Podľa Blahu proti Kolíkovej existuje “tona dôkazov”. Remišová: “Návrh na odvolanie je kombináciou pokrytectva a nesúdnosti”

Podľa Blahu proti Kolíkovej existuje “tona dôkazov”. Remišová: “Návrh na odvolanie je kombináciou pokrytectva a nesúdnosti”

Bratislava 10. mája 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/SITA/TASR/Foto:SITA-Branislav Bibel, TASR-Jaroslav Novák, SITA-Martin Medňanský)

 

Pozrite si reakcie politikov na odvolávanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej v Národnej rade. Napriek pretrvávajúcim pochybnostiam niektorých poslancov OĽaNO, vládny kabinet na pondelkovom online rokovaní vyslovil Kolíkovej dôveru. Na ťahu sú teraz poslanci

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas rokovania 29. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 10. máj 2021

Kolíkovej stranícka šéfka zo Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová pred rokovaním na sociálnej sieti zdôraznila, že ide o iniciatívu strán Smeru-SD a Hlasu-SD.

Reklama

“Navrhujú vysloviť nedôveru ministerke spravodlivosti Kolíkovej. Uvádzajú pri tom viacero dôvodov, no najabsurdnejším dôvodom je odmietanie reforiem na zlepšenie justície. Áno, ide o komplikované reformy, o ťažké reformy, ale predovšetkým nadovšetko potrebné reformy,” myslí si Remišová.

“Robert Fico, Peter Pellegrini by sa mali pozrieť do zrkadla čo prinieslo 8 rokov, počas ktorých boli ako premiéri zodpovední aj za situáciu v justícii. Na konci ich vlád bola justícia v úplnom rozklade, viacerí prominentní sudcovia sa priznali k znásilňovaniu spravodlivosti, pretože sa priznali k predávaniu rozsudkov, ďalších sudcov z podobných skutkov usvedčujú svedkovia. Objektívne celoeurópske prieskumy na konci 8 rokov vašej vlády ukázali, že ľudia na Slovensku dôverujú justícii najmenej zo všetkých krajín Európskej únie, a že ide o najhorší výsledok od roku 2004. To je výsledok ich práce,” odkázala do opozičných lavíc.

Reklama

Fico a Pellegrini podľa Remišovej ” teraz majú tú drzosť navrhnúť odvolanie Márie Kolíkovej, ktorá sa reformami snaží túto situáciu riešiť”. “Čo mala robiť? Sedieť so založenými rukami a nečinne sa pozerať na úpadok justície, ktorý spôsobili? Ťažké reformy nikdy nie sú prijímané s nadšením a úspešné môžu byť iba vtedy, keď sa s nimi stotožní väčšina ľudí v justícii. Treba na to veľa diskusie, hľadania najlepších riešení, hľadania kompromisov. To ale nie je neodbornosť, je to jediná cesta, ako presadiť reformy, ktoré Slovensko potrebuje.”

Remišová dodala, že ministerka z jej pohľadu vykonáva svoju prácu profesionálne. Má preto podporu strany Za ľudí. “Návrh na odvolanie je kombináciou pokrytectva a nesúdnosti. A preto verím, že parlament hlasovaním jasne tento návrh Smeru a Hlasu odmietne.”

 

Blaha spomína “tony dôkazov”

Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) zhrnul, že opozícia má tonu dôkazov o podvodoch a zlodejinách rodinnej firmy Kolíkovcov, z ktorej Kolíková čerpala zisky.

Ľuboš Blaha
Na snímke podpredseda strany Smer-SD Ľuboš Blaha

“Máme tonu dôkazov, ako cez firmu svojho brata vyciciava štát. Predražené zákazky, miliónové kšefty. Od Corleonovcov ste takú rodinnú sieť ešte nevideli.”

Reklama

“Máme tonu dôkazov, ako zneužíva svoju funkciu, ale ona si kupuje ticho médií cez podporu liberálnych mimovládok. Státisíce pre slniečka. A ajhľa, slniečkarske médiá čušia ako voš pod chrastou. Keď odvolávali našich ministrov, tak tu z toho boli celé dni palcové titulky a zúrivý lynč.”

Blaha to vidí tak, že Kolíkovú si liberáli pestujú ako novú hviezdu. “Nové slniečko. Nová dúha. Slúži neoliberálnym kruhom, poslušne plní pokyny. A tak sa prižmúri očko, že po vražde Kuciaka ostala vo vláde Smeru dlhšie ako sám Robert Fico. Po nás hulákajú, že môžeme za Kuciaka, lebo sme práve vládli. Hyenistický nezmysel. Ale zvláštne, že pri Kolíkovej nevadí, že vtedy vládla – Mária môže. Kaviareň odpustí, aj Sorosove médiá.”

Argumentuje, že opozíciu médiá kameňujú, ale pri Kolíkovej nevadí, že im rúca ich obľúbenú konšpiračnú teóriu o Kuciakovi, cez ktorú povalili vládu. “Pri nej nevadí ani to, že si jej rodina pakuje vačky z peňazí daňových poplatníkov a okráda bežných ľudí. Ich ľudia môžu všetko. Prejde im aj to, že “zomreli” generála Lučanského. Že zomierali vo väzbe ľudia, lebo nedostali od štátu zdravotnú pomoc… A Mária môže všetko.”

“Médiá môžu natierať Kolíkovú na ružovo, koľko len chcú, ale Slováci vidia, čo je zač. Slováci vidia to zlo, čo z nej srší. Vedia, kto kradne. A vedia, kto môže za smrť generála. Vedia…”

 

Reklama
Valášek: Je pozoruhodné, že sa proti Kolíkovej obrátila aj časť klubu OĽaNO

Bývalý kolega Kolíkovej zo strany Za ľudí Tomáš Valášek, ktorý nedávno prestúpil do Progresívneho Slovenska aj napriek odchodu zo strany ministerku podrží.

PS: Valášek oznámil vstup do hnutia
Na snímke nezaradený poslanec Národnej rady SR Tomáš Valášek

“Dnes zahlasujem za Máriu Kolíkovú a proti návrhu Smeru na jej odvolanie,” napísal v pondelok.

“Nie, nerobím tak preto, lebo sme boli spolu v jednej strane. Nikto by nemal byť nad zákonmi. Pozorne som si prečítal obvinenia na jej adresu, vypočul si opozíciu v parlamente a porozprával som sa o veci so samotnou ministerkou. Môj záver je, že Smer varí z vody; dôkaz o pochybení hodného odvolania som od opozície nepočul.”

Že sa o jej odvolanie usiluje Smer je podľa Valášeka pochopiteľné.

“Ministerka im rozpriada pavučinu, ktorú si tu dvanásť rokov plietli na ochranu seba a „svojich“ ľudí: od spriaznených policajtov cez úslužných prokurátorov až po kúpených sudcov.”

Uviedol, že je prinajmenšom pozoruhodné, že sa proti nej obrátila aj časť poslaneckého klubu OĽaNO. “Úprimne, zaváňa to pomstou Igora Matoviča. To hlasovanie sa vôbec zvrháva na niečo ako referendum o tom, či v tejto krajine má vládnuť časť koalície okolo Matoviča a Remišovej, alebo tá okolo Hegera a Kolíkovej.”

“Myslím si, že je smutné, že po roku koalície sa veci takto vyvinuli, ale ak si mám do budúcich volieb vybrať stranu v tomto spore, tak určite tú druhú. A budem veriť, že premiér Heger nájde v sebe silu postaviť sa svojmu predchodcovi a upratať si v hnutí OĽaNO.”

 

Šeliga vyzval poslancov OĽaNO, aby podali podnet na NKÚ, ak majú podozrenie v súvislosti s konaním Kolíkovej

Poslanec parlamentu a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga vyzval poslancov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, aby podali podnet na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), ak vnímajú „tieň podozrenia“ v súvislosti s konaním ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Povedal to v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo

Juraj Šeliga
Na snímke Juraj Šeliga

„Poďme to vyšetriť. Aby tam išiel poslanecký prieskum, aby si vypýtali akékoľvek dáta. My sme sa o tomto bavili aj na klube a nikto s týmto nemá žiadny problém,“ dodal Šeliga.

Reklama

 

Branislav Gröhling stojí za Máriou Kolíkovou a plne ju podporuje

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) stojí za šéfkou rezortu spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) a plne ju podporuje. Gröhling to uviedol na svojom profile na sociálnej sieti.

Branislav Gröhling
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling

“Za Máriou Kolíkovou je od prvého dňa vidieť poctivú prácu pri očiste justície a prinavracaní dôvery v právny štát a spravodlivosť na Slovensku,” uviedol šéf rezortu školstva.

Spomenul tiež reformu zloženia Súdnej rady, previerky majetkových pomerov sudcov, reformu zloženia Ústavného súdu alebo zriadenie Najvyššieho správneho súdu.

“Po roku vidno za ministerkou Kolíkovou prvé výsledky práce. Budem jej držať palce pri plnení ambicióznych cieľov, ktoré sme si v programovom vyhlásení vlády Eduarda Hegera (OĽANO) stanovili v oblasti justície,” dodal Gröhling.

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali