Posledná schôdza pred voľbami sa skončila, o prídavku na dieťa sa nerozhodne. Premiér sľubuje: Ak bude mať Smer-SD silný mandát od ľudí, presadí to v nasledujúcom volebnom období

Posledná schôdza pred voľbami sa skončila, o prídavku na dieťa sa nerozhodne. Premiér sľubuje: Ak bude mať Smer-SD silný mandát od ľudí, presadí to v nasledujúcom volebnom období

Bratislava 26. februára 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) prerušil hneď v úvode šiesty rokovací deň, keďže plénum nebolo uznášaniaschopné k návrhu na skrátené legislatívne konanie k zvýšeniu prídavku na dieťa. Danko avizoval, že ak ani o 15 minút nebude plénum schopné hlasovať, schôdza končí. Situácia sa zopakovala, poslanci hlasovaním schôdzu ukončili

Na snímke poslanci v Národnej rade SR

Hlasovanie o zvýšení prídavku na dieťa je pritom posledným bodom mimoriadnej 58. schôdze, nakoľko vláda stiahla z rokovania návrh na zrušenie diaľničných známok.

Reklama

Parlament nebol uznášania schopný ani po druhý raz, a preto 58. schôdzu poslanci ukončili.

Ohlásil to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) po tom, ako plénum ani na druhý pokus nebolo uznášaniaschopné pri vládnom návrhu na skrátené legislatívne konanie k zvýšeniu prídavku na dieťa a následne si plénum odhlasovalo ukončenie schôdze.

Reklama

Návrh na zvýšenie prídavku na dieťa bol posledným bodom tejto 58. schôdze. Danko už v utorok (25. 2.) avizoval, že vo štvrtok nebude parlament rokovať, pretože nechce porušiť volebné moratórium. Na záver schôdze Danko poslancom zaželal úspešný politický boj vo voľbách a poďakoval im za spoluprácu počas štyroch rokov.

Plénum pri návrhu na skrátený režim pri prídavku na dieťa nebolo uznášaniaschopné ani na druhý pokus, o tomto opatrení sa tak v končiacom volebnom období rozhodovať už nebude.

K výsledku schôdze sa na sociálnej sieti vyjadril aj premiér Peter Pellegrini. “Je mi veľmi ľúto, že opozícia v parlamente nepodporila návrh vlády na zdvojnásobenie rodinných prídavkov. Som presvedčený, že pomoc rodinám s deťmi je tá najlepšia investícia do budúcnosti slovenského národa. Ak bude mať Smer-SD silný mandát od ľudí, presadí toto opatrenie v nasledujúcom volebnom období. Sociálny štát a pomoc ľuďom bude vždy našou najvyššou prioritou,” prisľúbil premiér.

Vláda do parlamentu predložila návrh, ktorým sa mal zdvojnásobiť prídavok na dieťa na 50 eur. Ešte v utorok predseda strany Smer-SD a poslanec Robert Fico avizoval, že by sa mohlo nájsť aj iné riešenie, ako tento prídavok rodičom dať. Okrem vyplatenia jeho sumy spomínal aj formu odpočítania z daní.

V budúcom roku sa malo zvýšenie prídavku na dieťa priemerne mesačne týkať 1.087.900 detí, 651.830 poberateľov príspevku a vyžiadať si malo takmer 300 miliónov eur.

Reklama

 

Ján Richter: Som sklamaný, že sa neotvorila otázka rastu prídavku na dieťa

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) je sklamaný z toho, že sa parlamentu nepodarilo rozhodnúť o zvýšení prídavku na dieťa. Avizoval však, že toto opatrenie aj naďalej zostáva prioritou strany.

Podľa Richtera prijatie tohto opatrenia “bolo by takým pekným zavŕšením”, pretože sa prijali zmeny pri príspevku pri narodení dieťaťa, materského, ako aj rodičovskom príspevku. Richter podotkol, že vláda bola pripravená diskutovať o prípadných zmenách pri prídavku na dieťa.

“Pokiaľ nebola vôľa otvoriť vôbec túto otázku, tak sme to museli akceptovať. Som prekvapený. Predpokladal som, že všetci tí, ktorí podporili dôchodky, že budú súčinní a podporia kvázi to vyrovnanie aj smerom k mladým rodinám. Bez ohľadu na to, či po voľbách budeme vo vláde, alebo v opozícii, jeden z prvých návrhov, ktoré budeme iniciovať, bude tento,” avizoval Richter.

Reklama

Ešte v utorok predseda strany Smer-SD a poslanec Robert Fico avizoval, že by sa mohlo nájsť aj iné riešenie, ako tento prídavok rodičom dať. Okrem vyplatenia jeho sumy spomínal aj formu odpočítania z daní. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) pripustil, že zvýšenie prídavku na dieťa “stroskotalo” pre nastavenie zásluhovosti pri tejto dávke.

“Je veľmi ľahké zdvihnúť prídavky, ale je veľmi ťažké nájsť v tom systéme takú tú spravodlivosť. Zásluhovosť bol ten hlavný problém,” uviedol Danko. Tiež však zopakoval, že sa bude snažiť presadiť, aby pracujúce ženy s tromi a viac deťmi neplatili daň z príjmu. “Tým pádom by mali viac ako priame detské prídavky,” tvrdí Danko.

Richter uviedol, že možno niektorým poslancom sa nepozdávalo zvyšovanie prídavku v súvislosti s rómskymi rodinami. Aj predseda Smeru-SD Robert Fico v utorok (25. 2.) priblížil, že “počúvali výhrady od niektorých kolegov poslancov, že sa im nepáči, ak rodinné prídavky majú dostať napríklad aj rómske deti”.

Richter uviedol, že sa drží prísne antidiskriminačného zákona a antidiskriminačné reči o rómskych deťoch napríklad v súvislosti s prídavkami považuje za nevhodné. “Viaceré rómske rodiny sú viacdetné a prirodzene berú aj viac rodinných prídavkov, ale to nie je nič zlé. Zodpovedá to zákonu, podmienkam,” doplnil Richter.

Tiež upozornil na to, že v zákone máme isté kontrolné mechanizmy. “Dieťa, ktoré nenavštevuje povinnú školskú dochádzku, automaticky tam ide sankcia. Okrem toho máme osobitného príjemcu. Istý mechanizmus tu bol. Mohli sme sa ale pred druhým čítaním o tomto odborne baviť a bol by som pripravený si to vydiskutovať,” tvrdí Richter.

 

Koaličných ani opozičných poslancov neprekvapilo, ako sa skončila schôdza

Vývoj schôdze Národnej rady (NR) SR v stredu neprekvapil koaličných ani opozičných poslancov. Uviedli to po tom, ako sa schôdza ukončila bez rokovania o zvýšení prídavku na dieťa.

“My sme to predpokladali, že to takto skončí. Dosiahli sme to, čo sme dosiahnuť chceli, to je, že Istanbulský dohovor bol definitívne pochovaný,” poznamenal poslanec SNS Anton Hrnko. Pri prídavku na dieťa uviedol, že to stopli iné kluby, nie SNS.

Poslankyňa Smeru-SD Darina Gabániová zdôraznila, že takýmto spôsobom treba podporovať rodiny. “Sociálny status patrí všetkým ľuďom, to je základ sociálnej demokracie,” podotkla. “Spravil niekto viac pre tento národ ako my, čo sa týka sociálnych vecí? Dal im niekto viac z tej prosperity krajiny? Z tých peňazí, ktoré táto spoločnosť vyrobí?” reagovala na otázku, prečo s opatreniami prišli len pár dní pred voľbami.

Reklama

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár zopakoval, že avizovali nepodporenie opatrení. “Lebo nie je to systémové a nie je to adresné,” myslí si.

Podľa poslanca SaS Martina Klusa bolo zrejmé, že v prípade prídavku nie je dohoda. Prekvapený nebol ani predseda poslaneckého klubu OĽaNO Eduard Heger, podľa ktorého sa hrá o politické body. “Cítia padajúce preferencie a snažia sa zachraňovať situáciu,” vyhlásil s tým, že v prípade prídavku na dieťa ide podľa neho o politikárčenie.

Predseda Sme rodina Boris Kollár avizoval podporu prídavku na dieťa, pretože je za akúkoľvek formu podpory matiek s deťmi. Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý označil sociálne opatrenia na schôdzi ako “volebnú korupciu”.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali