Podmanický (Smer): Ak by KDH jasne deklarovalo svoj zásadný postoj v kultúrno-etických otázkach, ultraliberálne Progresívne Slovensko by sa neodvážilo nastoľovať kontroverzné liberálne návrhy

Podmanický (Smer): Ak by KDH jasne deklarovalo svoj zásadný postoj v kultúrno-etických otázkach, ultraliberálne Progresívne Slovensko by sa neodvážilo nastoľovať kontroverzné liberálne návrhy

Bratislava 13. januára 2020 (HSP/Foto:Facebook)

 

Ak sa pozrieme do minulosti, vždy boli v slovenských vládach politické strany a politickí lídri, ktorí zastávali v kultúrno-etických otázkach normálne postoje a vďaka ich principiálnym postojom v týchto témach, v konečnom dôsledku nedošlo k importu liberálnych a progresivistických experimentov zo Západnej Európy, píše politik paradoxne zo strany Smer Ján Podmanický

Na snímke Ján Podmanický

Hoci Smer v prvých rokoch svojej existencie inklinoval k západnej európskej ľavici aj s jej liberálnou agendou, postupne sa v ňom podľa Podmanického vyprofiloval aj veľmi silný konzervatívny prúd, ktorý bránil tomu, aby sa na Slovensko importovala liberálna, protinárodná agenda. Smer sa postavil za viacero iniciatív, ktoré išli opačným smerom, či už to bol ústavný článok o ochrane manželstva, alebo vypovedanie Istanbulského dohovoru.

Reklama

Z daného aspektu bude podľa Podmanického rok 2020 veľkou neznámou. V prípade, že bude vládu opäť zostavovať Smer, je zrejmé, že postoj k civilizačno-kultúrno-etickým otázkam zostane nezmenený. Ak však bude vládu zostavovať opozícia, nikto nevie, ako to napokon skončí, lebo v prípade, že sa KDH nedostane do parlamentu, zostane iba zopár roztratených konzervatívnych poslancov v takejto koalícii, ktorí síce budú presadzovať status quo v hodnotových témach, no v prípade opačného vývoja nebudú mať reálnu silu liberálne zákony zastaviť.

Iná situácia by vznikla, ak by sa do parlamentu dostalo KDH, ktoré keby jasne deklarovalo svoj zásadný postoj v kultúrno-etických otázkach, ostatné strany, najmä ultraliberálne Progresívne Slovensko, by sa neodvážilo riskovať existenciu vládnej koalície nastoľovaním kontroverzných liberálnych návrhov, píše Podmanický a pokračuje:

Reklama

„KDH by svojím jasným postojom síce utrpelo v liberálnej tlači, ale jeho dôveryhodnosť v očiach vlastných voličov by stúpla, a som presvedčený, že by stúpol aj jeho politický výtlak v takejto vládnej koalícii. Nikto z ostatných lídrov nebude riskovať stabilitu ťažko vytvorenej vlády otváraním delikátnych tém, ktoré by však vládu mohli ľahko položiť. Paradoxne, KDH pod vedením Alojza Hlinu robí presne naopak. Svojím liberálnym partnerom ustupuje a priam sa podkladá tak viditeľne, že to v konečnom dôsledku môže byť pre jeho ďalšiu existenciu osudné. Alojz Hlina sa nevie jasne vyjadriť, aký bude postoj KDH v prípade otvárania spomínaných tém liberálmi, zavádza len akýmsi časom na rozmyslenie a podobnými zahmlievacími výrokmi. Jeho obdiv k západnej kresťanskej demokracii naznačuje, že KDH už zmenilo svoj postoj v niektorých zásadných otázkach. Celkový obraz aký dnes ponúka predseda KDH začína až príliš pripomínať tragédiu, ktorú zohrala pri obrane konzervatívnych hodnôt kresťanská demokracia na západ od nás.“

Podmanický stručne vysvetlil, že kresťanská demokracia na Západe sa skrátka rozhodla nekomplikovať si svoju situáciu nejakými zásadnými postojmi v kultúrno-etických otázkach a rozhodla sa, že kvôli nim nebude riskovať hnev médií hlavného prúdu a koaličných partnerov. Tak sa postupne utriasol smutný modus operandi, na základe ktorého sa v jednotlivých štátoch presadila liberálna agenda aj napriek tomu, že kresťanská demokracia vládla, resp. bola súčasťou vlád.

Ak sa liberálny alebo ľavicový koaličný partner rozhodol presadiť liberálny zákon v parlamente spoločne s hlasmi opozície, kresťansko-demokratickí politici sa nevyhrážali pádom vlády, ale buď to mlčky tolerovali, alebo urobili len nejaké symbolické divadlo, bez skutočného účinku.

Na záver Podmanický konštatuje, že budúci zásadný politický súboj nebude o tom, ktorí politici sú údajne ti slušní a ktorí neslušní, ale frontová línia budúcej politiky bude viesť medzi zástancami bezbrehého liberálneho progresivizmu a medzi obrancami normálnych hodnôt, na základe ktorých vznikla a vyrástla európska civilizácia.

Pavol Novák

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali