Politológovia: Najväčším prekvapením je slabý výsledok Roberta Fica

Politológovia: Najväčším prekvapením je slabý výsledok Roberta Fica

Bratislava 16. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Podľa Mesežnikova má Robert Fico potenciál, aby ľudí presvedčil

Najväčším prekvapením prvého kola prezidentských volieb je slabý výsledok Roberta Fica. Zhodujú sa na tom politológovia Ján Baránek a Grigorij Mesežnikov. “Znížený výsledok oproti očakávaniam môže byť do druhého kola pre Roberta Fica dosť nepríjemný,” uviedol pre TASR Baránek s tým, že pravdepodobne časť Ficových voličov odovzdala svoj hlas Radoslavovi Procházkovi.

Reklama
Na snímke Grigorij Mesežnikov

Podľa Mesežnikova dobrý výsledok dosiahol Andrej Kiska, ktorý zaostal za Ficom približne o štyri percentá. “Je to veľmi dobrý výsledok pre človeka, ktorý nikdy predtým v politike nebol a dokázal v podstate zviesť vyrovnaný súboj s kandidátom, ktorý má za sebou silnejšiu stranu z hľadiska podpory aj z hľadiska mocenského postavenia,” uviedol. Za veľmi dobrý považuje aj výsledok Procházku. “Teraz sa to dá spätne vysvetliť, že jeho úspešné pôsobenie v debatách a vôbec jeho aktivity v tom záverečnom štádiu mu pomohli. Čiže ten výsledok nad 21 percent je naozaj veľmi dobrý a veľmi sľubný do budúcnosti vzhľadom na to, že má politické ambície,” dodal Mesežnikov s tým, že jeho politická sila teraz prekračuje potenciál, ktorý majú niektoré etablované strany. “Teraz sa spätne ukazuje, že KDH nevyužilo príležitosť, ktorá sa ponúkala vtedy, keď chcel svoje politické ambície realizovať cez KDH. Ukázalo sa, že toto nebola schodná cesta a dnes v podstate bude silným konkurentom pre KDH v prípade, ak sa rozhodne pre samostatnú politickú kariéru,” priblížil Mesežnikov.

Podľa politológov budúcnosť Ľudovej platformy je spečatená. “Ja si myslím, že Ľudová platforma skončila. Ten výsledok Pavla Hrušovského je zlý,” povedal Baránek. Podľa Mesežnikova je výsledok Pavla Hrušovského fiaskom, pretože získať niečo cez tri percentá pre spoločného kandidáta troch strán so sumárnou podporou okolo 25 percent je zlé. Pod Hrušovského výsledok sa podľa Baránka podpísalo viacero faktorov. “Jeden z nich, ktorý bol vlastne nezavinený, bola kandidatúra Gyulu Bárdosa. Kým neoznámil kandidatúru, maďarskí voliči mali na prvom mieste Hrušovského, takže on mu reálne zobral tých päť percent. A potom tá nejednotnosť v rámci Ľudovej platformy, rôzne výzvy, ktoré išli aj z SDKÚ, aj to, že podpísali kandidatúru aj iným kandidátom. Bolo tam toho viacej,” dodal.

Reklama

Obaja politológovia očakávali taktiež vyššiu volebnú účasť, a to nad 50 percent. “Je to istá forma nezáujmu o politiku, možno znechutenie z politiky,” myslí si Baránek. Upozornil, že ani v predchádzajúcich prezidentských voľbách nebola účasť veľká. Predpokladá však, že v druhom kole príde k urnám viac voličov. “Myslím si, že volebná účasť bola ovplyvnená v tomto prípade negatívne tým, že Smer nedokázal svojich voličov zmobilizovať. Predpokladám, že značná časť voličov Smeru zostala doma,” ozrejmil Mesežnikov. Očakáva, že v druhom kole bude silná mobilizačná kampaň. “Robert Fico má potenciál, aby tých ľudí presvedčil,” dodal Mesežnikov.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali