Politico: Milióny eur prúdia zo “zmrazených účtov” Kaddáfího k neznámym príjemcom

Politico: Milióny eur prúdia zo “zmrazených účtov” Kaddáfího k neznámym príjemcom

Brusel 16. februára 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Obit Gadhafi)

 

Šesť rokov po smrti Muammara Kaddáfího, na zmrazených finančných prostriedkoch jeho režimu v Bruseli v hodnote desiatok miliónov eur, niekto zarába na úrokoch, napriek medzinárodným sankciám, uvádza bruselský server Politico.

Na snímke z roku 1987 Muammar Kaddáfí

Belgické policajné vyšetrovanie súvisiace s majetkom líbyjského diktátora vo výške 16 miliárd eur objavilo pravidelné odlivy akciových dividend, príjmov z dlhopisov a úrokov. Právne dokumenty, bankové výpisy, e-maily a desiatky rozhovorov poukazujú na medzeru v systéme sankcií.

Reklama

Zatiaľ čo bohatstvo Kaddáfího má byť zadržiavané bezpečne až do stabilizácie vojnovej krajiny, platby úrokov zo zmrazených účtov v Bruseli sú poukazované na bankové účty v Luxembursku a Bahrajne, uvádza sa v dokumentoch zverejnených portálom Politico. Belgické ministerstvo financií tvrdí, že takéto postupy sú zákonné.

Vyšetrovanie sa týka účtov, ktoré patria do líbyjského investičného orgánu (LIA), štátneho fondu, ktorý bol založený v roku 2006 na investovanie ropného bohatstva Kaddáfího. LIA sa teraz nachádza v centre sporu medzi konkurentmi v Líbyi a nie je jasné, kto riadi agentúru alebo kto disponuje finančnými prostriedkami na jej účtoch.

Reklama

Fondy libyjského investičného úradu sú zmrazené najmenej na štyroch bankových účtoch, ktoré spravuje Euroclear, finančná inštitúcia so sídlom v Bruseli.

Po intervencii pod vedením NATO, ktorá zvrhla Kaddáfího, občianska vojna deformovala Líbyu na štátny celok riadený konkurenčnými administratívami politicko-mocenských súperov v prostredí, ktoré ešte viac destabilizovali islamskí militanti. Tento neporiadok sa odzrkadľuje aj v boji o kontrolu nad  LIA. Dve skupiny sa považujú za oficiálnu vládu: vláda v Tripolise podporovaná USA a druhá vo východnom prístave Tobruk, ktorú podporuje armáda. Obe frakcie vymenovali šéfov suverénneho fondu. Zároveň, v Tripolise sú v súčasnosti dvaja konkurenti, ktorí sa sporia, kto je legitímnym šéfom úradu.

Portál Politico sa obrátil na právnikov, konzultantov a bývalého vedúceho LIA a tiež na súčasných žalobcov v súdnych sporoch. Nikto nebol schopný spresniť, kto získal prístup k miliónovým platbám na úrokoch.

Vzhľadom na to, že protesty proti režimu, ktoré začali v Tunisku, sa rozšírili do Líbye, Egypta a Sýrie – v sérii politických prevratov v regióne, ktoré sa stali známymi ako arabská jar – krajiny po celom svete, vrátane USA a EÚ, zmrazili majetok fondu v súlade s rezolúciou OSN z marca 2011.

Sankcie zo strany USA sa zameriavali na Kaddáfího režim vrátane 67 miliárd dolárov aktív LIA, ktoré boli primárne investované do bánk a správcovských fondov v celej Európe a Severnej Amerike. Predchádzajúci balík opatrení vo februári zaviedol zbrojné embargo a zákaz cestovania prominentných členom režimu.

Reklama

V Európe sú za vynútenie týchto sankcií zodpovedné národné vlády. V októbri 2011 sa uskutočnilo stretnutie 28 vlád EÚ, ktoré interpretovali sankcie za uplatniteľné len na pôvodné zmrazené aktíva, a nie na úroky získané po septembri 2011.

LIA a jej dcérska spoločnosť LAFICO sa stala významným medzinárodným hráčom a získala aktíva v strategických spoločnostiach, najmä v Taliansku a Británii, vrátane automobilovej spoločnosti Fiat, futbalového klubu Juventus, Royal Bank of Scotland a spoločnosti Pearson – vydavateľ Financial Times.

Podľa kópií vyhlásení spoločnosti Euroclear z roku 2013, zmrazené finančné prostriedky investované do akcií pred rokom 2011 vzrástli na hodnotu 14 miliárd eur. Medzi tieto akcie patrili aj veľké talianske spoločnosti, ako napríklad ropný obor ENI, banka Unicredit a inžinierska spoločnosť Finmeccanica.

Mohsen Derregia, ktorý bol vymenovaný za generálneho riaditeľa LIA v roku 2012, potvrdil v telefonickom rozhovore, že záujem o Kaddáfího zmrazené aktíva bol enormný už počas jeho pôsobenia na čele organizácie. Povedal, že fond získal od apríla 2012 do apríla 2013 630 miliónov USD z kombinovaných (údajne zmrazených) aktív po celom svete. Povedal, že nevie určiť, koľko z týchto miliónov pochádza z Belgicka. Derregia bol odvolaný z funkcie vládou v Tripolise vtedajšieho premiéra Aliho Zeidana na jar 2013.

Abdul Magid Breish, ktorý bol predsedom LIA od polovice roka 2013 do júna 2017 a stále tvrdí, že je legitímnym vedúcim, tiež povedal, že nie je nič ilegálneho na takomto vyplácaní úrokov. Breish je teraz hlavným aktérom vo viacerých súdnych sporoch, kde si uplatňuje svoje nároky na LIA po tom, čo vláda národnej dohody v Tripolise vymenovala svojho vlastného predsedu Ali Hassana Mahmúda v roku 2016.

Reklama

Zatiaľ čo medzi frakciami sa vyriešilo málo sporov a násilie v krajine naďalej pretrváva, je jasné, že o milióny z LIA má niekto záujem. Belgické ministerstvo financií trvá na tom, že platby úrokov sú zákonné a že nebolo potrebné poskytnúť žiadne osobitné povolenie.

V e-mailovej komunikácii medzi zamestnancom Euroclear a belgickým ministerstvom financií píše úradník Euroclear, že finančné prostriedky z týchto účtov boli “uvoľnené” na účet HSBC v Luxembursku patriaceho do LIA a na niekoľko ďalších účtov LIA na Arab Banking Corporation, banka so sídlom v Bahrajne, ktorej hlavným akcionárom je líbyjská centrálna banka.

V rámci tejto výmeny informoval Philippe Cloetens, úradník zodpovedný za dodržiavanie predpisov v spoločnosti Euroclear, belgickým úradníkom, že úroky a dividendy vo výške 28 miliónov eur, ktoré pokrývajú obdobie od septembra 2011 do októbra 2013, boli pripísané na účet HSBC a že finančné prostriedky budú aj naďalej “sprístupnené”. Jeho e-mail je datovaný na 6. decembra 2013.

“Treba poznamenať, že od decembra 2013 budú úroky, ktoré tento účet získal, uvoľňované raz za mesiac, ako je tomu v prípade ostatných troch blokovaných účtov,” napísal Cloetens v e-maile. Ďalším e-mailom od Cloetens na belgickému ministrovi financií z 24. októbra 2012 sa zistilo, že úroky boli “uvoľnené” na účty v Bahrajne, ale sumy neboli zverejnené. Cloetens položil všetky otázky hovorcovi Euroclear, ktorý uviedol: “Politika Euroclear je rešpektovať a plne dodržiavať všetky platné zákony a predpisy.” HSBC a Arab Banking Corporation platby v Bahrajne odmietli komentovať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali