Politizácia dvojvraždy a bičovanie emócií davu. Uspeje Čierna revolúcia a dostane sa k moci Kiskova úradnícka vláda?

Politizácia dvojvraždy a bičovanie emócií davu. Uspeje Čierna revolúcia a dostane sa k moci Kiskova úradnícka vláda?

Bratislava 7. marca 2018 (HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Nielen českú publicistku Spencerovú prekvapilo okamžité organizovanie rôznych zhromaždení, ako rýchlo sa objavila talianska stopa a čierne profilové fotografie na sociálnych sieťach. Bezpečnostný analytik Ján Baránek sa čudoval, že len niekoľko hodín po tom, ako polícia zistila, že dvojicu zavraždili, policajný prezident už vedel, že motív pravdepodobne súvisí s písaním o napojení talianskej mafie na slovenských politikov. Mimovládne organizácie okamžite usporiadali demonštrácie proti premiérovi na Slovensku aj v zahraničí. Aké to bude mať dôsledky?

Na snímke pietne spomienkové miesto v Gregorovciach pri Prešove, v rodnej obci Martiny Kušnírovej, ktorú zavraždili spoločne s jej priateľom, novinárom Jánom Kuciakom

Polícia našla krátko pred polnocou v rodinnom dome vo Veľkej Mači mŕtve telo muža a ženy. Policajti cez okno videli na zemi telo a zalarmovali hasičov. Tí vylomili dvere a našli mŕtvych, investigatívneho novinára Jana Kuciaka a jeho priateľku, archeologičku Martinu Kušnírovú. Obaja podľahli strelným zraneniam, obaja navyše patria do Klubu_27. Martinu zabila guľka do hlavy, Jána strela do hrudníka. Prípad prevzala Národná kriminálna agentúra. Stopy z miesta činu ukazujú, že Martina sa snažila ujsť.

Reklama

O tom, že vraždy súvisia s novinárovou prácou, má svedčiť poukladanie nábojov okolo tiel. V prostredí vrážd na objednávku to býva varovanie, aby sa už nikto vo veci neangažoval. Policajný prezident priznal, že s najväčšou pravdepodobnosťou pár zomrel pre investigatívnu žurnalistickú prácu. Začiatkom februára zavraždený Ján Kuciak písal o IT firme Anext, ktorá sídli v budove oligarchu Jozefa Brhela, v minulosti sa venoval najmä daňovým únikom či Mariánovi Kočnerovi, ktorý sa mu následne vyhrážal, že bude hľadať špinu na neho a jeho rodinu a to čo nájde bude zverejňovať. Aktuálne pracoval na podozreniach zo špinavého biznisu talianskej mafie na východnom Slovensku. Pre Denník N to potvrdil bývalý novinár Tom Nicholson, pre TA3 Ivan Mego.

 

Reklama

Nicholsonova talianska stopa

Novinár Tom Nicholson uviedol, že si písal s reportérom Aktualít niekoľko dní pred jeho vraždou, spolu riešili taliansku mafiu a jej čerpanie eurofondov na Slovensku. Ján robil na prípade, ktorému sa tiež venoval. Išlo o podozrenie, že talianska mafia na východnom Slovensku kradne eurofondy a posiela ich naspäť do Talianska. Hlavný organizátor napísal pred voľbami v roku 2016 status na Facebook s menami troch predstaviteľov Smeru, ktorých treba voliť. Išlo o mená: Stanislav Kubánek, Peter Chudík a Viliam Jasaň. Nicholson predpokladá, že to napísal preto, lebo im Smer bol nápomocný.

Podľa Nicholsona si možno vrahovia mysleli, že nebude jasný motív vraždy. „Pre novinára je najnebezpečnejší čas tesne pred zverejnením jeho zistení. Už keď je článok vonku, nemá to význam. Pomsta síce býva sladká, ale nestojí za to, aby ste si odsedeli 20 rokov. Ak vedia zabrániť zverejňovaniu informácií, ktoré vedia zastaviť tok eurofondov, môže to byť motivácia.“ uviedol v rozhovore pre Denník N.

S podozrivými talianskymi podnikateľmi v minulosti spolupracovala asistentka premiéra Mária Trošková. Antonino Vadalà spájaný s talianskou rodinou Vadalovcov zapojenou do štruktúry ′Ndranghety už na Slovensku raz pred súdom stál, z obvinenia ho však oslobodil. Talian podnikal aj s bývalým poslancom Smeru a súčasným tajomníkom Bezpečnostnej rady SR Viliamom Jasaňom. Premiér Robert Fico vyhlásil odmenu milión eur tomu, kto prispeje k vyšetreniu kauzy do zdarného konca. Polícia následne zadržala až 7 podozrivých Talianov, no do 48 hodín ich kvôli nedostatku dôkazov prepustila.

Tejto verzie sa okamžite chytila opozícia a začala doslova chrliť mantru mafia. Je to pochopiteľné, keďže na slovo korupcia už nikto nereagoval, stávky sa zvýšili. Korupcia plus vražda, to už naozaj pripomína rukopis mafie. Mafia sa potom hojne skloňovala aj na námestiach a ešte sa len bude.

Reklama

 

Matka Martiny: vraha nepozvali, návštevu nečakali

Na druhej strane, o talianskej mafii na Slovensku sa už písalo mnohokrát a nikdy sa nikomu nič nestalo. Aj informácie, ktoré sa chystal zverejniť Kuciak neboli nové a táto stopa sa dnes zdá byť neaktuálnou. Objavili sa špekulácie, že Kuciak svojho vraha pravdepodobne poznal, pretože ho pustil do domu a dal si s ním kávu. Zlatica Kušnírová, mama archeologičky Martiny povedala, že v stredu desať minút pred dvadsiatou hodinou s Martinou ešte naposledy komunikovala Jánova sestra. Od štvrť na deväť už nedvíhali. Tvrdí, že by si do domu určite nikoho cudzieho nepozvali.

Podľa mamy Martiny musela smrť nastať v stredu. Tri šálky boli na stole preto, lebo ona predtým pila čaj a keď ho priviezla domov, urobili si kávu, tak ako to mali vo zvyku. Pravdepodobne ešte chceli na niečom pracovať, cez deň opravovali dom a po večeroch pracovali – jej dcéra na archeologickom výskume a Ján si pripravoval články. Žiadnu návštevu nemali. Kým neprišla polícia, požičaná autonabíjačka bola zapnutá, hoci sused im prízvukoval, aby ju ráno vypli.

 

Reklama

O Jankovi, Martinke a perníkovej chalúpke?

Polícia koncom februára zadržala a obvinila jedného muža, v súvislosti s informáciami o tom, že v piatok sa dohadovali dve osoby dlhodobo podozrivé z páchania drogovej trestnej činnosti, že si zoberú zbrane a pôjdu do obce Veľká Mača, kde býval Ján Kuciak s partnerkou. Jeden z miestnych obyvateľov policajtom povedal, že sa v piatok ktosi pohyboval na pozemkoch v obci, prechádzal cez ploty a nastúpil do auta. Gašpar uviedol, že policajti sa pustili po najhorúcejšej stope a verzii, aby potvrdili alebo vyvrátili súvislosť s dvojnásobnou vraždou.

Policajti vykonali aj tri domové prehliadky a dve prehliadky iných priestorov. Vypočuli tiež viacero osôb. Zaistili 160 gramov pervitínu, náboje a krátku strelnú zbraň, ktorú skúmajú na expertíze a množstvo chladných zbraní. „Za uvedené sa už obvinila jedna osoba,“ potvrdil Gašpar, spolu s návrhom na väzobné stíhanie. Zasa treba uznať, že nie je na škodu zatknúť dílera pervitínu, či už so zbraňou alebo bez.

 

Bránikova justičná stopa

Bezpečnostný analytik Radovan Bránik je presvedčený, že medzi talianskou mafiou a Kuciakovou smrťou neexistuje prepojenie. Predstava, že kvôli tejto veci si niekto objedná drahú a logicky náročnú vraždu novinára a zároveň ako bonus dopustí smrť svedka, je úplne scestná a nedáva žiadny zmysel, myslí si.

Publicista Bránik prichádza s verziou štátu v štáte, o mafii s väzbami na jeden z kľúčových súdov na Slovensku. „Vznikla tam kasta firiem, ktorá žije z nepochopiteľných rozsudkov. Malá časť sudcov je kúpená. Vznikol okolo toho priemysel, ktorý vygeneroval desiatky rozsudkov, a tie umožnili získať úzkej skupine ľudí závratný majetok,“ dodal Bránik. Aj policajný prezident Tibor Gašpar potvrdil, že bolo podané trestné oznámenie zo strany novinára v tejto veci a že by to mohlo súvisieť. Priznal, že sa to vyšetruje.

Šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy nemá informácie, že by Kuciak vedel o justičnej stope. Nevie o tom nič ani jeho investigatívny kolega z redakcie Marek Vagovič. „Pokiaľ Ján na tom pracoval pre nás a mal by to v takom štádiu rozpracovania, ako tvrdí Bránik, tak je veľmi pravdepodobné, že by sme o tom niečo vedeli,“ uzavrel šéfredaktor Bárdy s tým, že Kuciak bol jeden z najlepších investigatívnych žurnalistov na Slovensku.

Bránik vo svojom blogu uviedol, že Bárdymu poslal v súkromnej komunikácii materiál, že deň pred Kuciakovou smrťou riešil problém akútneho ohrozenia formou sms. Podľa Bránika má rovnaké informácie a dôkazy o podozreniach z trestnej činnosti na najvyššom súde okrem neho aj tri osoby požívajúce rešpekt a úctu v spoločnosti, jedna pôsobí v rámci tretieho sektora, druhá v oblasti práva a tretí je neúplatný sudca, pričom sú zdrojmi informácií, s ktorými  neskôr pracoval.

„Doteraz neviem, či veci, ktoré som Kuciakovi spomenul, ďalej komunikoval v redakcii alebo postupoval na vlastnú päsť,“ uzavrel Bránik. Čaká, ako sa k jeho vyjadreniu postavia spomínané tri neidentifikované osoby.

Reklama

Sudca najvyššieho súdu Štefan Harabin nevylúčil Bránikovu verziu o justičnej mafii na najvyššom súde. Konštatoval, že sám dlhodobo poukazuje na manipuláciu s prideľovaním spisov na najvyššom súde a menením senátov. Aj v lete 2017 ústavný súd konštatoval v jednej kauze, že Švecová konala svojvoľne so zložením senátov. Ďalším dôkazom je podľa Harabina opatrenie, ktorým zrušila jeden senát. „Sú konkrétne dôkazy o Švecovej, ako manipuluje so zostavovaním senátov,“ povedal.

 

Matovičova a Nicholsonovej otázka

Policajný prezident Tibor Gašpar vyhlásil, že šéf Protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer prišiel k domu zavraždeného novinára Jána Kuciaka až po desiatich hodinách od objavenia tiel, nevstúpil ani do dvora a bol tam z dôvodov, ktoré súvisia s objasňovaním trestnej veci. Na brífingu to policajný prezident, ktorý popoludňajšiu tlačovú konferenciu predstaviteľov OĽaNO označil za politický hyenizmus, a preto podáva trestné oznámenia za výroky na jeho osobu.

Líder OĽaNO Igor Matovič vyhlásil, že polícia mohla odpočúvať zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Kaliňák Krajmerovu prítomnosť v nedeľu v RTVS obhajoval tým, že jeho jednotka rieši trestnú činnosť Talianov. Fakt, že o nich zavraždený novinár pripravoval materiál, však vyšiel najavo až v pondelok večer, pripomenul Matovič.

Reklama

Výrok o odpočúvaní označil Gašpar za nezmysel s tým, že vie o jednom nezákonnom odpočúvaní, a to za minulej vlády. Spýtal sa, prečo Matovič a Grendel vtedy nekritizovali a nekládli otázniky.

Zavraždený novinár napísal niekoľko článkov o Gašparovom švagrovi, majiteľovi súkromnej bezpečnostnej služby Bonul Miroslavovi Bödörovi a o napojení Krajmerovej manželky na Bödörovcov. Gašpar uviedol, že vyšetrovanie je vykonávané pod prísnym dozorom prokuratúry a vyzval opozičných poslancov, aby políciu nechali pracovať. Podľa Gašpara, čím viac mala polícia záujem informovať, tým viac silneli z úst týchto politikov hlasy, aby ho umlčali.

S otázkou, čo robil šéf protikorupčnej jednotky na mieste činu, sa na ministra vnútra Roberta Kaliňáka obrátila aj Lucia Ďuriš Nicholsonová v RTVS. Kaliňák jej odpovedal, že prítomnosť Krajmera na mieste činu bola v poriadku, pretože to bol práve jeho tím, ktorý dal na talianskych podnikateľov, spájaných s mafiou, obvinenie za úplatky.

Po rozhovore v relácii RTVS sa redaktor Aktualít spýtal Kaliňáka na to, odkiaľ vedel Krajmer o tom, že Ján Kuciak niekoľko mesiacov pracoval na článkoch o talianskej mafii s prepojením na slovenskú vládu, keď to v tom čase ešte známe nebolo. Dostal len vyhýbavé odpovede.

Prezídium policajného zboru tvrdí, že Robert Krajmer bol na mieste vraždy približne 10 hodín od oznámenia s cieľom zistiť, či pri obhliadke miesta činu neboli odhalené informácie, ktoré môžu mať súvis s činnosťou, alebo s prípadmi, ktoré jednotka vyšetruje. Podľa vyhlásenia Prezídia Policajného zboru vôbec nebol v dome. „Odmietame opäť zavádzajúce tvrdenia o účelovosti jeho prítomnosti z iného, než služobného dôvodu,“ uvádza sa v stanovisku.

Reklama

V pondelok na tlačovej konferencii OľaNO  líder hnutia Igor Matovič vyslovil podozrenie, že novinár Ján Kuciak bol odpočúvaný. Matoviča vraj kontaktovali dvaja policajti, ktorí tvrdia, že sa nikdy nestalo, že by bol ich šéf na obhliadke miesta činu s mŕtvolou.

 

Fico to dal na Orbána, Kiska, Žitňanská a Beblavý na Smatanu

Premiér Robert Fico v svojom vystúpení naznačil, že Kiska sa na svojom stretnutí so Sorosom v USA mohol zapojiť do prípravy farebnej revolúcie. Žiada od prezidenta Andreja Kisku vyjadrenie, o čom sa s finančným špekulantom a človekom pochybného mena Georgeom Sorosom zhováral.

„Premiér ignoruje, že sa mu rúca vláda… Odpútavanie pozornosti konšpiračnými teóriami nezbavuje premiéra povinnosti riešiť hlbokú politickú krízu, alebo uvoľniť miesto niekomu, kto to dokáže,“ reagoval poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan.

Podľa strany Most-Híd premiér zvolil nebezpečnú cestu, vyzvali ho, aby svojimi slovami neznemožnil ďalšie rokovania o rekonštrukcii vlády. „Premiér sa rozhodol, že bude cieliť na najnižšie pudy, ktoré sú atakované konšpiračnými teóriami. V demokratickej krajine to považujem za absolútne neprípustný a neakceptovateľný prejav premiéra,“ reagovala Žitňanská na pondelkové vyjadrenie premiéra Roberta Fica.

KDH je za okrúhly stôl demokratických síl, navrhuje zvážiť možnosť vypísania referenda, ktorým by sa skrátilo volebné obdobie. Strana očakáva, že k tejto možnosti nebude nutné pristúpiť a v parlamente sa nájde dostatok poslancov na prijatie ústavného zákona.

Reklama

Strana Spolu podporuje výzvy, aby všetky demokratické sily zasadli k spoločnému stolu. „Začal ako katolík, pokračoval ako komunista, chvíľu bol Európan a teraz je z neho kritik západu a konšpirátor. Fakt, že sa do jeho tesnej blízkosti dostali ľudia spájaní s organizovaným zločinom, robia zo Slovenska štát na okraji civilizovanej Európy,“ uvádzajú v stanovisku.

Progresívne Slovensko vo svojom vyhlásení potvrdilo, že je pripravené rokovať so všetkými demokratickými stranami a hnutiami na “vybudovaní alternatívy k hrozbe, ktorú predstavuje oddnes Robert Fico.”

Prezident Andrej Kiska vidí možnosť rozsiahlej rekonštrukcie vládneho kabinetu alebo potom predčasné parlamentné voľby. V stredu prijme v paláci členov Sme rodina a OĽaNO, vo štvrtok stranu SaS.

 

Čo je to za bordel? Kam to povedie?

Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď poukázal na to, že previerku udelili tajomníkovi Bezpečnostnej rady SR Jasaňovi, ktorý sa stýka s osobou podľa médií napojenou na zahraničný organizovaný zločin, bývalému komunistovi Holkovi, dokonca politrukovi, ktorý spoločne podnikal s Jasaňom aj Troškovou a mal tiež spoločnú firmu s posledným šéfom ŠtB, generalom Lorencom, čiže dokonca s ľuďmi ŠtB. Naď považuje za absurdné, že Mária Trošková ako štátna radkyňa nemala žiadnu bezpečnostnú previerku NBÚ a pýta sa, ako to, že prešla skríningovým procesom SIS a PZ, ktorým musí prejsť každý človek v blízkosti premiéra. Tvrdí, že buď zlyhala SIS a PZ a hlavy musia padnúť, alebo premiéra na závadnosť týchto osôb upozornili, on to odignoroval a v tom prípade musí padnúť premiér. Žiada okamžité systémové opatrenia, aby sa to nemohlo opakovať.

Podľa analytika Jána Baránka bolo jasné, že strany z tohto budú vytĺkať politický kapitál a stalo by sa stalo všade na svete, lebo je to závažná kauza spojená s novinárom a obeťou je aj jeho nevinná priateľka. Otázka je, nakoľko sa stihne destabilizovať situácia, kým sa prípad vyšetrí. Ak sa teda vyšetri.

Reklama

Karol Kardoš

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali