Policajti i hasiči budú mať počas krízovej situácie nárok na platené voľno

Policajti i hasiči budú mať počas krízovej situácie nárok na platené voľno

Bratislava 7. apríla 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/MV/Vladimír Benko)

 

Policajti, hasiči a záchranári budú mať nárok na služobné platené voľno v čase mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19

Ilustračné foto

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili zákon o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva vnútra (MV) SR v súvislosti s ochorením COVID-19 so zmenami. Poslanci rozhodli o zákone v skrátenom režime, hlasovaním ukončili piatu schôdzu parlamentu. Zákonom sa obmedzí i prijímanie žiadostí o občianske preukazy, cestovné pasy a ďalšie lehoty.

Reklama

Policajti môžu dostať služobné voľno s nárokom na služobný plat pri potrebe celodennej starostlivosti o dieťa až do otvorenia škôl a škôlok, respektíve do ukončenia nariadenej karantény dieťaťa či zverenej osoby. Opatrenie bude platiť aj pri starostlivosti o člena domácnosti v prípade zatvorenia zariadení sociálnych služieb.

Nárok na plat vo výške 100 percent budú mať v prípade, ak im bola karanténa nariadená v súvislosti s výkonom služby. V prípadoch potreby celodennej starostlivosti o dieťa do 11 rokov alebo o rodinného príslušníka v súvislosti s nariadenou karanténou budú mať policajti, hasiči a záchranári nárok na 75 percent platu. Ten sa im nebude poskytovať v prípade, ak už si nárok uplatnila iná osoba v tej istej situácii.
Nadriadený môže policajtovi prerušiť čerpanie takéhoto služobného voľna a nariadiť mu nástup do výkonu služby, ak je to v dôležitom záujme výkonu štátnej služby. Oznámiť mu to musí 24 hodín vopred.

Reklama

Niektoré pokuty na úrovni civilnej ochrany sa počas krízovej situácie zvýšia až do 1000 eur. Uložiť ich môžu aj obecní či mestskí policajti. Týka sa to priestupkov spáchaných neuposlúchnutím varovných signálov, pokynov a výziev orgánov verejnej moci, právnických osôb a fyzických osôb.

Počas krízovej situácie sa upraví aj lehota na doručenie výročných správ politických strán. Za dodržanú sa bude považovať, ak správu strana doručí štátnej komisii do konca štvrtého kalendárneho mesiaca po mesiaci, v ktorom bola krízová situácia odvolaná. Štátna komisia ju následne zverejní na webe. Informáciu o výročných správach predloží komisia parlamentu do konca siedmeho kalendárneho mesiaca po odvolaní krízovej situácie.

Obmedzí sa prijímanie žiadostí o vydanie občianskeho preukazu, napríklad pri neplatných či nesprávnych údajoch. Občianske preukazy, ktorých platnosť sa skončí počas krízovej situácie, budú platiť na určitú dobu aj po jej skončení. Obmedzí sa tiež prijímanie žiadostí o vydanie cestovného pasu. Platí to i pre zastupiteľské úrady SR v zahraničí. Predĺži sa aj platnosť dokladov o zdravotnej a psychickej spôsobilosti a vodičských preukazov.

Opatrenia reagujú aj na pobyt cudzincov na Slovensku. Končiaca sa platnosť prechodných, trvalých alebo tolerovaných pobytov sa predĺži. Rovnako lehoty pri vybavovaní udelenia alebo obnovenia pobytu cudzincov. Odloží sa aj výkon rozhodnutia o administratívnom vyhostení.
Obmedzí sa aj prijímanie žiadostí o udelenie licencie na prevádzkovanie bezpečnostnej a technickej služby, platnosť licencií sa predĺži.

Predĺženie platnosti a úprava časových lehôt sa v určitých prípadoch budú týkať aj zbrojných preukazov.

Reklama

Počas krízovej situácie sa nebude uplatňovať ani podmienka, že pozastavenie živnosti nemôže trvať kratšie ako šesť mesiacov.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali