Pôdohospodárska platobná agentúra v novom šate

Pôdohospodárska platobná agentúra v novom šate

Bratislava 1. júna 2021 (HSP/Foto:Pôdohospodárska platobná agentúra)

 

Nové logo, nové označenie budovy a hlavne nový odbor komunikácie je symbolom otvorenosti Pôdohospodárskej platobnej agentúry. PPA bojuje so zlou povesťou korupčnej agentúry. Kauza Dobytkár, stíhaný bývalý riaditeľ Kožuch, k tomu väznení Bödör, Kvietik – kauzy minulosti nesie agentúra stále na svojich pleciach

Nové logo PPA
Na snímke nové logo Pôdohospodárskej platobnej agentúry

Nové vedenie agentúry spustilo zásadnú reformu PPA, ktorá zahŕňa hlavne splnenie akreditačných kritérií, organizačnú zmenu, ale aj zmenu komunikácie agentúry smerom k novinárom, žiadateľom a verejnosti.

Reklama

Generálny riaditeľ Jaroslav Jánoš preto od 1.marca zriadil tlačový odbor: „Cieľom zriadenia vlastného komunikačného oddelenia bolo otvoriť agentúru, stransparentniť procesy v nej, sprístupniť novinárom potrebné informácie a zrozumiteľne informovať odbornú a laickú verejnosť.

Novú komunikáciu zveril do rúk dlhoročného reportéra Ladislava Ďurkoviča, ktorý pôsobil predtým v spravodajstve TV JOJ a v Reportéroch RTVS, je držiteľom Novinárskej ceny:

Reklama

„Takej výzve sa nedalo odolať – nastúpiť do štátnej inštitúcie, ktorá má imidž najskorumpovanejšej organizácie na Slovensku s cieľom zlepšiť jej meno – to je niečo pre mňa. Robil som pred dvoma rokmi reportáž o agromafii a nakrúcal som tu rozhovor s Kožuchom – PPA bola pre novinára nedobytná, uzavretá inštitúcia, s ktorou sa nedalo priamo komunikovať, nad všetkým držalo kontrolu ministerstvo. Mojou snahou nie je zmeniť imidž naoko, ale naozaj nastaviť procesy v agentúre tak, aby bola transparentnou, otvorenou inštitúciou, ktorá komunikuje pravdivo, proklientsky, zrozumiteľne – a to aj v prípade že pochybí, alebo zlyháva.“

Za tri mesiace agentúra prešla rebrandingom, logo PPA vynovil známy grafik a ilustrátor Ďuro Balogh.

Dovtedy šedivá a neoznačená budova agentúry má nové dôstojné označenie. Odbor komunikácie odpovedal na viac ako 120 dotazov novinárov, PPA zaznamenala viac ako 2000 mediálnych výstupov v televízii, tlači, rádiách a online médiách.

Zásadnou novinkou je, že za agentúru už komunikujú aj priamo riaditelia a riaditeľky sekcií, pri verejnom odpočte agentúry predstúpilo pred novinárov a verejnosť celé vedenie PPA.

Aj keď sa nový spôsob komunikácie a otvorenosti nestretol u úradníkov vždy s pochopením, trend transparentnosti pokračuje bez kompromisov. Na webe je zoznam všetkých zamestnancov, registre poskytnutých podpôr, všetky zmluvy, či obstarávania. Všetky dokumenty a informácie sprístupňuje PPA novinárom bez snahy niečo zatajovať, či ovplyvňovať v svoj prospech.

Reklama

„Spravujeme a administrujeme každoročne okolo 800 miliónov EUR z verejných zdrojov. Je našou povinnosťou skladať účty a informovať otvorene o tom ako to robíme. Verejná kontrola je aj pre nás veľmi dôležitá.“ – dodáva Jánoš.

Agentúra chce naďalej pokračovať v duchu – čo nie je tajné, to je verejné.  Hlavnou výzvou je tvorba nového webového portálu PPA, ktorý bude prehľadný, zrozumiteľný a proklientsky orientovaný.

„Dnešný neprehľadný web, ktorý je vstupnou bránou pre stámiliónové dotácie je nezrozumiteľný a slúži skôr pre úradníkov a neslávne známych sprostredkovateľov a vybavovačov, ktorí sa v procesoch vyznajú. To chceme zmeniť a ľudskou rečou prezentovať všetky výzvy, projekty a podpory ktoré sú určené pre rozvoj vidieka a farmárov, aby si aj jednoduchý roľník, ktorý sa vie starať hlavne o pôdu, či zvieratá ľahko našiel informácie na čo má nárok a nestratil sa v labyrinte skratiek, nezrozumiteľných popisov, zákonov a príloh. Inšpirujeme sa web stránkami estónskej a škótskej platobnej agentúry. Veríme, že v septembri už bude mať PPA nový web.“ – objasňuje Ďurkovič.

Na komunikačnom oddelení dnes pracuje Peter Baran, ktorý sa stará o súčasnú webstránku PPA a online médiá, komunikačná manažérka Erika Truček Pfuntnerová, tím dopĺňa študent Dávid Dugovič ako grafik a tvorca videí na dohodu a Ladislav Ďurkovič, ktorý je vedúci oddelenia komunikácie. V blízkej dobe sa v súvislosti s tvorbou nového webu rozšíri počet zamestnancov o ďalších dvoch.

Redakciu informovala Pôdohospodárska platobná agentúra

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

David Cameron
Na snímke David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

06:46

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili do iných vysokých škôl v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť, informovala televízia BBC,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali