Podľa Sulíka a Matoviča nie je podstatný pravicový líder, ale vláda bez Smeru

Podľa Sulíka a Matoviča nie je podstatný pravicový líder, ale vláda bez Smeru

Bratislava 9. februára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Obidvaja odmietli, že by spôsobili pád vlády Ivety Radičovej

Nie je podstatné, či je hlavným vyzývateľom Smeru-SD predseda #Siete Radoslav Procházka, alebo iný pravicový politik. Podstatné je, či sa pravicové strany budú chcieť a vedieť po voľbách spojiť a vytvoriť vládu bez Smeru-SD. V druhej predvolebnej diskusii TABLET.TV 8. februára sa na tom zhodli lídri SaS a OĽaNO-NOVA Richard Sulík a Igor Matovič.

Reklama
Na snímke zľava Igor Matovič, Daniel Lipšic a Richard Sulík
Na snímke zľava Igor Matovič, Daniel Lipšic a Richard Sulík

„Rado Procházka trochu trpí egom a aj toto vyjadrenie je v takomto duchu,“ komentoval Matovič vyhlásenie #Siete, podľa ktorej správanie Roberta Fica aj výsledky prieskumov hovoria o tom, že hlavným vyzývateľom premiéra je práve Procházka. Podľa Matoviča by mal líder #Siete skôr jasne povedať, či úplne vylučuje možnosť spoločnej vlády so Smerom-SD.

„Pre nás je dôležité urobiť poctivý, solídny výsledok. Myslím si, že je to na dobrej ceste. Cieľ je šesť a viac percent. A dôležité je aj to, aby čím menej pravicových hlasov prepadlo,“ reagoval Sulík, podľa ktorého množstvo malých pravicových strán reálne neprekročí päťpercentnú hranicu pre vstup do parlamentu a ich hlasy prepadnú.

Reklama

Matovič vyhlásil, že prepadnuté hlasy pomôžu práve Smeru-SD. „Ak je pravicovo zmýšľajúci volič liberálne zmýšľajúci, dá to SaS, ak je ochotný voliť mix ľudí, kde sú liberáli aj konzervatívci, ale hlavne majú protikorupčnú agendu, hodí to nám a podporí strany, kde hlas u Fica určite neskončí,“ povedal Matovič. Sulík toto vyjadrenie označil za „milé“ a dodal, že on, samozrejme, privíta najmä hlasy pre SaS, ale aj pre iné strany, „kde to má zmysel“. Obidvaja odmietli, že by spôsobili pád vlády Ivety Radičovej, Sulík pripomenul, že s jej súhlasom zverejnil celú ich vtedajšiu esemeskovú komunikáciu.

 

Matovič odmietol samotnú podstatu obvinenia zo strany premiéra 

Matovič priznal, že OĽaNO napokon nerozširovalo svoju oficiálnu členskú základňu a stále má len štyroch členov. Dôvod je podľa neho ten, že hnutie kladie dôraz skôr na to, aby dalo na kandidátnej listine priestor nezávislým nestraníckym kandidátom, ktorí by sa inak volieb zúčastniť nemohli.

Líder OĽaNO komentoval svoju kauzu, v ktorej ho premiér Robert Fico obvinil z možného daňového podvodu a spolupráce s „bielym koňom“ s cieľom zbaviť sa účtovníctva.

Reklama

Odmietol samotnú podstatu obvinenia, ako aj spôsob jeho medializácie, teda tlačovú konferenciu predsedu vlády. „Porovnali sme, naše hnutie, kto tu je podvodník, či Matovič, alebo Robert Fico. Ja som začal podnikať už na vysokej škole a už ako štvrták či piatak som zamestnával 2000 ľudí. A robil som to 15 rokov. Platil som najväčšie dane v celom Trnavskom kraji,“ tvrdí Matovič, podľa ktorého „politické biele kone“ využíva práve predseda vlády.

Nepriamo Matoviča podporil aj Sulík, ktorý nepovažuje premiéra za dostatočne dôveryhodného na to, aby mohol obviňovať iných.

Obidvaja lídri v diskusii pomerne často navzájom súhlasili, rozdielne názory však mali napríklad na to, či by poslanci na mimoriadnej schôdzi parlamentu mali kvôli učiteľom robiť predvolebné zásahy do rozpočtu.

Sulík upozornil, že rozpočet je deficitný a v tejto chvíli so zvýšenými výdavkami nepočíta. Opatrenia, ktorými je možné potrebné zdroje ušetriť, sa podľa neho budú dať robiť skôr po voľbách.

„Riešenie je, že sa bude menej kradnúť. Keď ministri nebudú obstarávať za desiatky miliónov eur úplné nezmysly, bude peňazí pre učiteľov dosť. Treba sa tomu venovať a robiť aj systémové zmeny. Fakt je ten, že učitelia majú nízke mzdy, len 43–44 percent priemeru vysokoškolsky vzdelaných ľudí na Slovensku. Treba na tom popracovať, ale teraz len tak zvýšiť o 400 miliónov, to by spravilo dieru v rozpočte,“ odpovedal Sulík na otázku, či by SaS na mimoriadnej schôdzi podporila napríklad presunutie 400 miliónov eur na školské pomôcky, ako to pôvodne zástupcovia protestujúcich učiteľov žiadali.

Reklama

Podľa Matoviča parlament mohol riešiť tieto otázky už teraz. „Je správne, že zdravotné sestry aj učitelia teraz pred voľbami na Smer zatlačili. Mohli sme byť zatvorení dva–tri týždne v parlamente a našli by sme riešenie,“ odhadol.

 

Sulík odmieta, že jeho postoje k migrantom sú tvrdé

Otázkou podľa obidvoch teraz je, či Smer-SD rokovanie mimoriadnej schôdze vôbec umožní. Keďže má v parlamente väčšinu, môže ju zablokovať neschválením jej programu. Líder SaS odmieta tézu, že jeho postoje k migrantom sú na liberála príliš tvrdé.

„Západoeurópski liberáli sú socialisti. My v prvom rade bojujeme za slobodu slovenských občanov,“ vyhlásil Sulík. „Udalosti ako v Kolíne na Silvestra alebo nedávno vo viedenskej plavárni výrazne obmedzujú slobodu jednotlivca. To, že odmietame povinné kvóty, nie je neliberálna politika. Vidíme, aké problémy môže spôsobiť obrovský počet migrantov v západnom svete. Nerozumiem, prečo by malo byť liberálne chcieť tie isté problémy doma,“ dodal.

Matovič reagoval, že sa niekedy nestotožňuje so Sulíkovou rétorikou pri komunikácii tejto témy, aj jeho hnutie však odmieta povinné migračné kvóty. „Povinnosťou každej krajiny na okraji schengenského priestoru je chrániť hranice. Pokiaľ nebudeme schopní odfiltrovať tých, ktorí sú reálne prenasledovaní od tých, ktorí chcú ísť do Európy za lepším životom, nemôžu na nás takýmto spôsobom tlačiť,“ dodal.

OĽaNO rušenie sociálnych balíčkov Smeru neplánuje ani v prípade, keby sa po voľbách dostalo do vlády. „Netreba skočiť na takú agendu Roberta Fica, že keď budem vládnuť ja, budete mať sociálne balíčky a budete ma vidieť každý druhý deň s červenou fixkou, ako škrtám na tabuli. A keď bude vládnuť opozičný zlepenec, nebudete mať nič,“ povedal Matovič. Za predpokladu, že by eventuálna pravicová vláda zvládla úsporné reformné opatrenia, podľa neho by získala dosť zdrojov aj na sociálne balíčky.

„Ja to vidím úplne inak. Treba na rovinu povedať, že typický volič Smeru chce možno počuť tamto, ale typický volič pravice skôr chce počuť o tom, ako ho štát menej ošklbe,“ reagoval Sulík. Ak by sa SaS dostala do vlády, prvé dva balíčky by zrušila a namiesto nich zaviedla 15-percentnú rovnú daň. Namiesto realizácie tretieho sociálneho balíčka, ktorý Smer-SD sľubuje po voľbách, by realizovala balíček daňových opatrení.

„Čo sa týka tretieho balíčka, má stáť miliardu eur. My sme zverejnili, čo všetko by za tú miliardu eur mohlo byť, ako by štát nemusel vyberať peniaze od ľudí. Poviem niekoľko príkladov: povinné minimálne odvody živnostníkov, registračná daň na motorové vozidlá, daňové licencie, daň na nákladné autá je štyrikrát vyššia, ako by musela byť. Dali sme dokopy desať položiek, ktoré spolu tvoria túto miliardu eur,“ povedal Sulík.

Medzi najdôležitejšie ekonomické opatrenia, ktoré by jeho strana chcela realizovať po voľbách, počíta odvodovú reformu a realizáciu dlhodobo navrhovaného odvodového bonusu. Vo volebnom programe má SaS rozpracované reformné kroky, z ktorých mnohé sa dajú podľa Sulíka realizovať aj rýchlo a bez veľkých dopadov na rozpočet. „Máme pripravené opatrenia, ktoré by sa dali realizovať okamžite, špeciálne päť opatrení v zdravotníctve, ktoré je podľa nás v rozklade,“ povedal.

Reklama

Matovičovou prioritou je, podľa jeho vlastných slov, boj proti daňovým podvodom. Chcel by s podnikateľmi uzavrieť dohodu, podľa ktorej by peniaze ušetrené efektívnejším výberom išli na zníženie daní.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali