Poľský Senát odobril reformu justície, ktorá sa veľmi nepáči predstaviteľom EÚ

Poľský Senát odobril reformu justície, ktorá sa veľmi nepáči predstaviteľom EÚ

Varšava 16. decembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Czarek Sokolowski)

 

Horná komora poľského parlamentu (Senát) schválila v piatok večer drvivou väčšinou hlasov návrhy zákonov, ktoré vládnucej strane umožňujú kontrolu nad najvyšším súdom i ďalším kľúčovým súdnym orgánom v krajine. Zákonodarcovia legislatívu odobrili napriek varovaniam zo strany lídrov Európskej únie, že takýto krok by v konečnom dôsledku mohol viesť až k strate hlasovacieho práva Poľska v Únii, priblížila agentúra AP.

Ilustračné foto

Za návrh zákona o zmene procesu vymenovávania členov Národnej súdnej rady (KRS), ktorá nominuje sudcov, hlasovalo 60 zákonodarcov, proti sa vyslovilo 26 a jeden sa hlasovania zdržal. Krátko predtým schválil Senát aj návrh zákona o zmene fungovania najvyššieho súdu v krajine. Za túto legislatívu hlasovalo 58 zákonodarcov, proti sa vyslovili 26 a traja sa hlasovania zdržali, informovala poľská tlačová agentúra PAP.

Reklama

Oba návrhy už 8. decembra odobrila i dolná komora parlamentu (Sejm) a teraz ich ešte musí schváliť poľský prezident Andrzej Duda. Ten pritom predmetnú legislatívu predložil a jeho kancelária už skôr avizovala, že ju aj podpíše. Oba návrhy poľská opozícia označila za protiústavné a ostro proti nim protestovala.

Pred poľským parlamentom sa podľa AP v piatok večer zhromaždili stovky demonštrantov, vyzývajúcich prezidenta, aby návrhy vetoval.

Reklama

Samotný Duda popudil v júli poľskú vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS), keď po mohutných protestoch v Poľsku a kritike zo strany Bruselu vetoval dva z jej dovedna troch sporných zákonov o reforme poľskej justície. Tie už predtým schválili obe komory poľského parlamentu. Prezident následne v septembri predložil vlastné návrhy na reformu najvyššieho súdu i KRS, práve tie, ktoré teraz odobril parlament.

Legislatíva umožní poslancom Sejmu vyberať na štvorročné funkčné obdobie až 15 z dovedna 25 členov KRS. V prípade návrhu týkajúceho sa zmeny fungovania najvyššieho súdu, bude môcť ten preskúmať a následne i zmeniť akýkoľvek verdikt, ktorý bol v Poľsku vynesený po roku 1997. Proti akémukoľvek rozsudku s výnimkou toho, ktorý vynesie správny súd, sa tiež bude možné v súlade so špeciálnym postupom odvolať na najvyššom súde. V zmysle tohto zákona by tiež mali všetci sudcovia najvyššieho súdu odísť do dôchodku po dovŕšení 65 rokov, okrem tých, ktorým udelí výnimku samotný prezident.

Poslanci Sejmu zároveň ešte vo štvrtok večer a schválil i zmeny vo volebnom zákone a v štátnej volebnej komisii, navrhované taktiež vládnucou PiS. Na základe týchto návrhov budú zákonodarcovia vyberať sedem z deviatich členov volebnej komisie a minister vnútra bude vymenovávať volebných inšpektorov. Túto legislatívu ešte musí odobriť Senát i Duda.

Koncom novembra sa v mestách po celom Poľsku proti kontroverznej justičnej reforme konali demonštrácie. Jej kritici sa obávajú, že zákony, ktoré by dali vláde väčšiu kontrolu nad súdmi, no i národnou volebnou komisiou, ohrozia nezávislosť súdnictva. PiS však tvrdí, že robí potrebné reformy, do ktorých sa poľské vlády dosiaľ od pádu komunizmu v roku 1989 nepustili. Protesty sú podľa nej dielom postkomunistických elít snažiacich sa udržať si privilégiá.

Európska komisia bude už v stredu 20. decembra rozhodovať o prípadnom otvorení konania voči Poľsku na základe článku č. 7 Zmluvy o Európskej únii, ktorý môže aplikovať v súlade s údajným jednoznačným nebezpečenstvom vážneho porušenia princípov právneho štátu. Ak by však EK iniciovala predmetné konanie, najskôr by mu muselo dať zelenú 80 percent členských štátov, teda štyri pätiny z nich. Následne by jednohlasne mohli rozhodnúť, že porušenie skutočne jestvuje.

Reklama

Osud takéhoto pokusu je však už teraz viac-menej jasný, pretože Maďarsko už v prípade konania EK avizovalo, že ho bude vetovať. Bez konsenzu všetkých členských štátov by pritom nemohlo dôjsť ani k prípadnému pozastaveniu hlasovacieho práva Poľska v Únii.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali