Útočník z Uherského Brodu sa skryl za barový pult a pálil, opísal útok policajný šéf

Útočník z Uherského Brodu sa skryl za barový pult a pálil, opísal útok policajný šéf

Česká republika 25. februára 2015 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:Twitter)

 

Zásahové komando preniklo do domu zo záhrady

V utorok (24.2.) krátko po 23.00 hodine vrhla česká polícia do domu, kde býval Zdeněk K., ktorý v reštaurácii v Uherskom Brode zavraždil osem ľudí. V dome sa podľa informácií portálu Novinky.cz nachádzala jeho manželka. Policajtov celé popoludnie a večer odmietala do domu pustiť.

Reklama
Miesto streľby v Uherskom Brode

Zásahové komando preniklo do domu zo záhrady. Z miesta bolo počuť len príkazy policajtov, zvuk rozbitého skla a tupé rány. Podľa portálu išlo pravdepodobne o zvuky rozbitých zadných dverí.

Žena vyšla z domu po necelej polhodine v doprovode zásahovej jednotky a zdravotníkov. Z miesta ju odviezla sanitka.

Reklama

Pred samotným zásahom polícia uzavrela oblasť okolo domu. Už popoludní pred ním hliadkovali dvaja policajti. Až o 22:45 hodine dorazili na miesto policajné posily a došlo k zásahu. Podľa niektorých informácií polícia čakala na povolenie na vstup do domu. Avšak štátny zástupca Roman Kafka uviedol, že policajti povolenie k domovej prehliadke nepotrebovali.

„Polícia má zákonné možnosti, ako do domu vstúpiť i bez príkazu k domovej prehliadke,“ zverejnil portál Novinky.cz vyjadrenie Kafku.

 

Motív nateraz neznámy

Motív páchateľa zatiaľ ne je známy. Polícia ho vyšetruje. Podľa Kafku išlo zrejme o súhrn osobných dôvodov.

Reklama

Podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca mal 62-ročný muž spory so susedmi, zverejnil portál Týden.cz.

Jedna zo susedov útočníka pre iDnes.cz uviedla, že obyvatelia ulice v minulosti napísali petíciu, ktorú chceli odovzdať úradom, aby riešili problémy s dotyčnými manželmi. Žena sa však susedom mala vyhrážať, že ich zabije. Nakoniec sa preto rozhodli, že petíciu neodošlú. Suseda tiež uviedla, že žena bola psychický labilná. Mala pravidelne užívať lieky, avšak nerobila to.

Muž volal do televízie Prima a sťažoval sa na šikanovanie, ktoré úrady údajne neriešia. Uviedol tiež, že má pištoľ, rukojemníkov a zariadi sa po svojom.

Podľa prvotných informácií muž volal do Primy pred útokom. Chovanec však tvrdí, že muž volal do televízie až po útoku. Keď na miesto dorazila zásahová jednotka, podľa ministra už streľbe nebolo možné zabrániť.

 

Reklama

Osem obetí

Podľa informácií portálu iDnes.cz policajti pred polnocou potvrdili, že sa útočník v reštaurácii zabil sám. S mužom ešte pred samotným zásahom vyjednávali. Až následne vnikli do reštaurácie. Pri zásahu polícia podľa slov hovorcu krajskej polície Pavla Stránského na útočníka vôbec nevystrelila.

V utorok (24.2.) približne o 13.00 hodine spustil v reštaurácii v Uherskom Brode 62-ročný muž bez kriminálnej minulosti streľbu, pri ktorej zabil osem ľudí. Následne sa sám zastrelil. Do nemocnice bola vo vážnom stave prevezená jedna žena.

Páchateľ má zbrojný pas. Avšak polícia musí preveriť, či ho získal legálne, keďže sa objavili informácie, že muž nebol psychicky v poriadku.

 

Vyšetrovanie potrvá týždne, možno mesiace

Útočník mal obe vražedné zbrane v legálnej držbe. Keďže útočník vystrieľal asi 25 nábojov, musel v priebehu streľby dobíjať a meniť zásobník. Tak revolver Alfa vz. 820, ako aj samonabíjacia pištoľ CZ 75B sú českej výroby a možno ich relatívne ľahko získať, informuje dnes internetový server iDNES.cz.

Šesťdesiattriročný dlhodobo nezamestnaný muž, ktorý bol podľa dostupných informácií psychicky labilný, sa na svoj čin zrejme dobre pripravil. Po hromadnej vražde zbraň obrátil proti sebe a spáchal samovraždu.

Ako vyplýva z informácií, ktoré priniesol spomínaný server s odvolaním sa na hovorcu krajskej polície Pavla Benedikta Stránskeho, až experti z odborov balistiky a súdneho lekárstva objasnia, v akej pozícii boli strelec a obete a ako zomreli obete. Výsledky nariadených súdnych pitiev by mali byť známe v piatok.

Až do momentu, keď polícia v Zlíne dostane predbežné výsledky expertíz, budú miesto činu, ktorého obhliadka sa skončila až dnes ráno, strážiť policajti. Polícia zatiaľ naďalej nezverejnila identitu obetí, siedmich mužov vo veku 27-66 rokov a 43-ročnej ženy. Potvrdila však, že všetky boli z Česka.

Reklama

Viacerým osobám sa z reštaurácie podarilo ujsť, polícia zatiaľ identifikovala 15 z nich, pripustila však, že ich mohlo byť aj viac. V čase, keď strelec začal s útokom, sa totiž v podniku nachádzalo 20-30 osôb. Vyšetrovanie prípadu si podľa policajných zdrojov vyžiada rádovo týždne, možno mesiace.

 

Útočník sa skryl za barový pult a pálil, opísal útok policajný šéf

O najnovších zisteniach informoval na dnešnej tlačovom brífingu v Prahe riaditeľ Krajského riaditeľstva polície Zlínskeho kraja Jaromír Tkadleček, uviedol spravodajský portál iDNES.cz. “Masová vražda takého charakteru nemá v ČR obdobu. Následky, ktoré spôsobila, sú fatálne,” povedal Tkadleček.

“Do akcie boli zapojené desiatky policajtov. Keď sme nad tragickým miestom stáli, hlboko to nami ľudsky otriaslo. To však nemôže mať vplyv na našu profesionalitu,” dodal. Podľa neho policajti boli na mieste rýchlo a v predpísanom čase.

Reklama

Nový šéf polície Zlínskeho kraja Tkadleček upozornil, že vyšetrovanie bude trvať týždne až mesiace. Polícia totiž musí čakať na výsledky pitiev, vyjadrenia znalcov, výsledky vypočúvania desiatok osôb, zostavenie časového rámca celého procesu. Reštaurácia Družba zostáva stále zatvorená a strážená, keďže prebieha hľadanie ďalších dôkazov. Zatvorený je aj objekt, kde páchateľ býval, dodal policajný veliteľ.

Tkadleček o samotnej udalosti vyhlásil, že išlo o rýchly sled udalostí a vrah pálil preto, aby zabil čo najviac ľudí. “Osoba hneď, ako vstúpila do reštaurácie, začala bez akéhokoľvek varovania strieľať. Pre tých, čo tam zostali, už potom v podstate nebolo úniku,” opísal tragédiu.

Ako prvá dorazila do reštaurácie dvojčlenná hliadka miestneho obvodného policajného oddelenia. O 12.50 h postupovala po schodisku smerom do reštaurácie. Keď sa obaja príslušníci dostali do priestoru dverí, páchateľ na nich spustil paľbu. Strieľal z pomerne väčšej vzdialenosti, z protiľahlého roku miestnosti, kde sa skryl za barovým pultom. “Bola vidieť iba jeho hlava a ruka, ktorou strieľal,” opísal situáciu Tkadleček.

V tú chvíľu videli policajti okrem páchateľa aj obete útoku. “Reštaurácia bola plná rôzne sediacich a ležiacich ľudí. Ale policajti vtedy nemohli vedieť, či sú zranení, alebo mŕtvi,” uviedol policajný šéf.

Obaja príslušníci polície mali nepriestrelné vesty a v ruke zbraň. Použili zákonné výzvy, ale páchateľ nereagoval, preto zvažovali použitie zbraní. Hliadka vtedy ešte nezačala strieľať. Situáciu vyhodnotila tak, že je nutné zavolať posily.

Reklama

Na miesto činu teda dorazila zásahová jednotka a policajný vyjednávač. Podarilo sa mu s páchateľom nadviazať telefonický kontakt.

Vyjednávanie sa najprv uberalo správnym smerom a polícia predpokladala, že jej podarí dostať k ležiacim ľuďom. Vyjednávač a veliteľ zásahu však nakoniec vyhodnotili situáciu tak, že neprebieha pozitívne ani pre políciu, ani pre zúčastnených. “Bolo preto rozhodnuté o represívnom riešení,” informoval Tkadleček. A do reštaurácie vtrhla zásahová jednotka.

Muž podľa Tkadlečka splnil všetky podmienky, aby zbrojný preukaz a zbrane vlastnil – nebol zákonný dôvod na ich odobratie. Páchateľ nemal kriminálnu minulosť, zopakoval policajný šéf.

Páchateľova družka je teraz v psychiatrickej nemocnici. Nie je zadržaná, ale komunikácia s ňou bude veľmi zložitá, informoval krajský policajný šéf, ktorého citoval portál iDNES.cz.

Tkadleček tiež reagoval na kritiku starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara, že mal nedostatok informácií o takej závažnej udalosti. Tkadleček povedal, že starosta mal rovnaké informácie ako policajný prezident či minister vnútra.

Na mieste zásahu boli aj policajti z odboru kontroly, aby vyhodnotili postup počas zásahu. Policajti i zásahová jednotka totiž konali v značne neprehľadnej situácii.

Premiér Bohuslav Sobotka, ktorý je práve na návšteve Južnej Kórey, si uctí v Uherskom Brode pamiatku ôsmich obetí v pondelok 2. marca. Na mieste zapáli sviečku a položí kvet, napísal portál iDNES.cz.

Reklama

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali