Porošenko: Savčenkovú čoskoro prepustia z ruskej väznice

Porošenko: Savčenkovú čoskoro prepustia z ruskej väznice

Moskva/Minsk 12. februára 2015 (TASR/HSP-Kirill Kudryavtsev)

 

Savčenková je v ruskom väzení, kde drží už takmer osem mesiacov protestnú hladovku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes po celonočných rokovaniach oznámil, že ukrajinská armádna pilotka Nadija Savčenková bude čoskoro prepustená z ruského väzenia.

Reklama

Skutočnosť, že prezident špecifikoval 33-ročnú Savčenkovú aj v dohode, ktorá má ukončiť boje v krvavom konflikte na východe Ukrajiny, zdôrazňuje, akou dôležitou postavou sa stala táto pilotka.

Savčenkovú uniesli proruské sily na východe Ukrajiny a odovzdali ju do Ruska. Tam ju zadržiavajú vo väzbe pre obvinenia z napomáhania pri zabití dvoch ruských novinárov vlani v júni v Donbase. Ruská vyšetrovacia komisia tvrdí, že Savčenková poskytla súradnice pozície oboch novinárov pre mínometný útok, ktorý ich potom usmrtil. Išlo o novinárov Igora Korneľuka a Antona Vološina z ruskej štátnej televíznej spoločnosti VGTRK, pripomenula tlačová agentúra Reuters. Savčenkovej za to hrozí v prípade odsúdenia 20 rokov väzenia.

Reklama

Pilotka počas takmer ôsmich mesiacov v ruskej väzbe drží protestnú hladovku. Medzičasom sa stala ukrajinskou národnou hrdinkou a symbolom odporu proti ruskej agresii na Ukrajine. Vlani v októbri dokonca získala v neprítomnosti kreslo v parlamente a bola vymenovaná za členku ukrajinskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PZ RE).

“Nadhodil som záležitosť prepustenia Nadije Savčenkovej a bol som informovaný, že by k tomu malo dôjsť čoskoro, po lekárskej prehliadke a po spracovaní predbežných záverov vyšetrovania,” oznámil dnes Porošenko novinárom v Minsku, kde s lídrami Ruska, Francúzska a Nemecka dohodol prímerie pre východ Ukrajiny. Tamojšie boje si už vyžiadali vyše 5000 ľudských životov.

“Žiadal som o okamžité prepustenie a moju výzvu podporili aj francúzsky prezident a nemecká kancelárka. Bol to náš spoločný postoj,” dodal Porošenko. Savčenkovej ruský obhajca Mark Fejgin povedal, že je ešte priskoro na oslavy. Rýchle prepustenie však môže zachrániť túto ženu, ktorá za dva mesiace hladovky schudla približne 17 kilogramov. Protestuje ňou proti svojmu zadržiavaniu, ktoré označuje za absurdné a politicky motivované.

Pilotka tvrdí, že je nevinná a že ju povstalci ilegálne odviezli z Ukrajiny, pričom jej zaviazali oči a odovzdali ju ruským tajným agentom. Moskovský súd jej tento týždeň predĺžil väzbu o tri mesiace, do 13. mája. Vera Savčenková opísala, ako jej staršia sestra Nadija, ktorá odslúžila šesť mesiacov v Iraku v rokoch 2003-2004, rýchlo chradne.

“Vždy bola dvakrát taká veľká ako ja, ale teraz je chudšia než ja,” vyhlásila Vera Savčenková pred smutne známou väznicou Matrosskaja tišina pri Moskve, kde tento mesiac videla svoju sestru na hodinu trvajúcej návšteve. Pilotka pije dva litre teplej vody denne a intravenózne jej podávajú glukózu, ako uviedol jej právnik a rodina. Potrebuje veľa oddychovať, ale vo svojej cele, kde má vlastnú sprchu, číta knihy.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali