Viac ako polovica občanov je spokojná s tým, ako vláda postupuje pri zvládaní epidémie, vyplýva z prieskumu Ako sa máte, Slovensko?

Viac ako polovica občanov je spokojná s tým, ako vláda postupuje pri zvládaní epidémie, vyplýva z prieskumu Ako sa máte, Slovensko?

Bratislava 5. mája 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Viac ako polovica (53,4 percent) respondentov je veľmi alebo skôr spokojná s tým, ako vláda postupuje pri zvládaní epidémie, vyplýva z prieskumu Ako sa máte, Slovensko? Prieskum iniciovali spoločnosť Mnforce, agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Prieskum bol realizovaný 21.- 23.4.2020 na vzorke 1000 respondentov, informoval agentúru SITA Juraj Caránek zo spoločnosti Seesame

Ilustračné foto

Z prieskumu ďalej vyplýva, že každý štvrtý respondent nemal na počínanie vlády vyhranený názor. Každý piaty respondent bol s počínaním vlády skôr alebo veľmi nespokojný. „Čím viac sa respondenti domnievali, že väčšina opatrení vlády slúži v prospech občanov a spoločenský systém na Slovensku funguje tak ako má, tým viac boli spokojní s počínaním vlády,“ informoval Caránek.

Reklama

Respondenti sa v prieskume zároveň vyjadrovali aj k jednotlivým karanténnym opatreniam, ktoré vláda zaviedla na boj proti koronavírusu. Respondenti mali vyjadriť svoj súhlas na 10-bodovej škále, kde číslo jeden znamenalo úplný súhlas a desať úplný nesúhlas. Z odpovedí vyplýva, že prevažná väčšina respondentov súhlasila so všetkými zavedenými karanténnymi opatreniami. Najväčší súhlas vyjadrili s uzavretím niektorých rómskych osád, pričom 86 percent respondentov zvolilo možnosť osem až desať na 10-bodovej škále a s povinným nosením rúška na verejnosti súhlasilo 83 percent respondentov. Najmenší súhlas vyjadrili so zákazom voľného pohybu cez veľkonočné sviatky a s uzavretím obchodov, s ktorým nesúhlasil každý desiaty respondent.

Najväčší súhlas s uzavretím niektorých rómskych osád vyjadrili voliči strán Sme rodina (79,6 percenta respondentov zvolili odpoveď desať), Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko ( ĽSNS 76,5 percenta zvolilo odpoveď desať), Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO 76,3 percenta zvolilo odpoveď desať), Za ľudí (73,8 percenta zvolilo odpoveď 10) a Smer (71, 6 percenta zvolilo odpoveď 10).

Reklama

„Čím viac respondenti považovali koronavírus za ohrozenie zdravia pre nich osobne i pre ľudí na Slovensku vo všeobecnosti, tým viac súhlasili s karanténnymi opatreniami. Podobne, čím viac boli respondenti spokojní s doterajším počínaním vlády, tým viac súhlasili s karanténnymi opatreniami, pričom tento vzťah bol najsilnejší v prípade obmedzenia slobody pohybu počas veľkonočných sviatkov. Takisto, tí respondenti, ktorí sa domnievali, že väčšina opatrení vlády slúži v prospech občanov a spoločenský systém na Slovensku funguje tak ako má, najviac súhlasili práve s obmedzením slobody pohybu počas veľkonočných sviatkov,“ tvrdí Caránek.

Prieskum Ako sa máte, Slovensko? tiež zisťoval vnímanie karanténnych opatrení ako obmedzujúcich osobnú slobodu na jednej strane a ochraňujúcich verejné zdravie na strane druhej. S tým, že vláda má právo obmedziť slobodu pohybu ľudí, aby zastavila šírenie koronavírusu, sa stotožnilo 60 percent respondentov. Väčšina respondentov sa prikláňala k tvrdeniam, že karanténne opatrenia je nevyhnutné dodržiavať tak dlho, kým trvá riziko ochorenia. Každý štvrtý, resp. piaty respondent nemal na tieto otázky vyhranený názor. Približne každý piaty respondent sa stotožňoval s výrokmi, ktoré sa týkali zachovania osobnej slobody jednotlivca aj za cenu ohrozenia verejného zdravia.

Prieskum naznačil, že s pokračovaním karanténnych opatrení počas trvania rizika ochorenia v najvyššej miere súhlasili voliči Za ľudí (71,4 percenta) a voliči OĽaNO (70,1 percenta). S obmedzením slobody pohybu najviac súhlasili voliči Sloboda a Solidarita (SaS 77,8 percenta), Za ľudí (76,2 percenta) a OĽaNO (75,3 percenta). So sledovaním a kontrolou občanov počas pandémie sa najviac stotožnili voliči Za ľudí (73,8 percenta) a OĽaNO (67,4 percenta). S opatreniami obmedzujúcimi osobnú slobodu o niečo viac súhlasili tí ľudia, ktorí sa domnievali, že väčšina opatrení vlády slúži v prospech občanov a spoločenský systém na Slovensku funguje tak, ako má. Takisto s nimi o niečo viac súhlasili tí respondenti, ktorí boli spokojnejší s doterajším počínaním vlády.

„Odpovede svedčia o relatívne vysokej ochote respondentov obmedziť právo na „normálny život“ v mene spomalenia šírenia pandémie. Dá sa však predpokladať, že táto ochota bude postupne slabnúť najmä v dôsledku klesajúceho pocitu ohrozenia koronavírusom a výraznejšieho poklesu nových prípadov, ktorý nastal po realizácii nášho výskumu,“ upresňuje Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu SAV.

Respondenti prieskumu Ako sa máte, Slovensko? sa vyjadrovali aj k otázke, kto je podľa ich názoru najviac ohrozený koronavírusom z hľadiska nakazenia. Svoje odpovede označovali na škále, kde jeden znamená „vôbec nesúhlasím a päť znamená „úplne súhlasím.“ Podľa respondentov sú najviac ohrozenými skupinami chronicky chorí ľudia (89, 7 percenta respondentov zvolilo odpoveď 4 alebo 5), zdravotníci a pomáhajúce profesie (88 percent ) a seniori (87,4 percenta). Ako najmenej ohrození boli vnímaní Rómovia, avšak aj ich za skôr alebo úplne ohrozených považovala nadpolovičná väčšina opýtaných (57,1 percenta). Rómov za ohrozených koronavírusom považovali v najvyššej miere voliči Za ľudí (76,2 percenta zvolilo odpoveď 4 alebo 5) a v najnižšej miere voliči ĽSNS (39,5% zvolilo odpoveď 4 alebo 5, pričom 35,8 percenta voličov ĽSNS Rómov za ohrozených skôr alebo vôbec nepovažovalo).

Reklama

Z odpovedí respondentov ďalej vyplýva, že najmenej ohrozujúcou skupinou z hľadiska šírenia koronavírusu boli považovaní prisťahovalci, resp. cudzinci žijúci na Slovensku, ktorých za hrozbu považovala menej ako polovica respondentov. Za najväčšiu hrozbu pre šírenie koronavírusu respondenti považovali ľudí, ktorí nerešpektujú karanténne opatrenia. V poradí druhou skupinou, ktorú respondenti vnímali ako ohrozujúcu, boli slovenskí občania, ktorí sa na Slovensko vracajú zo zahraničia (77,6 percenta) a 75,7 percenta respondentov za hrozbu pre šírenie koronavírusu považovalo Rómov.

„Vzhľadom na vysokú deklarovanú mieru dodržiavania karanténnych opatrení u našich respondentov, aj na vysokú mieru súhlasu so zavedenými opatreniami neprekvapí, že za najväčšie ohrozenie boli považovaní ľudia, ktorí nedodržiavajú karanténne opatrenia. Ďalej boli ako najviac ohrozujúce vnímané tie skupiny, ktoré boli v súvislosti s koronavírusom najviac medializované. Médiá venovali veľkú pozornosť karantenizácii rómskych osád za pomoci armády a takisto v nich boli výrazne tematizovaní repatrianti umiestňovaní do štátnej karantény,“ dodala Barbara Lášticová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali