marián Faktor a dodáva, že zrušením poplatkov priame platby v ambulanciách nevymiznú, ale budú v iných formách znepríjemňovať život pacientov aj naďalej. 

Za východisko z tejto situácie považuje Marián Faktor jasné definovanie nárokov pacienta, ktoré mu vyplývajú z verejného zdravotného poistenia a určenie jednoznačných pravidiel na vyberanie akýchkoľvek poplatkov nad tento rámec tak, aby nemohli byť obchádzané a zneužívané v neprospech pacienta, čo sa dnes bežne deje. Zavedením limitov na doplatky je zároveň potrebné chrániť pred nadmernou finančnou záťažou najmä sociálne slabších, zdravotne ťažko postihnutých obyvateľov a dôchodcov, uzatvára Marián Faktor.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali