Podľa exministrov sú obrnené vozidlá potrebné, Galko žiada transparentnosť

Podľa exministrov sú obrnené vozidlá potrebné, Galko žiada transparentnosť

Bratislava 27. novembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Technika Ozbrojených síl (OS) SR je zastaraná a nákup obrnených transportérov je potrebný. Najlepším postupom pri veľkých modernizačných projektoch je však spolupráca viacerých krajín či transparentná medzinárodná súťaž. V súvislosti s obstarávaním nových obrnených vozidiel 8×8 a 4×4 pre OS SR to tvrdia bývalí ministri obrany Martin Glváč, Martin Fedor a Ľubomír Galko.

Na snímke podpredseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Ľubomír Galko

“Nákup transportérov vychádza z požiadaviek OS SR a je určite potrebný aj vzhľadom na zastaranosť techniky, zabezpečenie obranyschopnosti Slovenskej republiky a plnenie našich záväzkov,“ povedal pre TASR Glváč, ktorý ako nominant Smeru-SD zastával post ministra obrany v rokoch 2012 až 2016.

Reklama

Tvrdí však, že na podporu domáceho zbrojárskeho priemyslu mal pripravený iný spôsob. „Ako je verejne známe, v predchádzajúcom volebnom období sme podnikli kroky k medzivládnej dohode s Poľskou republikou,“ dodal. Išlo o dodanie desiatok poľských vozidiel Rosomak – Scipio so streleckou vežou slovenskej produkcie. Vyzbrojené nimi mali byť dva prápory pozemných síl.

Spôsob obstarávania obrnených vozidiel kritizuje Galko, ktorý ako nominant SaS zastával post ministra obrany v rokoch 2010 až 2011. „Žiadame okamžité zastavenie tohto pokútneho obchodu a zrealizovanie transparentnej medzinárodnej súťaže, kde jednou z podmienok budú offsety – to znamená zapojenie slovenských firiem. Ale zapojenie slovenských firiem tak, že všetky dostanú šancu sa o zákazky aspoň uchádzať a nebudú vyberané len privilegované firmy,“ uviedol.

Reklama

Taktiež žiada odtajnenie celého obchodu a zverejniť, akým spôsobom na ministerstve obrany vybrali fínskeho partnera a jeho vozidlo Patria v kombinácii so slovenskými firmami, ako prebiehal výber a aké boli konkurenčné ponuky.

Fedor, ktorý post ministra obrany zastával ako nominant SDKÚ-DS v roku 2006, taktiež tvrdí, že slovenské ozbrojené sily jednoznačne potrebujú novú techniku a obrnené kolesové vozidlá sú v plánoch na obstaranie už vyše desaťročia. „Považujem za dôležité, aby v procese výroby boli zapojené slovenské firmy. Zdôrazňujem však, že najlepšia perspektíva pre našich výrobcov, aj najlepšia cena pre štát, sa môže dosiahnuť úzkou spoluprácou viacerých krajín,“ povedal.

Podľa neho práve finančne náročné obstarávacie projekty sú priam modelovým prípadom, prečo zapojenie sa do programu Stálej štruktúrovanej spolupráce EÚ (Pesco) je dôležite a môže byť pre aktívne štáty výhodné. „Osobitne pre menšie štáty ako Slovensko platí, že nie sú také bohaté, aby si finančne náročné vojenské či bezpečnostné projekty realizovali samy,“ doplnil.

Vláda SR dňa 15. novembra súhlasila s obstaraním maximálne 81 kusov bojových obrnených vozidiel (BOV) 8×8 a 404 kusov vozidiel 4×4 pre potreby OS SR. Slovenská armáda by mala vozidlá 8×8 postupne získať v rokoch 2018 až 2024. Približne 70 percent vozidla by mala tvoriť slovenská účasť a náklady neprevýšia štyri milióny eur s DPH za jedno vozidlo.

Domáci zbrojársky priemysel bude zapojený aj v prípade obstarania vozidiel 4×4. „Vývoj vlastného vozidla by mal byť ukončený v roku 2018 s využitím potenciálu domáceho priemyslu s podielom viac ako 80 percent,“ uviedol v novembri minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS).

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali