Podľa Chmelára je zo strany NATO “šialené a nepríčetné”, že v súčasnej dobe požaduje od štátov príspevky v hodnote 2% HDP

Podľa Chmelára je zo strany NATO “šialené a nepríčetné”, že v súčasnej dobe požaduje od štátov príspevky v hodnote 2% HDP

Bratislava 20. marca 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Severoatlantická aliancia NATO žiada od svojich členov aj v čase prichádzajúcej krízy a pandémie koronavírusu platiť do spoločného rozpočtu plnú sumu 2% HDP, keďže viaceré štáty tak dlhodobo nerobia. Podľa analytika Eduarda Chmelár ide o “šialenosť.

Na snímke Eduard Chmelár

Eduard Chmelár, líder strany Socialisti.sk, komentoval tohtotýždňové vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, ktorý zopakoval, že aliancia pod vedením USA žiada od členov „plnenie záväzkov“ zvyšovať vojenské výdavky na 2 percentá HDP aj v čase pandémie koronavírusu.

Reklama

“Treba to zaradiť do kategórie šialených až nepríčetných. V situácii, kedy sa rúca svetová ekonomika a všetky zložky spoločnosti od podnikateľov a zamestnancov cez nemocnice a školy až po divadlá či športové kluby zápasia o prežitie, nejaký fanatik vykrikuje, že to najdôležitejšie je v tejto chvíli zbrojenie aj za cenu ľudských životov,” upozorňuje Eduard Chmelár.

Nikdy v dejinách sa podľa neho neodhalila pravá tvár Severoatlantickej aliancie v celej svojej ohavnosti až na kosť tak ako dnes. “Ak náš svet vedú takíto zvrátení ľudia, je to priam výzva na občiansku neposlušnosť, lebo ich nemorálnosť zoči-voči prebiehajúcej tragédii až kričí do nemých tvári tisícov obetí. Treba si s plnou vážnosťou uvedomiť, že toto sú predstavitelia starého sveta, ktorý čím viac odumiera, tým viac je agresívnejší.”

Reklama

“Mentalita týchto ľudí vôbec nie je schopná pochopiť, že práve naopak, budeme potrebovať radikálne znížiť zbrojenie, aby sme sa vedeli vyrovnať s následkami pandémií (lebo toto nebola posledná), klimatickej krízy, sociálnych problémov. Potrebujeme kompetentných ľudí, ktorí vedia šialencom vedúcim náš svet do priepasti, kvalifikovane oponovať.”

Chmelár podotýka, že v tomto smere máme na najbližšie roky na Slovensku veľmi pochmúrne vyhliadky. “Na čelo ministerstva obrany nastupuje zbrojársky lobista, ktorý chcel ešte v kampani zakotviť 2 percentá HDP na zbrojenie do ústavy. Jaro Naď je človek, ktorého si vybrala americká ambasáda, ktorý tu za peniaze National Endowment for Democracy (napojenej priamo na rozpočet Kongresu USA) roky loboval za zvyšovanie zbrojenia, ktorý – a to hovorím otvorene a s plnou vážnosťou – nereprezentuje záujmy Slovenskej republiky, ale Spojených štátov.”

“Áno, je to ten istý Jaro Naď, ktorý bol s poslancom za SaS Petrom Osuským vítať na hraniciach prichádzajúce vojská USA s americkými vlajkami. Od ľudí tohto typu by sa dal čakať v príhodnej chvíli aj pozývací list. Mnohí sa oprávnene obávajú, že Naďovou hlavnou úlohou je dostať na naše vojenské letiská amerických vojakov (ako sa to stalo po výmene ľavicovej vlády v Grécku) a niektorí z nich sa utešujú, že počas kampane poprel, že by na Slovensku mala vzniknúť základňa USA. Lenže zabúdajú na to, že tento človek popiera aj to, že veliteľstvo vo Vajnoroch je vojenská základňa NATO, on vám bude pokojne klamať priamo do očí.”

Predseda hnutia Socialisti.sk dodal, že podaktorí si myslia, že tohto “proamerického lobistu” by mohol brzdiť nový šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. Je podľa neho síce pravda, že je umiernený. Pri možnosti, že by do jeho kresla zasadol napríklad Tomáš Valášek, je to podľa Chmelára tá lepšia zo zlých možností, ale dodáva, že netreba zabúdať, že Korčok je “technokrat bez hlbších zásad”. “Slúžil Mečiarovi ako hovorca rezortu diplomacie, slúžil Dzurindovi ako štátny tajomník, slúžil Ficovi ako štátny tajomník a teraz bude slúžiť Matovičovi ako minister, ale v skutočnosti – slúžil vždy len sám sebe. Ak Američania vyvinú tlak a vždy pripravený Jaro Naď a nový štátny tajomník MZVaEZ SR Martin Klus poslušne zasalutujú, Ivan Korčok sa tomu nebude brániť.”

Chmelár opäť tvrdí, že dejiny viackrát ukázali, že militarizmus je posledné štádium zanikajúcej civilizácie. “Ak sa bude Európa riadiť pokynmi Stoltenberga a Trumpa, vydá sa na pochod do pekla a stane sa geopoliticky bezvýznamnou, stane sa tým, čím už bola v stredoveku, totiž slepým črevom Ázie. Je skutočne trápne, že oficiálne stanovisko európskej diplomacie našlo hlavnú príčinu nespokojnosti verejnosti s činnosťou EÚ v čase pandémie v „rozsiahlej dezinformačnej kampani ruských štátnych a prokremeľských médií s cieľom zhoršiť krízu verejného zdravia v západných krajinách. Cieľom je poškodiť dôveru verejnosti v ich zdravotnícky systém a zabrániť tak efektívnemu potlačeniu epidémie“.”

Reklama

“Nepotrebujete veľa intelektu, aby ste prišli na to, že táto chorobná konšpirácia, ktorej pritakáva aj prebudený Miroslav Beblavý, je kompletne vymyslená. Naozaj chce niekto s plnou vážnosťou tvrdiť, že za babráctvo talianskej, španielskej, francúzskej a britskej vlády pri opatreniach na potlačenie nákazy môže Putin? EÚ sa dnes správa ako despotická neempatická hlava rodiny, ktorá hystericky vyčíta svojim členom, čo pre nich všetko urobila a nechápe, že proti pocitom sa nedá takto primitívne bojovať. Namiesto toho, aby hľadala príčiny vlastného zlyhania, ukazuje prstom na vonkajších i vnútorných nepriateľov, ale tadiaľto cesta k záchrane Európy, ktorú všetci potrebujeme, nevedie.”

Chmelár v komentári na Facebooku skonštatoval, že by chcel veriť, že nový premiér bude mať dosť rozumu na to, aby tieto militaristické chúťky niektorých svojich ministrov stopol hneď v zárodku. “Pretože „obyčajní ľudia“ nepotrebujú vojny a zbrojenie. V opačnom prípade bude potrebné postaviť silné mierové hnutie voči týmto šialeným plánom. Lebo ak som počas predvolebnej kampane zdôrazňoval, že zvyšovať zbrojenie je vzhľadom na naše problémy v iných rezortoch priveľký luxus, tak v podmienkach ekonomických a sociálnych dopadov pandémie je to doslova samovražda hraničiaca s vlastizradou.”

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali